Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
službeno potvrđeno

UEFA pokreće novo natjecanje: Kako će izgledati i što to znači za hrvatske klubove?

UEFA je potvdila osnivanje novog natjecanja. Saznajte što to znači za hrvatske klubove i koje nas sve promjene očekuju.

Logo UEFA-ena stadionu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Izvršni odbor UEFA-e odobrio je pokretanje novog klupskog natjecanja, objavila je krovna europska nogometna organizacija na svojim stranicama.

Treće europsko klupsko natjecanje počinje 2021. godine, a prvi ciklus trajat će do 2024. godine. Radni naziv natjecanja, koje će službeno ime dobiti tijekom 2019., jest ''Europska liga 2''. Pobjednik natjecanja osigurat će plasman u Europsku ligu sljedeće sezone.

Sudjelovat će 32 kluba u osam skupina, dva prolaze dalje, a plasman u nokaut-fazu osiguravat će i trećeplasirane momčadi Europske lige, koje će se od 2021. smanjiti s 48 na 32 kluba.

Klubovi koji stignu iz Europske lige igrat će prvu eliminacijsku utakmicu na proljeće protiv drugoplasiranih momčadi skupina novog natjecanja, dok će se pobjednici skupina uključivati u osmini finala.

Što osnivanje novog natjecanja znači za hrvatske klubove?

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin rekao je da je novo natjecanje rezultat dijaloga s manjim klubovima diljem Europe, kojima će Europska liga 2 olakšati pristup europskim jesenima i proljećima.

Međutim, Hrvatska će zbog novog natjecanja, kako sada stvari stoje, ostati bez predstavnika u Europskoj ligi. Prvak svake države i dalje će imati mogućnost plasmana u Ligu prvaka, ali samo klubovi iz 15 najboljih liga po UEFA-inu koeficijentu idu u Europsku ligu.

Ostane li Hrvatska izvan 15 najboljih liga (trenutno je 16.), hrvatski predstavnik može do Europske lige samo preko kvalifikacija za Ligu prvaka.

Ispadanjem u play-offu kvalifikacija za Ligu prvaka hrvatski prvak išao bi u grupnu fazu Europske lige. Ako hrvatski prvak ispadne u drugom pretkolu Lige prvaka, ide u treće pretkolo Europske lige. Ispadne li hrvatski prvak u trećem pretkolu Lige prvaka, ide u play-off Europske lige 2.

Kvalifikacije za novo natjecanje također su podijeljene na put prvaka i neprvaka. Pet prvaka europskih liga igrat će Europsku ligu 2 – pet momčadi ulazi u play-off iz trećeg pretkola Lige prvaka, a za ostalih pet mjesta u play-offu u pretkolima će se boriti 20 poraženih u prvom pretkolu Lige prvaka.

Tko su potencijalni protivnici hrvatskih klubova?

U novo natjecanje uključila bi se tri hrvatska kluba u drugom pretkolu – mjesto osiguravaju pobjednik kupa te druga i treća momčad prvenstva.

Protivnici bi bili jednako plasirani predstavnici između 16. i 29. najbolje europske lige – u ovom trenutku, primjerice, to bi bili klubovi iz Češke, Cipra, Srbije, Azerbajdžana, Bugarske… Također, uključit će se i pobjednici prvog pretkola, koje će igrati klubovi iz egzotičnijih liga (30. ili lošije) – trenutno je najjača liga u tom društvu slovenska.

U drugo pretkolo ulaze i četvrte momčadi 13., 14. i 15. najjače europske lige – u ovom trenutku to bi bili predstavnici Danske, Grčke i Švicarske.

Za grupnu fazu potrebno je proći drugo i treće pretkolo te play-off rundu. U trećem pretkolu uključuju se četvrte momčadi liga između 7. i 12. mjesta UEFA-ine ljestvice te petoplasirana momčad 6. najjače europske lige – u ovom trenutku to je ruska liga. Pobjednici kupova u pet najjačih država po UEFA-inu koeficijentu imaju garantirano mjesto u play-off rundi.

Poredak i koeficijente država članica UEFA-e možete pogledati OVDJE.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider