Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Modri spremni i odlučni

U Maksimiru se očekuje vatromet: Dinamo priprema pakao za favoriziranu Benficu

Dinamo dočekuje Benficu u prvoj utakmici osmine finala Europske lige...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Maksimiru bismo večeras mogli gledati nogometnu poslasticu. Kako stvari stoje, i Dinamo i Benfica istrčat će otvorenog garda. Oba trenera najavila su ofenzivno izdanje.

Nenad Bjelica kategorički je odgovorio na naše pitanje hoće li se Dinamo prilagođavati Benfici?

''Neće'', bio je kratak i jasan trener Dinama.

Bjelica je dao do znanja da Modri neće mijenjati dosadašnju taktiku bez obzira na to što im u goste stiže najjači suparnik u dosadašnjem dijelu natjecanja. Bjelica je, kao i uvijek, prilično tajnovit što se tiče sastava. Teško je proniknuti u njegove misli, dosad nas je često znao iznenaditi sastavom.

Moguća postava Dinama

Prema posljednjim spekulacijama, Dinamo bi trebao istrčati u ove sezone često korištenoj formaciji u velikim utakmicama 4-1-4-1. Sastav bi trebao ovako izgledati: Livaković – Stojanovič, Théophile-Catherine, Dilaver, Leovac – Šunjić – Šitum (Kadzior), Moro, Olmo, Oršić – Petković.

Ta se formacija lako transformira u 4-2-3-1 ili 4-4-1-1. Protiv Viktorije Dinamo je igrao s dva klasična zadnja vezna. Budući da nema Ademija i da je Moro drugačiji tip veznjaka, pretpostavljamo da će Modri ovaj put igrati s jednim klasičnim zadnjim veznim, a da će Moro biti nešto istureniji. Naravno, puno toga ovisi o Benfici i tome kako će se ona postaviti.

Kako je i Lage potvrdio da ni Benfica neće ništa mijenjati, kazavši da uvijek igra napadački, da je to njezin stil igre i da ga ne misli mijenjati u Zagrebu, logičan je zaključak da bismo mogli gledati uzbudljivu utakmicu. Dakle, jasno je kako će Benfica igrati, no puno je teže predvidjeti njezin sastav.

''Uh, to je stvarno teško reći'', kazao nam je portugalski kolega Flavio Silva, novinar Recorda s kojim smo razgovarali odmah nakon ždrijeba i koji je već tada najavio da bi Benfica mogla istrčati u Maksimiru s promiješanim sastavom.

Benficin sastav pod velikim upitnikom

''Lage će napraviti puno izmjena u odnosu na posljednju utakmicu s Portom. Benfica je pobijedila u derbiju, izbila je na čelo ljestvice i sada si može dopustiti da u prvoj utakmici ne igra u udarnoj postavi. To je izvjesno, no potpuno je neizvjesno tko će istrčati. Benfica ima puno igrača i trener na sve računa'', kazao nam je kolega, a onda ipak precizirao:

''Mislim da su najsigurniji Vlachodimos, Corchia, Ruben Dias, Ferro i Florentino. Moje je mišljenje da će šansu dobiti i Krovinović. Igra se u njegovu gradu, vjerujem da će trener to imati u vidu'', kazao nam je kolega koji nam se javio iz Lisabona:
 
''Ja sam bio na gostovanju u Istanbulu, ovaj put momčad Benfice u Zagrebu prati kolega Valter Marques.''

Porazgovarali smo i s portugalskim novinarima koji su stigli u Zagreb. Jedan od njih izdiktirao nam je ovaj sastav, ostali su se više-manje složili:
 
Vlachodimos – Corchia, Ruben Dias, Ferro, Yuri Ribeiro – Gedson, Florentino Luis, Gabriel, Cervi – Felix, Seferović.

Oprez portugalskih kolega

Zanimljivo, kolega nije htio da ga se potpiše. Malo nas je to začudilo.

''Zar se bojite kako bi se to moglo protumačiti u Portugalu? Vidimo da novinari posvuda imaju problema, čak i zbog manjih stvari nego što je mogući sastav u Europskoj ligi'', našalili smo se.

''Ne, ali to je moj odabir. Živimo u slobodnom svijetu, sloboda govora i novinarstava je zajamčena, zar ne?'' s kiselim smiješkom nam je uzvratio sredovječni kolega.

Nismo sigurni je li to bila slatka ironija, iako nam se tako učinilo. Ali nije ni važno, oprez je oprez, poštovat ćemo želju kolege. To je ipak najvažnije. Čini nam se da u momčadi Benfice vlada sjajna atmosfera. Igrači su nasmijani i prilično opušteni.

''Kad se pobjeđuje, to je uvijek tako. Pod novim trenerom sve zasad izgleda odlično. Pobjeda u derbiju igračima je skinula težak teret s leđa. To su tri jako važna boda, prvenstvo je ipak najvažnije jer prvo mjesto vodi izravno u Ligu prvaka.''

Dakle, samopouzdanje Orlova je na najvišoj razini.

''Pogledajte ih, vidi se da pucaju od samouvjerenosti. Maksimalno su motivirani'', dobacio je jedan od portugalskih novinara u čijem smo društvu pratili trening Benfice.

''Benfica nije podcijenila Dinamo''

Dinamo neće imati popusta?

''Ne, Benfica vrlo ozbiljno shvaća Dinamo, sigurno ga nije podcijenila. To što neće igrati prva postava ne znači puno. Benfica ima širok kadar, puno dobrih igrača i svi se žele dokazati. Jedva čekaju da dobiju šansu i pokažu što znaju'', kazali su nam portugalski kolege, koji nisu željele prognozirati rezultat, ali generalno su mišljenja da Benfica neće izgubiti u Zagrebu.

''Remi bi bio dobar. Ako čak i izgubi s minimalnom razlikom, Benfica sve može popraviti u Lisabonu. Dinamo u uzvratu čeka rasprodan Luz i sjajna atmosfera'', poručuju portugalski novinari.

Ne sumnjamo da će Luz gorjeti, ali neće ni Benfici večeras biti svejedno na Maksimiru. Dinamo će sigurno imati gromku potporu svojih navijača. Vjerujemo da će navijanje biti još žešće nego protiv Viktorije, a u takvoj atmosferi sve je moguće.

Iako ih mnogi smatraju autsajderima, Modri i njihov trener poručili su da se ne boje Portugalaca. Listom ističu da će tek na travnjaku sve biti rečeno. Benfica jest favorit, ali u nogometu favoriti ne pobjeđuju uvijek, dapače, nerijetko i gube. Nadajmo se da era ''čuda'' u hrvatskom nogometu nije završena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider