Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
teška vremena za kultni klub

Real i Barca su im gledali u leđa: Nekad moćnom i omiljenom klubu prijeti ispadanje

Španjolske obale Atlantskog ocena su na prijelazu stoljeća bile dom jedne od najlegendarnijh momčadi svoga vremena. Nekad su ozbiljno ugrožavali dominaciju Reala i Barce, a danas im prijeti povratak u mračna vremena.

Tuga Deportiva nakon poraza (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Real Madrid i Barcelona osvojili su 57 od mogućih 86 naslova prvaka Španjolske. U posljednjih 30 godina dominaciju ovog dvojca uspjela su prekinuti samo tri kluba: madridskom Atleticu to je pošlo za rukom 1996. i 2014., Valencia je slavila 2002. i 2004., dok je 2000. godine prvi i jedini naslov u povijesti osvojio Deportivo La Coruna.

Bile su to godine ''Super Depora''. Njihov uspon počeo je dolaskom predsjednika Augusta Cesara Lendoira; on je nakon 17 godina uglavnom druge, a ponekad i treće lige, vratio Deportivo u elitni rang i pretvorio ga u jedan od najjačih španjolskih klubova 90-ih. Teško je nabrojati sva velika imena koja su tih godina stanovala na galicijskoj obali Atlantskog oceana: bijelo-plavi dres kluba sa sjeverozapada Španjolske nosili su Rivaldo, Mauro Silva, Djalminha, Bebeto, Noureddine Naybet…

Do naslova su mogli već 1994. godine, ali u zadnjem se kolu ispriječila Valencia. Španjolski El Confidencial je kasnije pisao da su igrači Valencije dobili osjetne premije iz Barcelone, koja je osvojila naslov s jednakim brojem bodova i boljim međusobnim omjerom. U povijest je ušao neiskorišteni jedanaesterac Miroslava Đukića; srpski nogometaš je u smiraj utakmice s bijele točke loptu poslao u vratarove ruke, a titulu u Barcelonu.

No Super Depor je sve naplatio 2000. kada su nakon dva druga i dva treća mjesta konačno došli do naslova. Veliki uspjeh stigao je pod trenerom Javierom Iruretom koji je stigao dvije godine ranije iz redova velikog rivala Celte: u klub je doveo igrače poput Roya Makaaya, Victora i Manuela Pabla, kasnije i Diega Tristana te Juana Carlosa Valerona.

Legendarni preokret protiv Milana kao labuđi pjev

Deportivo je u svojim zlatnim godinama naslovu prvaka pridodao i dva Kupa kralja, tri Superkupa i još dva druga mjesta. Pamte se i njihovi europski nastupi, a posebno u Ligi prvaka 2003./2004. Te sezone u grupnoj fazi dogodila se ona legendarna utakmica Dade Prše koji im je u dresu Monaca utrpao četiri gola.

No Deportivo je prošao dalje; u osmini finala srušili su Juventus, a nakon toga i branitelja naslova Milan u velikom preokretu: nakon 4:1 na San Siru, na Riazoru su s 4:0 ponizili Rossonere i kreirali jedan od najluđih preokreta u povijesti natjecanja. Zapeli su tek u polufinalu: s ukupnih 1:0 ispali su od kasnijeg prvaka Porta.

Ispostavilo se da je to bio labuđi pjev kluba koji je osvojio srca mnogih zaljubljenika u nogomet. Klub se našao u ogromnim dugovima; tvorac Super Depora Lendoiro kasnije će priznati da je njegova najveća greška bila što je uporno odbijao unosne ponude za najbolje igrače. Došla je i kriza, (pre)skupi projekt postao je u potpunosti neodrživ i klub se vratio tamo gdje je bio većinu svoje povijesti: Super Depor ponovno je postao samo obični Depor, ''yo-yo klub'' koji balansira između prve i druge lige.

Klub je od upadanja u financijske probleme dva puta – 2011. i 2013. - ispadao iz prve lige i odmah se vraćao. Posljednje tri sezone životarili su u donjem dijelu tablice i izbjegavali ispadanje, ali čini se da im ove sezone nema spasa.

Slijedi li Deportivu povratak u mračna vremena?

Zadnju pobjedu Deportivo je upisao još prošle godine kada je 9. prosinca na Riazoru pao Leganes. Uslijedio je niz od čak 15 utakmica bez pobjede. U tih 10 utakmica upisali su 10 poraza, a neki od njih bili su veoma bolni: Real Madrid im je utrpao sedam komada, Real Sociedad pet, a Barca četiri.

Deportivo je kao ''vatrogasca'' doveo Clarencea Seedorfa, legendarnog nizozemskog nogometaša koji je u dotadašnjoj trenerskoj karijeri vodio samo 36 utakmica. Seedorf je postao treći trener Depora ove sezone, ali njegov dolazak nije polučio željene rezultate.

Clarence Seedorf (Foto: AFP) Clarence Seedorf (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Seedorf je kao igrač Milana dobro zapamtio Riazor - 2004. sudjelovao je u spomenutom porazu 4:0. Ne izvede li do kraja sezone čudo u rangu tog velikog preokreta Deportiva, ništa bolje neće biti ni njegove trenerske uspomene: u osam utakmica za kormilom, njegova je momčad osvojila svega tri boda s tri remija, uz gol-razliku 2-10.

Deportivo se trenutno nalazi na 19. mjestu; 17. Levante, koji drži zadnju poziciju koja ne vodi u Segundu, ima velikih osam bodova prednosti. Još je osam utakmica do kraja, a Deportivo izgleda kao vrlo izgledan, gotovo siguran kandidat za ispadanje. Teško je da ćemo ikad opet gledati neki novi Super Depor; za početak, ovaj klub mora naći način kako izbjeći ponavljanje mračnih vremena 70-ih i 80-ih, kada su u dva navrata ispadali i iz druge lige.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider