Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ekskluzivno za gol.hr

Upoznajte heroja San Marina: Kalio se po istarskim niželigašima, a sada je ispisao povijest

Bojan Gjurchinoski je heroj naše priče nakon dva gola i prolaska u 2. pretkolo Konferencijske lige.

Bojan Gjurchinoski (Foto: YouTube)

San Marino je država nogometnih liliputanaca, redovna ''mušterija'' u pretkolima europskih natjecanja, a to je pomislila i Fola Esch, iako također iz male nogometne nacije Fola je ipak nešto respektabilniji klub u europskim okvirima.

Tako je Fola ušla u dvomeč s Tre Fiorijem kao izraziti favorit u prvom pretkolu Konferencijske lige, a naposljetku se maleni Tre Fiori pokazao kao tvrd orah i zasluženo prošao u sljedeće pretkolo nakon dvije pobjede, prvo u Luksemburgu 0:1, zatim 3:1 na domaćem terenu.

Drugi put u povijesti se klub iz San Marina našao na pobjedničkoj strani pretkola bilo kojeg europskog natjecanja, a prvi put je također Tre Fiori uspio iznenaditi velški Bala Town u sezoni 2018./2019.

Povijesni trijumf nama je još zanimljiviji zbog igrača s brojem 10 na leđima koji je odlučio jučerašnji susret. Radi se o malo poznatom Bojanu Gjurchinoskom kojeg je nogometni put donio baš u San Marino. Makedonac s hrvatskom putovnicom godinama je ''španao'' po istarskim niželigaškim terenima, a jučer mu se sreća osmjehnula i s dva pogotka je odveo svoj klub u sljedeće pretkolo.

Bojan je rođen u Makedoniji 1994. odakle se obitelj deset godina kasnije preselila u Rovinj. Kao junior Bojan je nastupao za Istru, kasnije za Pazinku, Rovinj i Funtanu, a svoj put do San Marina prokomentirao je u intervju za Gol.hr.

''Pa igrao sam prvo u Istri, par klubova promijenio, onda preko jednog prijatelja sam došao prvo u petu talijansku ligu, zabio u toj prvoj sezoni 12 golova i onda nakon prve sezone stigao je poziv iz Tre Fioria, svidio mi se projekt kluba i sve i nije trebalo dugo da se dogovori suradnja.''

''Uvjeti su odlični''

Kako vidiš klub iznutra, kakva je liga i s čime bi klub usporedio u hrvatskim okvirima?

''Klub je organiziran, infrastruktura odlična, imamo dobre uvjete i za sada je sve odlično. A s čime bi u Hrvatskoj usporedio, ne znam, mislim HNL je puno jači, svakako, ali ostale lige ne znam. Tu se igra drugačiji nogomet, puno brži, igrači igraju više presing, u Hrvatskoj se više igra na postavljenu obranu, ovdje u San Marinu i Italiji se igra s puno više ritma.''

Kako si vidio jučerašnji susret, što vam znači prolazak, osobito tebi zbog dva pogotka?

''Pa jučer smo za razliku od prve utakmice ušli s očekivanjem da prođemo dalje, nakon pobjede u gostima podiglo nam se samopouzdanje, pripremali smo se dobro i na kraju mogu reći da smo zasluženo prošli dalje. Prolaz nam znači puno, napravili smo stvarno veliku stvar za ovako malo mjesto, dobro smo radili, pripremali se s novim trenerom Andyem Selvom koji je skoro cijelu karijeru proveo u talijanskoj Serie B. Meni osobno i prolazak dalje i dva gola znače jako, jako puno. Mogućnost igranja europskih natjecanja i još pritom da se zabiju golovi u ovako bitnim utakmicama mislim da je san svakog igrača. Ako ne svakog, onda je moj sigurno jer sam naporno radio i sada je barem koliko toliko sve to došlo na naplatu, imam uspomenu koju neću zaboraviti do kraja života.''

''Novci nisu nikakav problem''

Može li se živjeti od nogometa u San Marinu, kakve su plaće?

''A što se tiče plaće odlično plaćaju, ja živim i vise nego pristojno tako da mogu reći da se živi odlično. Imam uz plaću i plaćen stan, hranu, premije za golove, pobjede. Svakako da bi bio dobro plaćen moraš biti i dobar i opravdati ono što se očekuje od stranca, ali ako ide sve dobro, ako su svi zadovoljni novci nisu nikakav problem, dobiješ i više nego što imaš dogovoreno.''


Imaš 28 godina, u najboljim si igračkim godinama, gdje se vidiš u budućnosti?

''Prošle godine sam imao ponudu iz Japana, ali zbog korone se na kraju nije uspjelo ništa realizirati, volio bi svakako nešto vise, kao i svatko tko igra nogomet, pa eto za sad ćemo vidjeti, tu sam, ako dođe neka ponuda koja je vrijedna razmišljanja i promjene sredine onda zašto da ne'', zaključio je Bojan.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider