Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ogromna je razlika

Večeras se igra utakmica koju će Dinamo posebno pratiti: U igri su milijuni eura, evo što im treba

Dinamo je potvrdio naslov prvaka i čeka startnu poziciju u kvalifikacijama Lige prvaka.

Navijači Kopenhagena (Foto: Afp)

Proteklog vikenda Dinamo je trijumfom nad Osijekom potvrdio naslov prvaka. Modri su dva kola prije kraja sezone nedostižni drugoplasiranoj Rijeci i premda im još slijedi i uzvratna utakmica finala Kupa, jasno je da su u Maksimiru već okrenuti novoj sezoni i novom pokušaju proboja u Ligu prvaka.

Shodno tome, u iščekivanju su svoje startne pozicije u kvalifikacijama Lige prvaka, nakon što je postalo jasno da neće biti ništa od izravnog plasmana u najjače klupsko natjecanje na svijetu.

Ukrajinski prvak Šahtar klub je koji će, na temelju svog koeficijenta, preskočiti kvalifikacije jer je izravno unutra.

No mimo toga odvija se napeta utrka koja se svela na samo jednu dilemu: Dinamo ili Kopenhagen.

Dobra je vijest za Dinamo što Slavia neće biti prvak Češke

Budući da Slavia Prag u prvenstvu Češke za gradskim rivalom Spartom dva kola prije kraja zaostaje četiri boda, teško je očekivati da bi se tu mogao dogoditi neki preokret pa da u konačnici Slavia naudi Dinamu.

Ostaje dakle nedoumica tko će, među prvacima država koje ne daju izravnog predstavnika u Ligi prvaka, završiti na najboljoj poziciji iza Šahtara. To je iznimno važno jer, s obzirom na činjenicu da su finalisti ovosezonske Lige prvaka Borussia Dortmund i Real Madrid kroz svoja prvenstva već osigurali nastup u Ligi prvaka iduće sezone, onaj prvak koji bude imao najveći koeficijent među državama koje ne šalju prvaka izravno u LP startat će europsku sezonu iz play-offa Lige prvaka.

Milijuni od UEFA-e, kasniji početak eurosezone i osigurano prezimljavanje

Kad bi Dinamo u tome uspio, dobio bi ogroman vjetar u leđa na svim poljima, a posebice što se tiče financija. Bude li Dinamo taj klub koji će krenuti iz play-offa ige prvaka, to bi značilo da ima zajamčeno minimalno igranje u Europskoj ligi.

Sa sportskog aspekta, u Maksimiru bi znali da će prezimiti u Europi prije nego što sezona uopće počne jer se utakmice 7. i 8. kola Europske lige igraju 23. i 30. siječnja 2025.

Kad su financije u pitanju, uz novac zajamčen za nastup u play-offu Lige prvaka, pa onda još i iznos koji se dobiva za nastup u grupnoj fazi Europske lige, raspodjelu kolača od UEFA-e (klupski koeficijent, marketing pool), dođemo do iznosa od otprilike 15 milijuna eura, koliko bi Dinamo imao zajamčeno ako bi europsku sezonu započeo iz play-offa Lige prvaka.

Maksimir gleda prema Danskoj, sve im je dobro osim pobjede Kopenhagena

Da bi se to realiziralo, ostao je još samo jedan preduvjet - da Kopenhagen ne postane prvak Danske. Njihov klupski eurokoeficijent iznosi 51.500 i nešto je veći od Dinamova (50.000), što znači da u Maksimiru navijaju za Kopenhagenovo posrnuće u preostale tri utakmice, koliko im je ostalo do kraja sezone.

Prva je od njih večeras i iznimno je važna. Kopenhagenu u goste stiže Midtjylland, s kojim je bodovno izjednačen, to je praktički izravni meč za titulu.

Ako završi bez pobjednika, u posljednja dva kola Danci će ući s tri kluba s istim brojem bodova jer tu je i Brondby, koji je ove srijede svladao Nordsjaelland i praktički ga izbacio iz utrke.

Pobijedi li Midtjylland, bit će to još bolji scenarij za Zagrepčane i velik udarac za Kopenhagenove šampionske ambicije.

Međutim, ako Kopenhagen pred svojim navijačima uzme sva tri boda, preskočit će Brondby, vratiti se na prvo mjesto i kao veliki favorit za naslov otići prvo na gostovanje kod Aarhusa, a zatim i dočekati Nordsjaelland u zadnjem kolu.

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX