Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
a on je glas fifa-e

Van Basten bi mijenjao nogometna pravila: Ovo su šokantni prijedlozi

Legendarni Marco van Basten, bliski suradnik predsjednika FIFA-e, iznio je kontroverzna stajališta oko promjena nogometnih pravila.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada ovako nešto kaže jedan Marco van Basten ne sumnjamo da će odjeknuti nogometnim svijetom. No kada znamo da je legendarni Nizozemac tehnički direktor FIFA-e onda bi se taj svijet mogao dobro zatresti. Nakon što je FIFA službeno uvela velike promjene na budućim svjetskim prvenstvima, sada očito želi otići korak dalje.

Narančasti karton, promjena načina izvođenja penala, ukidanje zaleđa. To je zasad neslužbeno predložio Marco van Basten pustivši probni balon iz Zuricha. Neke stvari mogle bi se svidjeti navijačima i igračima, a među njima je Van Bastenovo mišljenje kako bi nogometaši smjeli igrati najviše 60 utakmica u godini.

''Pričao sam s mnogim trenerima i igračima. Moramo gurati kvalitetu, a ne kvantitetu. Danas je previše nogometa i moramo braniti igrače jer igraju previše utakmica zbog čega nisu odmorni. A to je loše za kvalitetu nogometa. U lipnju na velikim turnirima ne mogu dati najbolje od sebe jer znaju u sezoni odigrati i do 75 utakmica. Mislim da bi 55 do 60 bilo dovoljno.''

Previše novca i previše nogometa

To bi jasno išlo na ruku navijača, igrača i same FIFA-e, ali ne i nogometnih klubova koji zbog ogromne zarade od TV prava i sponzora žele što više utakmica u sezoni. U nogometu se vrti danas toliki novac pa su stanke između sezona umjesto priprema postale marketinške turneje.

''Moramo misliti na nogomet, a ne samo na novac. Za mnoge klubove to nije lako, ali u nogometu ima dosta novca. Ronaldo i Messi zarađuju toliko novca… A da zarade manje i igraju bolje to bi bilo dobro za sve'', poručuje Van Basten i dodaje:

''Ne smijemo dopustiti da ovu igre vode samo oni s novcem. Veliki klubovi poput PSG-a Manchester Cityja i Real Madrida imaju sve. Ali u nogometu trebaš imati i protivnike jer inače nemaš konkurenciju'', kaže Van Basten.

Drastična promjena pravila

I to su neke pozitivne stvari koje je rekao i koje će se svidjeti većini. No onda je krenuo s prijedlozima zbog kojih će se navijačima dići kosa na glavi. Predlaže da se promijeni izvođenje kaznenih udaraca odnosno udaraca koji odlučuju pobjednika nakon neriješenih rezultata.

''Možda bi igrači trebali krenuti s 25 metara nakon čega mogu ili pucati ili driblati vratara'', predložio je Nizozemac uvođenje hokejaških penala u nogometu i dodao:

''Igrač bi takav penal trebao izvesti u osam sekundi.''

Ukinuo bi i jedno od glavnih pravila u nogometu, pravilo zaleđa. Očito ga smetaju ''bunkeraške'' utakmice.

''Bilo bi zanimljivo gledati nogomet bez zaleđa. Sad ova igra zna nalikovati na rukomet gdje su svi igrači ispred gola. Teško je zabiti gol i teško je nešto kreirati na malom prostoru. Želimo pomoći nogometu da se razvije u dobrom smjeru. Želimo igru koja je iskrena, dinamična, spektakularna.''

Još jednu stvar je iznio na javnu raspravu, a to je narančasti karton.

''Možda bi taj karton bio rješenje za igrača koji nije zaslužio isključenje do kraja utakmice nego na 10 minuta.''

Tko može izglasati promjenu?

Britanski mediji pišu kako Van Basten i oni koji imaju slično razmišljanje neće moći lako promijeniti pravila najpopularnije igre na svijetu. Kao prvo, ovakvi prijedlozi moraju se službeno predložiti iz FIFA-e, a o njima će onda odlučivati Međunarodni nogometni odbor odnosno Ifab.

Radi se o tzv. čuvarima pravila nogometne igre koji imaju osam glasova. Polovica dolazi od FIFA-e, a druga polovica su nogometni savezi Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, zemlje u kojoj je nogomet i nastao.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider