Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
žestoko priopćenje

Urugvaj stao u obranu Cavanija zbog kazne za rasizam: Optužili Engleze za diskriminaciju

Cavani je dobio tri utakmice suspenzije zbog spornog komentara na Instagramu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Edinson Cavani dobio je tri utakmice kazne jer je na Instagramu upotrijebio riječ "negrito". Engleski nogometni savez to je okarakterizirao kao rasizam, pa su Urugvajcu prompotno odrezali tri utakmice.

U Cavanijevu obranu stao je Urugvajski nogometni savez (A.F.U.), koji se oglasio priopćenjem u kojem tvrde da je sitaucija obrnuta te da su rasisti - Englezi.

"Moramo osuditi postupak Engleskog nogometnog saveza. Daleko od osude rasizma, Savez je sam počinio diskriminatorno djelo protiv kulture i načina života urugvajskog naroda. Kazna pokazuje pristranu, dogmatičanu i etnocentričnu viziju Engleskog saveza koja dopušta samo njihovu subjektivnu interpretaciju i zaključke, koliko god loši oni bili.

Edinson Cavani nikad nije napravio nešto što se može nazvati rasizmom. Upotrijebio je čest izraz u Južnoj Americi za dragu osobu ili bliskog prijatelja. Smatrati da jedini ispravan način intepretacije leži u glavama čelnika Engleskog nogometnog saveza je zapravo pravi akt diskriminacije, koji je u potpunoj suprotnosti s urugvajskom kulturom.

Stoga želimo stati u obranu Cavanija i kulture naše države. Protiv smo svake diskriminacije, ali nažalost, svojom kaznom Engleski savez pokazuje potpunu neukost i omalovažavanje multikulturalne vizije svijeta i poštivanja različitosti. Rigidno provode svoja antirasistička pravila, koja u načelu podržavamo, ali ovdje nisu realno provediva. Nisu kaznili samo jednu osobu, nego cijelu kulturu i naš način života, što je doista diskriminatorno i rasističko djelo.

Nadalje, tražimo od Savzta da revidira svoje procese donošenje odluka kako se ne bi ponovila ovakva nepravda. Pravila bi trebala uzezi u obzir različitost ljudskih života i kultura. Prvo pravilo borbe protiv rasizma je poštivanje različitih kultura i načina života. Tražimo da se odmah poništi Cavanijeva kazna i tako mu se vrati ugled i čast koja je nepravedno narušena."

Riječ "negrito", koju je upotrijebio Cavani, u dijelovima Latinske Amerike, poput Uruguvaja, koristi se za blisku osobu nevezano uz boju nečije kože. Cavani ga je iskoristio u odgovoru na čestitku svoga prijatelja.

"Zadnje što sam želio bilo je uvrijediti nekoga. Potpuno sam protiv rasizma i izbrisao sam poruku čim su mi objasnili da bi mogla biti drugačije interpretirana. Želim se iskreno ispričati", rekao je Cavani.

Zbog sličnog je izraza svojevremeno drakonski kažnjen i Cavanijev sunarodnjak Luis Suarez dok je igrao u Liverpoolu. Priznao je da je nazvao Patricea Evru "negro", a pravdao se da se u Južnoj Americi tako često naziva ljude tamnije kože ili kose te da i njega samog tako često nazivaju. FA nije imao sluha i odrezali su mu čak osam utakmica suspenzije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider