Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Modrićevi najgolovi za Vatrene

Modrićev specijalitet izazvao ludnicu: Vanjskom u rašlje za ovacije na mitskom stadionu

Uoči finala Lige nacija izdvajamo tri najvažnija i ujedno najatraktivnija gola kapetana Luke Modrića u dresu hrvatske reprezentacije…

Luka Modrić postiže pogodak protiv Škotske na Euru 2020. (Foto: Afp)

U novom izdanju Naj trenutka biramo najbolji Modrićev gol. Glasajte za jednu od tri priče i osvojite dres Vatrenih

Hrvatski kapetan Luka Modrić odigrao je za Vatrene 164 utakmice i postigao 23 gola. Svaki od njih ima svoju povijest i vrijednost, ali pokušat ćemo izdvojiti tri najvažnija.

Euro 2020., 3. kolo skupine F, Hampden Park u Glasgowu (9,896)
Hrvatska – Škotska 3:1 (Vlašić 17, Modrić 62, Perišić 77 / McGregor 42)

Nakon velikog uspjeha u Rusiji i osvajanja svjetskog srebra te potom odlaska u mirovinu nekih važnih igrača, Hrvatska je došla na Euro s nekim novim igračima i ponešto smanjenim ambicijama.

Hod pod trnju u Ligi nacija navlačio je zabrinutost na lica hrvatskih navijača. Ne može se reći da je bila u tijeku smjena generacija jer je dobar dio važnih igrača ostao, ali svakako da je došlo do bitnih promjena. U kadar su ušli neki mlađi igrači, a došlo je i do promjena i u prvoj postavi. Najveći problem je bio tko će u vršku napada zamijeniti Marija Mandžukića.

Rebić u vršku napada

Dok je za Ivana Rakitića na vidiku bila adekvatna zamjena, za Mandžukića je nije bilo ni na obzoru. Izbornik Dalić pokušao je s Antom Rebićem u vršku napada na otvaranju s Engleskom, ali taj se manevar nije pokazao adekvatnim. Hrvatska je na Wembleyju odigrala slabo i zasluženo izgubila 1:0.

U drugom kolu Vatrene je Hampden Parku u Glasgowu čekala u pravilu nezgodna Češka. Bila je to još jedna ispodprosječna partija Vatrenih. Česi su poveli krajem prvog dijela, no Ivan Perišić je izjednačio početkom drugog i spasio je Hrvatsku poraza. S remijem je Hrvatska još uvijek bila živa, no morala je pobijediti u zadnjem kolu domaćinu Škotsku, koja je prije toga iznenađujuće remizirala s Engleskom.

Situacija nije bila briljantna, Hrvatska je opasno živjela. Iako je bilo jasno da Škoti nisu tako kvalitetni kao nekoć, ipak su remizirali s Englezima i jako se digli nakon uvodno poraza od Češke. Tradicija je bitna u nogometu, a Škoti su tradicionalno nezgodan suparnik Hrvatima, pogotovo kada igraju kod kuće. Međusobni ogledi iz bliže i dalje povijesti to su jasno sugerirali. Uz sve to, Hrvatska je imala svojih problema, najviše u napadu. Realizacija je štekala, Vatreni su teško postizali golove i prije Eura.

Dominacija od prve minute

Hrvatska se od prve minute postavila kao momčad koja zna što želi. Dominantan posjed i potpuna kontrola igre sugerirali su da će Vatreni na kraju slaviti, a kada je Nikola Vlašić u 17. minuti postigao vodeći pogodak, činilo se da Škoti nemaju šansu. Jednostavno, Hrvatska je bila puno bolja od taktički i tehnički inferiornijih Škota, koji su izgledali posve smušeno i dezorijentirano u prvih pola sata.

No Škoti su malo po malo uspostavljali ravnotežu, a Hrvati kao da su se zadovoljili ranim vodstvom i sve su češće gubili lopte u opasnim zonama. Tako je došlo do izjednačenje, Callum McGregor iskoristio je neodlučnost hrvatske obrane i preciznim udarcem s vrha šesnaesterca poravnava u završnici prvog dijela.

Taj gol Škotima je dao krila i situacija na terenu iznenada je izgledala drukčije. Početkom drugog dijela Škoti su zamalo i poveli, no nedostajalo im je malo više umješnosti. McGinn promašio je volej s dva-tri metra. Skoro pa zicer. Da je zabio, tko zna što bi bilo.Bilo je to veliko upozorenje za Vatrene, koji su potom jurnuli po pogodak.

Modrićev specijalitet za ovacije na mitskom stadionu

Igrala se 62. minuta. Gvardiol je na lijevom krilu gledao kako da ubaci loptu, odigrao je za Petkovića koji vraća povratnu za Kovačića, a ovaj produljuje pas za nadolazećeg Modrića, koji iz prve puca svojim specijalitetom, desnom vanjskom. Lopta odsjeda u desnom gornjem kutu nemoćnog Davida Marshalla.

Sjajan gol, jedan od najljepših na Euru, i uz to jako važan. Škoti su pokazali sportski duh, gotovo svi pristuni ustali su i zapljeskali hrvatskom maestru. Ovacije za Modrića na mitskom stadionu. Jedina je šteta što stadion nije mogao biti pun zbog poznatih razloga.

Vatreni su nakon toga otvorili krila i sjajno zaigrali. Redali su se šanse, a sve sumnje u pobjedu otklonio je Ivan Perišić golom u 77. minuti. Kako su Englezi pobijedili Čehe 1:0, Hrvatska je osvojila drugo mjesto u skupini zbog bolje gol-razlike, dok su Česi kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi također prošli dalje.

Hrvatska je u osmini finala izgubila od Španjolske 5:3 nakon produžetka. Bila je to vjerojatno najdramatičnija utakmica turnira i naznaka da bi osvježena Hrvatska opet mogla složiti moćnu momčad za SP u Kataru sljedeće godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider