Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Više novca ili više igre?

Veliki preokret u Barceloni: Koeman nazvao Coutinha i poslao gadnu poruku Rakitiću

Novi trener Barcelone Ronald Koeman započeo je čiščenje svlačionice...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ronald Koeman nije dugo oklijevao. Čim je dobio ugovor u ruke, spustio se u podrum Camp Noua, zasukao rukave i uzeo metlu u ruke. Novi trener Barcelone brzo je došao do svlačionice.

Krenuo je s čišćenjem od ponajveće zvijezde. Španjolski mediji javljaju da je Luisu Suarezu već priopćio da nije u njegovim planovima i da slobodno potraži novi klub.

Urugvajac nije jedini kojem je Nizozemac rekao da pokupi kofere. Katalonski Sport piše da je ista sudbina snašla Ivana Rakitića, Artura Vidala, Samuela Umtitija i Juniora Firpa. Koeman je nekima to osobno kazao, a drugi su saznali zaobilaznim putem.

Koeman poslao gadnu poruku Rakitiću

Sport piše da su Rakitić i Umtiti od prije znali da se na njih ne računa. Već duže vrijeme traži se rješenje koje će zadovoljiti sve strane. Rakitić navodno ima ponude iz engleske i talijanske lige, no čini se da bi on najradije u Sevillu, koja opet ne namjerava za njega plaćati odštetu.

gol expired Brozović napušta Inter: Hrvatski reprezentativac na meti Bayerna divider

Umtiti bi mogao na posudbu u Italiju, no Francuzu se baš i ne ide iz Barcelone. To se isto može reći i za Rakitića, koji barem godinu dana odolijeva pritiscima da napusti Camp Nou. Katalonci su se možda preračunali jer nabrojani igrači imaju bogate ugovore. Ako ne budu htjeli otići, nitko ih neće moći otjerati.

Primjerice, Rakitiću i Suarezu ugovori istječe u ljeto sljedeće godine, a francuskom braniču tek u ljeto 2023. Takve ugovore kakve imaju u Barceloni nigdje neće moći dobiti. Potpisali su ih u doba dok se još nije moglo ni sanjati u kakvu će krizu svijet ući.

Kako rekosmo, Rakitića se barem godinu dana gura na izlazna vrata, ali on je uporno odbijao prijeći prag. Izravno i neizravno slane su mu poruke da će grijati klupu, pa je naposljetku ipak igrao, čak je imao sasvim dobru minutažu.

Što će Rakitić odabrati: Više novca ili više igre?

Obje strane igrale su partiju pokera. Svatko tu ima neki svoj interes. Međutim, ćini se da se igra živaca primakla kraju. Barcin debakl u Ligi prvaka sve je ogolio i maksimalno ubrzao procese koji se dugo vuku.

Ovaj put Katalonci vjerojatno ne fintiraju. Logično je zaključiti da prijetnje nisu prazne priče. Naime, Rakitić je u zadnjoj godini ugovora pa Barca na njemu sljedeće godine neće ništa zaraditi. Otići će besplatno.

Ako se Rakitić odluči inatiti i odbije transfer, vjerojatno mu neće dati igrati jer više neće biti snova o mogućoj odšteti. E, sad, pitanje je što će Rakitić izabrati? Ta je odluka jako bitna i u kontekstu hrvatske reprezentacije. Izbornik Zlatko Dalić sigurno pozorno prati razvoj situacije.

gol expired Počela čistka u Barceloni: Legenda dobila otpusno pismo. Kako će Messi reagirati? divider

Ako Rakitić odluči ostati, vjerojatno će grijati klupu, možda i tribinu, ali primat će plaću kakvu mu drugi klubovi ne mogu dati, a još uz to se može nadati da će sljedećeg ljeta pronaći klub koji mu je spreman honorirati to što dolazi kao slobodan igrač.

Javna je tajna da slobodni igrači inkasiraju lijepe bonuse. U prijevodu, nekoliko milijunčića unaprijed samo za potpis ugovora. Što je manja odšteta, to je i veća plaća. Tako to ide.

Dakle, dilema je jasna – više novca ili više igre? Vidimo da su neke zvijezde radije izabrale lovu, iako će neki naivci reći da ih ne shvaćaju jer zelembaća ionako imaju previše. Za neke ili, bolje rečeno, za mnoge nikada nije previše. Gareth Bale i James najpoznatiji su primjeri. Radije sjede na klupi i trpaju milijune u džep nego lopte u mrežu. 

Kako će se Barca riješiti igrača koji bogovski zarađuju?

Ako Suarez prihvati otići prije isteka ugovora, a to nije sto posto izvjesno, jer pitanje je i kako će njegov najveći prijatelj Lionel Messi reagirati, otvorit će se vrata za dolazak Lautara Martineza, napadača Intera koji se već dugo dovodi u vezu s katalonskim ponosom.

Budući da nema dovoljno keša za realizaciju tog transfera, Barcelona će morati skupiti novac putem prodaje igrača. Gore smo već naveli kakve probleme povlači za sobom tjeranje igrača koji su pod ugovorom.

Problem će biti tim veći što Koeman ne želi pustiti Philippea Coutinha, koji je donekle revitalizirao karijeru u Bayernu i na njemu bi Barca mogla uprihoditi 80-90 milijuna eura, čime bi mogla krenuti po Martineza.

gol expired Neymar zamijenio Bayern s drugim njemačkim klubom, brzo je dobio odgovor divider

Koeman je navodno sinoć nazvao Brazilca. Čestitao mu je na osvojenom naslovu prvaka Europe i poručio mu da ga vidi u svojem projektu izgradnje nove velike Barcelone. Ta informacija puno toga mijenja.

Ako Barca neće prodati Antoinea Griezmanna, a ni Ousmanea Dembelea, kako je prije nekoliko tjedana poručio predsjednik Josep Maria Bartomeu, kako će skupiti novac za kupovinu napadačkog pojačanja?

Bartomeu spreman na sve

Ili će Katalonci izvući novac iz nekog bunkera, možda podignuti novi kredit ili će predsjednik Barcelone pogaziti riječ? Budući da je malo vjerojatno kako u trenucima sveopće financijske krize postoje neke skrivene zalihe ili prostora za dizanje golemog kredita, vjerojatnije je da će Bartomeua uhvatiti skleroza.

Ne bi mu bilo prvi put da jedno priča, a drugo radi. Nije jedini koji opasno „maže“ samo kako bi ostao na vlasti. Bartomeuova sudbina u rukama je Koemana. Ako Nizozemčeva revolucija upali, ako Barca najesen proigra, možda bi mogao preživjeti.

U ovom trenutku to izgleda kao znanstvena fantastika, ali nogomet je čudna biljka, do izbora se štošta može promijeniti. Iskustvo nas uči da plebs nerijetko ima kratko pamćenje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider