Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Postoje problemi

UEFA razmišlja o novoj promjeni formata Europskog prvenstva

Europski nogometni savez (UEFA) razmatra mogućnost za proširenje broja reprezentacija koje bi sudjelovale na završnom turniru sa sadašnjih 24 na 32...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vođena uspjehom ovogodišnjeg Europskog prvenstva, Europski nogometni savez (UEFA) razmatra mogućnost za proširenje broja reprezentacija koje bi sudjelovale na završnom turniru sa sadašnjih 24 na 32, objavila je u nedjelju agencija AP.

Moguća promjena formata natjecanja postala je tema s početkom kandidacijskog procesa za domaćina EURA 2028., o čemu će se odlučivati krajem 2023.

Do 2016. je na završnom turniru sudjelovalo 16 reprezentacija, kad je promijenjen u sadašnji format s 24 reprezentacije. No, UEFA je započela analizu isplativosti proširenja formata završnog turnira na 32 reprezentacije od 55 koliko ih čini europsku krovnu nogometnu organizaciju, otkrio je za AP anonimni izvor koji je upoznat s ovim procesom.

Glavni problem moguće promjene je utjecaj na sadašnji format kvalifikacija, jer bi više od polovice reprezentacija izborilo nastup na završnom turniru, što bi moglo smanjiti razinu neizvjesnosti i zanimljivosti u tim utakmicama. Time bi, strahuju u UEFA-i, moglo doći do pada zanimanja sponzora, ali i navijača.

Proširenje završnog turnira na 32 reprezentacije bi također smanjilo mogućnost da se formira skupina poput one na ovogodišnjem EURU u kojoj su se našli Francuska, Njemačka i Portugal. S druge strane, to bi pojednostavilo sustav natjecanja, jer bi tada bilo formirano osam skupina sa četiri reprezentacije, od kojih bi najbolje dvije izborile plasman u osminu finala.

Proširenje EURA na 32 reprezentacije pratilo bi proširenje završnog turnira Svjetskog prvenstva, koje će se dogoditi 2026. kad će Kanada, Meksiko i SAD ugostiti čak 48 reprezentacija, u odnosu na dosadašnje 32.

Ne postoji jasan vremenski okvir u kojem UEFA mora donijeti konačnu odluku, ali to bi se svakako trebalo dogoditi do 2023.

Kao mogući kandidati za domaćine Europskog prvenstva 2028. spominju se Italija, Rusija i Turska.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider