Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
očekivan rasplet

VIDEO Čeferin i dalje ostaje prvi čovjek UEFA-e: Šuker i službeno izgubio posao

Aleksander Čeferin ostaje predsjednik UEFA-e, a upozorio je i na projekt Superlige.

Jednoglasnom odlukom zastupnika na redovitom godišnjem kongresu Europskog nogometnog saveza u Lisabonu Slovenac Aleksander Čeferin dobio je novi četverogodišnji mandat za dužnost predsjednika Uefe, koju obnaša od 2016. kad je zamijenio suspendiranog Francuza Michela Platinija.

"Zahvaljujem vam od srca na vašoj jednoglasnoj podršci", rekao je 55-godišnji slovenski odvjetnik u kratkom obraćanju nazočnima nakon provedenog glasovanja koje je bilo formalnog karaktera s obzirom na to da dosadašnji čelnik Uefe nije imao protukandidata.

"To mi puno znači. Velika je to čast, ali prije svega velika odgovornost prema vama i nogometu. Mogu vam obećati da ću učiniti sve što je u mojoj moći da ne razočaram ni vas ni nogomet", dodao je Čeferin koji će dužnost predsjednika obnašati do godišnjeg kongresa 2027.

Cristiano Ronaldo VIDEO Krenuo prema bijeloj točki, a onda mu Ronaldo uzeo loptu i izveo penal divider

Otkako je na čelu Uefe, najveći izazov s kojim se suočio bila je prijetnja pristupanja najvećih europskih klubova projektu Superlige, zatvorenog natjecanja za najbogatije. Iako je u nekoliko dana uspio spriječiti njeno pokretanje, Čeferin je u svom govoru, koji je prethodio njegovom reizboru, upozorio na prijetnju koju projekt Superlige još uvijek predstavlja za trenutačni nogometni sustav u Europi.

Tri kluba, Real Madrid, Barcelona i Juventus pokrenuli su postupak pred Sudom Europske unije (CJEU) osuđujući navodnu zlouporabu dominantnog položaja od strane Uefe. Odluka se očekuje u nadolazećim tjednima, no glavni odvjetnik CJEU-a, čije zaključke suci često prate, sredinom prosinca je dao svoje prvo mišljenje koje je bilo pozitivno za Uefu.

Čeferin sada praktično ima odriješene ruke za nastavak svoja dva glavna projekta u ovom trenutku: za reformu financijskog "fair playa" s planiranim uvođenjem neke vrste gornje granice koju klubovi smiju trošiti na plaće, naknade za transfere igrača i provizije koje se plaćaju zastupnicima igrača te za reformu Lige prvaka koja će od sezone 2024./2025. biti povećana s 32 na 36 klubova, a prva faza natjecanja će biti organizirana u obliku mini-prvenstva.

Dražen Matasović VIDEO HNS izbrisao suca s liste do kraja sezone: "Njegovo suđenje bilo je neprihvatljivo" divider

Televizijska prava za ovo natjecanje već su dodijeljena za rekordnu svotu od 15 milijardi eura tijekom prvog trogodišnjeg razdoblja (2024. - 2027.).

Osim predsjednika, zastupnici su birali i nove članove Izvršnog odbora Uefe u kojem Hrvatska neće imati predstavnika u sljedećem četverogodišnjem razdobolju. Naime, s današnjim danom je istekao mandat nekadašnjem predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davoru Šukeru, a HNS nije istaknuo kandidata za poziciju u tom tijelu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider