Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
20:45 odlazi u povijest!

UEFA službeno objavila nove promjene u Ligi prvaka i Europskoj ligi: Puno toga neće biti isto

UEFA je objavila promjene za novu sezonu Lige prvaka i Europske lige.

Ždrijeb Lige prvaka (Foto: AFP) (Foto: Afp)

UEFA je objavila novi sustav kvalifikacija i koje nas značajne proimjene čekaju u idućoj sezoni Lige prvaka i Europske lige.

Ovo su ključne promjene u novoj sezoni Lige prvaka i Europske lige:

1. 26 momčadi će direktno izboriti nastup po skupinama Lige prvaka, uključujući i pobjednike Lige prvaka i Europske lige, što znači da je ostalo ukupno šest mjesta kroz kvalifikacije.

2. Svaka eliminirana momčad u kvalifikacijama Lige prvaka imat će drugu priliku kroz Europsku ligu. To znači da će svi koji ispadnu u Ligi prvaka, uključujući i preliminarni krug, kao tri kvalifikacijska ciklusa, imati popravnu šansu u Europi.

3. 17 momčadi će direktno ući u skupine Europske lige, s deset momčadi koje će se priključiti iz playoffa Lige prvaka i trećeg kvalifikacijskog kola, plus 21 kvalifikacijsko mjesto.

4. U kvalifikacijama za Ligu prvaka igrat će se preliminarna runda u obliku mini-turnira, dok će u kvalifikacijama za Europsku ligu preliminarna runda biti podijeljena na dvije utakmice, kod kuće i u gostima.

5. Neće biti promjene formata u natjecanju po skupinama, ali će se mijenjati satnica. Od iduće sezone utakmice Lige prvaka igrat će se u 18.55 i 21.00.

Plasman u Uefinu Ligu prvaka za sezonu 2018./2019. ostvarit će:

- Pobjednik Lige prvaka
- Pobjednik Europske lige
- Četiri prvoplasirane momčadi u ligama: Španjolske, Engleske, Njemačke i Italije
- Dvije prvoplasirane momčadi u ligama: Francuske i Rusije
- Prvaci nacionalnih prvenstava u ligama: Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske

Ako se ovogodišnji pobjednik Lige prvaka plasira kroz domaće prvenstvo, onda će dodatno mjesto biti dodijeljeno prvaku Češke. Kako sada stvari stoje, Česi se mogu nadati ovom mjestu jer će najvjerojatnije pobjednik Lige prvaka biti netko od četiri najbolje momčadi iz Španjolske, Engleske, Njemačke i Italije.

Ako se pobjednik Europske lige plasira kroz domaće prvenstvo, onda će dodatno mjesto biti dodijeljeno trećoj momčadi francuske lige.

Maksimalni broj predstavnika iz jedne države u Ligi prvaka je pet.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider