Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Slučaj Šotiček

U Maksimiru šokirani izjavama oca mlade zvijezde: Dinamo uzvraća udarac i sprema tužbu!

Otkrivamo pozadinu slučaja oko nerealiziranog transfera Marina Šotičeka u Dinamo, a koji zadnjih dana trese hrvatski medijski prostor…

Dinamo slavi naslov prvaka Hrvatske (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Priča oko nerealiziranog transfera Marina Šotičeka u Dinamo može se nazvati slučajem, a neću pretjerati ako kažem da se razvija u aferu koja će, čini se, završiti na sudu.

Crveni karton Hajduk saznao suca za europski dvoboj: Lak je na kartonima, a voli i pokazati na bijelu točku divider

Kako ekskluzivno saznajem, u Dinamu su se odlučili pravno zaštiti i namjeravaju podići tužbu protiv Šotičekova oca zbog izjava koje je dao u medijima. Maksimirski izvori otkrivaju mi da su u Plavim salonima šokirani njegovim istupima i formulacijama. Tvrde da se jasno vidi pokušaj insinuacije o tobožnjim zakulisnim igrama u Dinamu i da će zbog toga zaštitu tražiti pred sudom.

Dinamo priprema tužbu

Također tvrde da postoji pisani trag o ponudi koju su dali Šotičeku i da to mogu lako dokazati. U svakom slučaju, priča nudi veliku kontradikciju ili barem oprečna objašnjenja. Dok najbliža okolina sada već bivšeg igrača Lokomotive u medijski eter plasira jedne informacije, maksimirski izvori, eto, otkrivaju potpuno oprečnu priču. Tko tu obmanjuje, da ne kažem laže javnost, čini se da će se doznati na sudu.

Bayern Novi Hrvat osvanuo na pripremama Bayerna: Na radaru je HNS-a divider

Mladić i njegovi zastupnici izabrali su prijeći u švicarski Basel i to je njihovo pravo. Nećemo biti licemjerni, svatko gleda svoje interese, posebice u nogometu koji se već odavno razvio u golemi biznis i lišen je prevelikih emocija i empatije, no to ipak ne znači da je, ako ništa drugo, moralno servirati u javnost činjenice kako kome odgovara.

Oprečne priče

Idemo od prve sporne točke – zarade koju je Dinamo ponudio Šotičeku. Igračeva strana inzistira na priči od 10 tisuća eura mjesečno, dok maksimirski izvori tvrde da mu je ponuđen osjetno veći iznos. Kažu da mu je Dinamo nudio progresivna primanja, koja bi, kada se sve zbroji, bila oko 300 tisuća eura godišnje. U to je uključena mjesečna plaća i zajamčena premija od Dinamova plasmana u europske kupove.

Prema tom objašnjenju, Šotičeku bi plaća rasla s obzirom na broj nastupa. Posve je realno da bi imao barem 25 nastupa, a to znači da bi imao plaću od 17,5 tisuća eura mjesečno. Ako bi dosegao tridesetak nastupa, plaća bi mu još malo narasla.

Dabi Olmo Dani Olmo dobio službenu ponudu europskog velikana, Dinamo će zaokružiti veliku zaradu divider

Nadalje, Šotiček bi mogao računati na sigurnih 75 tisuća eura od Dinamova nastupa u Europi. Kao što je poznato, Dinamo će najmanje igrati u Europskoj ligi, a ako bi se plasirao u Ligu prvaka, premija bi mu se više nego udvostručila.

300 tisuća eura godišnje

Kada se sve to zbroji, Šotičekova zarada sasvim realno bi dosegla oko 300 tisuća eura godišnje. To nam tvrde upućeni maksimirski izvori. Plaću od 10 tisuća eura imao bi samo u slučaju minimalnog broja nastupa, ali kada se tu doda i spomenuta premija, opet bi zaradio najmanje 200 tisuća eura godišnje.

Nije realno da bi Šotiček imao samo pet do deset nastupa, imao bi ih puno više, to je posve jasno, a onda je jasno da bi mu i zarada progresivno rasla. U slučaju Dinamova plasmana u Ligu prvaka približio bi se cifri od 400 tisuća eura godišnje.

Kada usporedite te dvije priče, vidite veliku diskrepanciju. Netko ne govori istinu, to je očito. Dublji maksimirski izvori tvrde mi da tu uopće nije problem bila plaća, da je Dinamo dao više nego korektnu ponudu, nego da je očito kvaka u potraživanju Šotičekovih zastupnika. Kažu da nekima i dalje nije jasno da su se u Maksimiru dogodile demokratske promjene, da je došla nova vlast, a s njom i novi uzusi ponašanja, ponajprije puno transparentnije i odgovornije poslovanje.

U Maksimiru bankomat zatvoren 

U prijevodu, nitko više ne može računati na bajoslovne provizije. Ističu da je doba "bankomata" davno svršeno vrijeme i da Dinamo više nitko neće musti.

E, sad, bilo bi zanimljivo vidjeti koliku je to Šotiček dobio plaću u Baselu i kakvi su uvjeti transfera, ponajprije odštete. Koliko je fiksni dio, koliki varijabilni, koliko je realno da će biti ispunjeni bonusi, postoji li kakva podjela ili ne. Naravno, sve je to poslovna tajna i možemo samo spekulirati. Maksimirski izvori tvrde da su doznali kako ni odšteta, a ni igračeva plaća naposljetku nisu bitno drukčiji od Dinamove ponude.

To ne možemo sa sigurnošću znati, sve je to u sferi spekulacija dok nemamo podatke crno na bijelo, ali da su objašnjenja u slučaju Šotiček dijametralno suprotna, to je jasno kao dan. Čini se da će se sve rješavati na sudu, tamo će se saznati istina.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
VOX POPULI o jednoj od najkontroverznijih sudačkih odluka u povijesti Vatrenih... ⚽✅✌

📸: Damir Krajač/CROPIX
Uoči utakmice Hrvatske i Poljske, naš
@susjedbobo i @stipeantonijevic nastavljaju sa svojim kreativnim predstavljanjem zemalja protiv kojih igraju Vatreni. ⚽

Tako ćete moći naučiti nešto o povijesnim ličnostima koje je dala Poljska, saznati zašto su Poljacima Speedway i Strongman draži od nogometa, te vidjeti kojoj životinji mogu zahvaliti za omiljeno nacionalno piće. 🇵🇱
Hrvatska reprezentacija bila je na pragu prolaska u četvrtfinale u Ligi nacija u Varšavi, no Poljaci su uspjeli stići prednost Vatrenih i nadoknaditi dva gola razlike.

Naši nogometaši nisu iskoristili ovu priliku, ali i dalje imaju sve u svojim rukama za najmanje drugo mjesto u grupi 1, koje vodi u četvrtfinale. 💪🔥🇭🇷

Više na portalu @golhr.

📸: AFP
"Nema mjesta nezadovoljstvu i panici." 💪🔥

📸: Damir Krajac/CROPIX