Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nijemci se bune

UEFA sprema promjene koje će uništiti male klubove? Opet se ide niz dlaku bogatašima

UEFA i ECA spremaju promjene u pravilima financijskog fair-playa koje bi mogle narušiti jednakost klubova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čelnici UEFA-e najavili su nove promjene u financijskom fair-playu koje bi mogle stupiti na snagu već sljedeće sezone, ali nisu baš svi oduševljeni time.

Štoviše, klubovi njemačke Bundeslige oštro su se usprotivili najavljenim promjenama jer, kako tvrde, one prijete opstanku klubova koji imaju članski model upravljanja, piše njemački Bild.

Bundesligaši tvrde da najavljene promjene idu samo u prilog superbogatim klubovima, kao što su Manchester City, PSG, Chelsea i ostali.

Trenutačno, ako klubovi žele igrati europska natjecanja, njihovi vlasnici moraju pokriti gubitak od maksimalno 30 milijuna eura. Međutim, to se pravilo ukida, što znači da se klubovima daje još veća sloboda na tržištu igrača.

Također, prema novim pravilima financijskog fair-playa, klubovi bi mogli potrošiti 70 % posto svojih prihoda na transfere. Iako to ima smisla, ta mjera obuhvaća samo 25 igrača koji se registriraju za nastup u europskim natjecanjima svake sezone.

gol expired Messi zamijenjen, pa se odbio rukovati s trenerom PSG-a, Neymar mu nije dao da puca penal divider

Bundesligaše traže da se to pravilo primijeni na cijelu prvu momčad, kako bi se spriječilo superbogate klubove, poput PSG-a i Cityja, da stvore jednu momčad za europska natjecanja, a drugu za nacionalna natjecanja.

Osim toga, bundesligaški klubovi traže stroži limit na to koliko klubovi mogu godišnje potrošiti na plaće igrača i transfere u jednoj sezoni.

Za kraj dodajmo da UEFA i ECA žele uvesti "porez na luskuz" kako bi kaznili prekršitelje financijskog fair-playa, a bundesligaši smatraju da će to samo omogućiti bogatim klubovima da novcem mogu izbjeći svaku kaznu.

Zbog toga traže da se takve klubove kazni izbacivanjem iz europskog natjecanja.

gol expired Sve ostaje u obitelji: Poznati brazilski nogometaš ostavio ženu i sad s 'nećakinjom' iz prvog braka čeka dijete divider

U svakom slučaju, ako UEFA provede najavljene promjene, tada bi svaki klub koji ima članski model upravljanja mogao biti u velikoj opasnosti, a to uključuje i europske velikane poput Reala, Barcelone i Bayerna.

Oni se više neće moći nositi s klubovima privatnih vlasnika koji imaju neograničeni izvor novca, što im daje dovoljno prostora za ignoriranje financijskog fair-playa i sumanuto trošenje na plaće  i transfere igrače.

S razlogom bundesligaši postavljaju pitanje: "Čemu onda služi financijski fair-play?".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider