Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
zanimljive ljestvice

Veliko istraživanje posjeta u nogometu: Hajduk drugi na svijetu u jednoj kategoriji

Institut za sportska istraživanja CIES objavio je zanimljivu analizu posjeta na nogometnim stadionima diljem svijeta.

Hajduk drugi po udjelu gledanosti na svijetu

Poznati Institut za sportska istraživanja, poznatiji pod skraćenicom CIES, objavio je zanimljivu studiju nogometnih posjeta u 51 ligi iz 42 države svijeta. Za 26 liga su uzeti podaci u zadnjih 15 godina, a za ostale u zadnjih pet godina.

Tako je u 26 nogometnih prvenstava vidljivo tko je najviše napredovao u posljednjih 15 godina. Poljska liga ima veću posjetu za 47 % u zadnjih pet sezona u odnosu na razdoblje od 2003. do 2008. godine. Američki MLS je na drugom mjestu s 34 % više navijača na utakmicama, a treća je 2. Bundesliga.

U zadnjih pet sezona najposjećenije prvenstvo svijeta je Bundesliga s čak 43.000 navijača po utakmici u prosjeku. Slijedi Premierliga s 36.00, pa La Liga s 27.000, a na četvrtom mjestu je prvenstvo Meksika ispred talijanske Serie A.

Najgledaniji klub na svijetu u posljednjih pet godina je Borussia Dortmund s čak 80.000 navijača na utakmicama. Manchester United je drugi sa 75.000 u prosjeku, a slijedi Barcelona sa 74.000. Bayern je četvrti sa 73.000, a Real je četvrti sa skoro 70.000 navijača po utakmici.

Oduševljavaju njemački klubovi – Schalke (61.000), HSV (52.000), Borussia M'Gladbach (51.000), Stuttgart (52.000)…

Nama je možda najzanimljivije istraživanje koje nam govori koji klub gleda najviše navijača od ukupne brojke posjeta u pojedinom prvenstvu. Po tome je najgledaniji klub na svijetu Celtic kojeg u Škotskoj gleda ukupno 36.5 % svih gledatelja.

Na visokom drugom mjestu na svijetu je splitski Hajduk kojeg u HNL-u gleda ukupno 33.9 % svih navijača koji dođu na stadione u Hrvatskoj. Iza Hajduka su Crvena zvezda, Maribor, Olympiacos, Rapid, Benfica…

Poznato je da Hajduk u hrvatskoj ligi ima uvjerljivo najveću gledanost i diže prosjek cijeloj ligi, a brojke bi bile i veće da nije čak četiri susreta morao igrati pred praznim tribinama.

Hrvatska je pak nakon škotske lige druga po udjelu gledatelja koji odlazi na tri najpopularnija kluba. U Škotskoj čak 65 % svih gledatelja otpada na tri najgledanija kluba, a u Hrvatskoj je taj udio 64.9 %, a u Portugalu 63.9 %.

Cijelo istraživanje pogledajte ovdje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider