Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nevjerojatno

Utakmica sezone za oba kluba: Koprivnica je postala stratište Hajdukovih ambicija, brojevi otkrivaju i kako

Hajduk je ove srijede gost Slaven Belupa u utakmici polufinala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa.

Slaven Belupo - Hajduk (Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell)

Jedan finalist Hrvatskog nogometnog kupa za ovu sezonu je poznat, bit će to Šibenik, a drugog ćemo saznati ove srijede, kada se u Koprivnici sastaju Slaven Belupo i Hajduk.

Premda su Koprivničani još uvijek itekako u igri za plasman u Europu kroz prvenstvo, a Splićani gaje kakvu-takvu nadu da bi mogli zakomplicirati stvari u borbi za naslov prvaka, realnost govori da je ovo utakmica sezone za oba kluba.

Dvije prepreke dijele Farmaceute i Majstore s mora od trofeja, pri čemu je bitna spoznaja da ih na onoj posljednjoj neće čekati Dinamo, nego Šibenik, koji je priredio senzaciju u prvom polufinalu.

Ako je suditi prema posljednjim susretima ovih klubova u Koprivnici, očekuje nas žestok i napet dvoboj, pun tenzija i neizvjesnosti do samog kraja.

Normalna utakmica ili novi kaubojski obračun na Apašu?

Svi se još sjećamo posljednje odigrane utakmice između Slaven Belupa i Hajduka na stadionu Ivan Kušek Apaš. Bio je to pravi mali rat, sve skupa je potrajalo gotovo tri sata jer smo imali veliki prekid nakon što je pomoćni sudac pogođen stolicom u rame. Hajduk je vodio 2:0, ali domaćini su se u drugom poluvremenu vratili nakon spornog 11-erca.

U proljeće prošle godine takvih tenzija, a niti spornih sudačkih odluka nije bilo, Hajduk se tada sam spotaknuo. Bio je to dvoboj u koji su Splićani ušli bez Marka Livaje i Nikole Kalinića, koji su u velikom derbiju s Dinamom četiri dana prije toga dobili akumulirane treće žute kartone te su se u Koprivnici pojavili u svojstvu gledatelja. Bez dvije udarne napadačke igle Splićani nisu uspjeli doći do pogotka, završilo je 0:0 i zapravo je to bila utakmica u kojoj su se raspršili snovi Majstora s mora o naslovu prvaka.

Gostovanje u Koprivnici koje je prethodilo tome bilo je na kraju listopada 2021., kada je Slaven Belupo pobijedio rezultatom 3:2 i kuvertirao otkaz tadašnjem treneru Hajduka Jensu Gustafssonu.

U proljeće 2021. Hajduk se bori s Rijekom i Goricom za mjesto u Europi, dolazi u Koprivnicu i rano stiže u vodstvo pogotkom Kristiana Dimitrova. Međutim, u nastavku Ivan Krstanović postiže gol za izjednačenje i Splićani ostaju bez dva dragocjena boda.

Jedna pobjeda Hajduka u posljednjih sedam utakmica u Koprivnici

Posljednju pobjedu u Koprivnici Hajduk je ostvario u studenom 2020. Bilo je 0:2, prvi gol je zabio Umut Nayir, a drugi je bio autogol Vinka Solde.

Bio je to jedini put da su Splićani osvojili puni plijen u Podravini u posljednjih sedam dvoboja sa Slaven Belupom.

Ovakav Hajdukov učinak u Koprivnici znao je biti i gori. Kada je 1997. Slaven Belupo postao prvoligaš, Splićani su slavili u njihovoj prvoj prvenstvenoj utakmici u gostima, ali nakon toga su punih devet godina bili bez pobjede na tom stadionu, sve do 2006.

Splićanima lakše u Rijeci i Osijeku

Zapravo je nevjerojatno da je Koprivnica postala Hajduku teže gostovanje nego, primjerice, Gradski vrt ili Rujevica. Uostalom, nedavno su u razmaku od desetak dana dvaput slavili u Osijeku (četvrtfinale Kupa pa prvenstvo), a na posljednja četiri gostovanja kod Rijeke upisali su - četiri pobjede. Rujevica je postala "Šetalište Marka Livaje", koji tamo redovito briljira i davao je ton svim tim Hajdukovim trijumfima. Nema sumnje, hrvatski reprezentativac bit će i ove srijede glavni adut Splićana u nastojanjima da se plasiraju u finale Kupa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider