Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"NAŠ SALAH I DE BRUYNE"

Tuchel se naklonio svojoj radilici: "Nevjerojatno je da smo treći, a toliko ga utakmica nismo imali!"

Trener Chelseaja Thomas Tuchel veliki je štovatelj svog veznjaka N'goloa Kantea.

Thomac Tuchel, Mateo Kovačić i N'Golo Kante (Foto: Afp)

Polako se spušta zastor na ovu sezonu Premier lige. Nedjelja će pružiti spektakularno zadnje kolo u kojem se još puno toga ima za odlučiti te neki klubovi moraju biti na maksimalnoj spremi. No, s druge strane, ima i onih koji posljednje kolo mogu odigrati potpuno opušteno.

U prvom planu to je i dalje aktualni prvak Europe, londonski Chelsea. Oni su osigurali treće mjesto na kraju sezone, a njihov protivnik u posljednjem kolu je Watford, koji je već prije nekoliko kola ostao bez šansi za ostanak u ligi.

Tuchel smatra da su napravili uspjeh

Tako se kod plavih već rade rekapitulacije sezone pa je jednu napravio i menadžer Thomas Tuchel. Iako je Chelsea ispao u četvrtfinalu Lige prvaka, odnosno nije obranio titulu, u ligi su već sad osvojili dva boda više nego prošle sezone te su plasirani i jednu poziciju bolje. U okolnostima kakve su imali, on smatra da je to sjajan rezultat.

Prije svega smatra kako bi stvari vjerojatno bile bolje da je kroz sezonu cijelo vrijeme na raspolaganju imao sjajnog francuskog veznjaka, N'Goloa Kantea. Čovjek je to koji je svakako bio ključan igrač u osvajanju Lige prvaka, ali u u svjetskoj tituli reprezentacije iz 2018. godine.

Jürgen Klopp i Pep Guardiola Nikad otvorenije posljednje kolo Premier lige: Borba na sva četiri fronta i dalje je otvorena divider

"Mislim kako je on naš ključni igrač, a ključni igrači trebaju biti na terenu. Odigrao je samo 40 posto utakmica i mislim da je čudo što smo završili na trećem mjestu. On je naš Mo Salah, on je naš Van Dijk i on je naš De Bruyne. On je taj ključni igrač, naš Neymar ili Mbappe. On je igrač koji radi razliku i problem je ako ga imate samo 40 posto utakmica", rekao je Tuchel, još dodavši:

"Uzevši u obzir taj postotak, čudo je da smo napravili ovakav rezultat. Vidjeli ste kako je Liverpool prošle sezone izgledao bez Virgila Van Dijka. N'Golo je naš ključan igrač i kao takav nam je potreban na terenu.

Iznio je ipak netočne brojke

Moramo se ipak okrenuti navedenom broju. Kante je odigrao 25 od 37 ovosezonskih ligaških utakmica, što je ipak podosta više od 40 posto. Zapravo, to je 67.5 posto ligaških, iako je u nekima ušao s klupe. Što se tiče Lige prvaka, nije zaigrao u četiri utakmice grupne faze, no Chelsea je istu apsolvirao bez problema. U nokaut fazi je odigrao sve četiri, a u prvoj utakmici protiv Reala je čak bio i najslabija karika u momčadi.

U ligaškim utakmicama koje Kante nije zaigrao, Chelsea je sedam puta pobijedio, tri odigrao neodlučeno te dvije izgubio. To bi bilo 24 od mogućih 36 bodova, odnosno 66.7 posto. Znate koliko je Chelsea uzeo bodova u 25 utakmica koje je Kante zaigrao? 47 od mogućih 75, što je 62.7 posto.

Možda je Tuchelu Kante jednostavno toliko bitan da mu se činilo da ga nije dulje imao ili barem ne u punoj spremi. Ili jednostavno traži razloge sezone u kojoj je momčad ipak razočarala, ali je također i potrošen veliki novac koji se nikako nije opravdao. Prije svega onaj kojim je plaćena odšteta za akviziciju Romelua Lukakua.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider