Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
analiza hit-momčadi

Veličanstveni Ajaxov podvig u brojkama: Nisu im davali puno izgleda, a vrijednost im je otišla u nebo

Uoči sezone nije im se predviđao ovakav rezultat...

Stipe Sladoljev (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Uoči početka Lige prvaka, procjene su govorile da Ajax daleko zaostaje za najboljim momčadima Europe.

Kladionice su tada Ajax smjestile na 22. mjesto od ukupno 32 ekipe, s manje od jedan posto izgleda za osvajanje naslova prvaka. Daleko iza Manchester Cityja sa 17 posto izgleda, Barcelone, Juventusa, Real Madrida, i tako dalje.

A onda je mlada nizozemska momčad stigla sve do polufinala. Na tom putu, Ajax je sam izbacio favorizirane ekipe Juventusa i Real Madrida! A još su ispali i PSG, Bayern i Atletico iz najužeg kruga favorita.

Tržišna vrijednost skočila u nebo

Ajaxov uspjeh odrazio se i na tržišnu vrijednost njegovih mladih igrača. Na početku natjecanja momčad je bila procijenjena na 227 milijuna eura, a danas vrijedi najmanje 420 milijuna eura. Čak 85 posto više!

Najveći skok ostvario je 21-godišnji veznjak Frankie De Jong. Uoči sezone vrijedio je samo sedam milijuna eura, a danas deseterostruko više, 75 milijuna eura, i on je već od ljeta novi igrač Barcelone.

Velikani se otimaju i za tek 19-godišnjeg kapetana, stopera Mathijsa de Ligta, čija je vrijednost narasla s 40 na 70 milijuna eura. Tu su još i kamerunski vratar Onana, pa krilni napadači: Marokanac Ziyech i Brazilac Neres, i tako dalje... Naravno, od svih njih trebalo je stvoriti vrhunsku momčad.

A to je učinio 49-godišnji Erik Ten Hag, trener koji je do Ajaxa vodio dva manja kluba u Nizozemskoj i drugu momčad Bayerna.

Samo Ajax i Porto više prodaju nego kupuju

Ten Hag je mislio na reprezentaciju, jer momčad Ajaxa brzo će biti rasprodana.

"Ovo je vrlo važno za nizozemski nogomet. Već godinama nizozemski nogomet je sve lošiji. Ali sad se vraćamo! U svakoj zemlji postoje usponi i padovi. Ali mi smo mala zemlja, i na dobre stvari nekad treba čekati duže. Mi sad imamo nevjerojatne talente. I ako od njih uspijemo napraviti momčad, stvari će ići nabolje", rekao je strateg Kopljanika.

Uostalom, pogledajmo kako troše četvrtfinalisti Lige prvaka u posljednjih pet godina. Od njih samo Ajax i Porto više prodaju nego što kupuju. Ostalih šest klubova uglavnom se razbacuju novcem. Najviše Manchester City, koji je u tom razdoblju na pojačanja potrošio više od 600 milijuna eura. Stoga je Ajaxov uspjeh tim impresivniji.

Ali dok su na okupu, sjajni nogometaši Ajaxa su hit sezone. Sad ih čeka polufinale Lige prvaka, gdje će igrati protiv boljeg iz dvoboja Manchester City - Tottenham. I tko zna je li im ovo bio kraj?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider