Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mislav skinuo paučinu

Dinamo ostvario povijesnu pobjedu u Engleskoj i prezimit će u Europskoj ligi: Oršić srušio West Ham čudesnim pogotkom

Dinamo je pobijedio West Ham 1:0 u Londonu i osvojio drugo mjesto u skupini Europske lige...

U susretu posljednjeg, 6. kola H skupine Europske lige Dinamo je na gostovanju u Londonu pobijedio West Ham sa 1-0 osiguravši drugo mjesto u skupini koje vodi u play-off Europske lige. 

Pogodak odluke zabio je Mislav Oršić u četvrtoj minuti.

Nogometaši Dinama i prije londonskog ogleda protiv West Hama, osigurali su "europsko proljeće". Bilo je samo upitno hoće li nastaviti svoj put u Europskoj ligi ili će preseliti u Konferencijsku ligu.

West Ham je već ranije osigurao prvo mjesto, a "Modrima" je za potvrdu druge pozicije trebao barem bod u Londonu ili neuspjeh Genka kod kuće od Rapida.

Na koncu su i Dinamo i Rapid slavili sa po 1-0. Dinamu je pobjedu donio Oršić fantastičnim golom u četvrtoj minuti, a Rapidu Ljubičić golom u 29. minuti.

West Ham kao pobjednik skupine ide direktno u osminu finala EL, Dinamo će igrati u play-offu Europske lige s jednim od trećeplasiranih klubova iz Lige prvaka, dok Rapid seli u play-off Konferencijske lige.

Ždrijeb je 13. prosinca u Nyonu s početkom u 13 sati, a "Modrima" prijete RB Leipzig, Porto, Borussia Dortmund, Šerif, Barcelona, Atalanta, Sevilla i Zenit Saint Petersburg.

Utakmice play-offa su 17. veljače, a uzvrati su sedam dana kasnije.

West Ham je osigurao prvo mjesto i proljeće u Europskoj ligi pa je Davis Moyes odlučio odmoriti udarne snage. Zanimljivo, promijenio je praktički sve igrače koji su u subotu pobijedili Chelsea. Domaćin je krenuo u susret s pet "klinaca", a priliku u napadu je dobio 17-godišnji Sonny Perkins. Od prve minute zaigrao je i Nikola Vlašić.

S druge strane Željko Kopić je krenuo s tri igrača u zadnjoj liniji (Perić, Theophile-Catherine, Šutalo), na klupi je ostavio Josipa Mišića, a umjesto njega prilku je dobio Amer Gojak. Kako Bruno Petković nije niti doputovao u London, mjesto u napadu zauzeo je Andrić, a uz njega napadački trio činili su Oršić i Ivanušec. Kopić nije mogao računati niti na Marina Leovca, Bartola Franjića i Duju Čopa.

Počelo je sjano. Hrvatski prvak je poveo već u 4. minuti fantastičnim golom Mislava Oršića. Oršić je primio loptu na lijevoj strani i fantastično pogodio suprotne rašlje.

Nakon što je zabio, Dinamo je prepustio loptu londonskom sastavu i svoju priliku vrebao iz kontri. Hrvatski prvak se odlično branio, djelovao je kompaktno i disciplinirano.

Novu priliku Dinamo je dočekao u 33. minuti. Štefulj je ubacio loptu u peterac do Ademija koji je pucao glavom, ali preko gola. U 37. minuti zaprijetio je i Ivanušec opalivši s ruba kaznenog prostora, no Areola je odbio loptu u korner. Ivanušec je odlično pucao i nakon ubačaja iz kornera, ali je lopta prošla tik pored gola.

U samoj završnici zaprijetili su i domaćini, Jarmolenko se probio u kazneni prostor, no previše je htio.

U nastavku susreta West Ham je krenuo daleko angažiranije i odlučnije, no prvu priliku je imao Dinamo u 57. minuti nakon kornera. Nažalost, Theophile-Catherine nije dobro zahvatio loptu i pucao je pored gola. Samo minutu kasnije Orišić je pucao s ruba kaznenog prostora, no Areola je bio na mjestu.

U 64. minuti vidjeli smo i priliku domaćina, pucao je Vlašić, no nije bio precizan. U posljednjih 15 minuta Kopić je izmjenama "zatvorio" dvoboj i sve karte bacio na obranu. Usprkos pritisku, "Čekićari" nisu uspjeli probiti obranu hrvatskog prvaka.

WEST HAM - DINAMO 0-1

LONDON. London stadion. Sudac: Maurizio Mariani (Italija):

Strijelci: 0-1 Oršić (4)

Žuti kartoni: Ristovski, Mišić, Ivanušec

Crveni kartoni:

WEST HAM: Areola - Ashby, Baptiste, Alese, Longelo - Noble, Kral, Fornals (od 46. Benrahma) - Jarmolenko (od 87. Potts), Perkins (od 87. Forson), Vlašić

DINAMO: Livaković - Šutalo, Theophile-Catherine, Perić - Štefulj (od 80. Dilaver), Gojak, Ademi (od 71. Bulat), Ristovski - Oršić (od 64. Mišić), Andrić (od 64. Jurić), Ivanušec 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider