Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
POJAČANJA SU NUŽNA

Uskoro prometno na Opus Areni: Rješava se pitanje Žapera, moguć povratak ljubimca osječke publike!?

Osijek bi u samoj završnici prijelaznog roka trebao zagrabiti u blagajnu, ovog ljeta obogaćenu nekim izdašnim izlaznim transferima.

Mihael Žaper (Foto: Vlado Kos/Cropix)

Nekoliko zanimljivih i vrlo korisnih izlaznih transfera napravio je Osijek ovog ljeta. Najviše se zaradilo na Adrianu Leonu Barišiću, koji je otišao u Basel za odštetu od otprilike 3 milijuna eura, no lijepe cifre dobivene su za Mirlinda Dakua (1,2 milijuna) i Jevhena Čeberka (milijun eura).

Prodao je Osijek i dva mladića iz omladinskog pogona. Za Sergeja Levaka dobili su 700 tisuća eura, uz još kasnije mogućih 600 tisuća, dok je vrijedan transfer napravio mladi Ljubo Puljić, koji je otišao u minhenski Bayern. Točna cifra i način na koji će se isplaćivati nije službeno potvrđena, no glasno se govorilo o 2,8 milijuna eura.

Novac je stigao, navijači sad žele vidjeti trošenje

Naravno, sjeo je i bonus transfera Diona Drene Belje, nakon što je Augsburg ostao u Bundesligi. Sve to stvorilo je jako lijepu sliku ulaznih financija u klub.

Što se tiče pojačanja, igrači koji su dosad došli dovedeni su bez odštete, no jasno je da Stjepanu Tomasu treba još nešto da bi se upustio u borbu s najjačima. Osijek nakon četiri ligaška susreta ima deset bodova, no možemo reći da su igrali protiv vjerojatno četiri najslabije momčadi lige. 

Ono najvažnije tek slijedi, a navijači Osijeka nadaju se kako će za te susrete biti igrački jači. Otvoreno traže od uprave da se dobiveni novac počne ulagati u momčad. I to bi se trebalo dogoditi, nije javna tajna kako su na Opus Areni krenuli u lov na prava pojačanja.

Tri moguće opcije za Žapera

Prije toga riješit će se još jedno pitanje, a to je ono (dosadašnjeg) kapetana Mihaela Žapera. Njegov transfer u Hajduk nije se ostvario, unatoč potvrđenom otvorenom interesu Splićana, a čini se kako je i igrač bio zainteresiran za to. On osobno tako što nije potvrdio niti opovrgnuo, unatoč glasnim zahtjevima navijača Osijeka da se izjasni. S jedne strane on je to kao kapetan trebao učiniti, no s druge vjerojatno postoje adekvatni razlozi zbog kojih nije.

Čini se da je uprava kluba spremna s Mihaelom još jednom sjesti za stol i poraditi na novom ugovoru. Dosad su oni bili podosta čvrsti po stavu da ga nemaju namjeru prodati izravnoj konkurenciji, što Hajduk posljednjih sezona dokazano jest, no za Mihaela je bilo upita i izvana. 

Povratak Žapera u momčad značio bi puno s igračke strane, ali postavlja se pitanje kako će nakon svega reagirati navijači te hoće li se pokvariti naoko jako dobra atmosfera u momčadi. Sve u svemu, čini se da će pitanje Žapera biti riješeno, a postoje tri opcije. Prva je novi ugovor i ostanak u momčadi, druga je transfer, a treća, svima najnepovoljnija, značila bi ostanak Mihaela u klubu, ali izvan prve momčadi, s nadom u zimski transfer.

Želja navijača su dva bivša ljubimca publike

Vrti se tu još nekoliko imena, ali krenimo s bivšim igračima Bijelo-plavih, kakvi su zapravo velika želja navijača. Prvi je svakako Mirko Marić, koji je propustio cijelu prošlu sezonu zbog ozljede. No čini se kako se on potpuno oporavio jer se našao u početnoj postavi Monze u porazu od Intera, u prvom kolu Serie A. Na terenu je proveo 60 minuta. Opciju za prvi sastav momčadi Serie A Osijek će teško dovesti u svoje redove.

28-godišnji Marić za Osijek je odigrao 113 službenih utakmica, postigao 52 pogotka i upisao 18 asistencija. Uistinu sjajne brojke, pa nas ne čudi što ga Slavonci žele ponovno vidjeti u svojim redovima.

Jedno poznato HNL ime također se spominje već neko vrijeme, ali više među navijačima nego među ljudima u klubu. To je Enis Čokaj, koji u Panathinaikosu baš ne igra. No Grci vjerojatno bivšeg Lokomotivinog Albanca još ne žele prodati. Zašto spomen Čokaja? Prije svega zbog toga što u istom klubu igra jedan donedavni ljubimac Osječana.

To je Laszlo Kleinheisler, koji je zimus prodan grčkom velikanu za pola milijuna eura. Tamo se nije naigrao. Nastupio je u 19 utakmica, ali tek tri puta od prve minute te je svaki put napustio igru. Postoje neka šuškanja kako je njegov transfer realan, posebno jer je Osijek sad u financijski boljem stanju te 29-godišnjem Mađaru može ponuditi bolji ugovor nego prije osam mjeseci. Uostalom, on sam nije ni inicirao odlazak u Grčku, a poznato je kako je u Osijeku kupio kuću.

Maštu navijača dodatno je zagrijao podatak da Kleinheisler nije u kadru momčadi koja je otputovala u Portugal na današnji susret play-offa Lige prvaka protiv Brage. Vidjet ćemo može li Osijek možda svog posljednjih sezona ponajboljeg igrača dobiti za otprilike istu odštetu kakvu su za njega primili.

Dvojac iz Varaždina i dragulj Gorice

Nije tajna da Osijek već neko vrijeme prati dva igrača Varaždina. To su napadač Fran Brodić i stoper Luka Jelenić.

Brodić trenutačno izgleda kao vrlo realna opcija, posebno jer je Osijeku svakako potreban još jedan kvalitetan napadač, posebno ako se stilom igre razlikuje od Ramona Miereza, a 26-godišnji Zagrepčanin upravo je takav igrač. Što se tiče Jelenića, on je proljetos eksplodirao, ali čini se da mu se ne žuri iz Varaždina.

Još jedno stopersko ime koje zanima Osječane jest Krešimir Krizmanić. 23-godišnji član Gorice već je četvrtu sezonu standardni član prve momčadi, ima više od sto seniorskih nastupa za klub, a također može igrati na poziciji lijevog bočnog, koja je Osječanima trenutačno možda i najkritičnija. No Osijek bi vjerojatno za njega morao ići u rangu svoje dosad najveće isplaćene odštete, a to je 2,5 milijuna eura, koliko je sjelo u blagajnu Alavesa za Ramona Miereza.

Nema sumnje da Ivica Kulešević ima u svojim zapisima i nekoliko imena koja nisu toliko poznata hrvatskim ljubiteljima nogometa, iako je jasno da su u prvom planu igrači koji su se već iskazali na domaćim travnjacima.

Što se tiče mogućih izlaznih transfera, čini se da su u Osijeku zatvorili vrata, iako nikoga ne bi začudilo da spomenuti Žaper promijeni sredinu, a možda i Dinamo pokuša još koji put slomiti upravu po pitanju Ramona Miereza. Potvrđeno je kako su one prve odbijene, no nije da prvak Hrvatske nema što kvalitetno ponuditi i vjerojatno je moguće pronaći opciju koja bi objema stranama odgovarala.

Preostaje nam pratiti što će se u narednim danima dogoditi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider