Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najveći od svih

Najveći nogometaši Walesa: Ryan Giggs - rekorder Manchester Uniteda birao je utakmice

Iako je geografski i populacijski malen, Wales je dao nekoliko svjetski poznatih nogometaša, a najveći su Gareth Bale, Ryan Giggs, Ian Rush i Joh Charles…

Ryan Giggs i Alex Ferguson (Foto: Afp)

Hrvatska i Wales ponovo se sastaju u borbi za Euro ove nedjelje u Cardiffu.

Hrvatska i Wales sastajali su se sedam puta, u dvije prijateljske i pet kvalifikacijskih utakmica. Vatreni su puno uspješniji, imaju četiri pobjede i tri remija.

Prije poljudskog remija u ožujku, Hrvatska i Wales odigrali su u kvalifikacijama za Euro 2020. Vatreni su u Osijeku pobijedili 2:1, dok je u uzvratu u Cardiffu bilo 1:1.

Kada bi uz Balea izabrali još dvojicu najslavnijih velških nogometaša, onako iz glave vjerojatno bi rekli Ryan Giggs (49) i Ian Rush (61). Stariji ljubitelji nogometa zacijelo bi dometnuli i Johna Charlesa, ali njega nismo gledali pa ćemo se zadržati samo "na viđenom".

Sva četvorica bili su velike zvijezde, svaki u svojoj eri.

Ryan Giggs - rekorder Manchester Uniteda birao je utakmice

Ryan Giggs cijelu je karijeru prove u Manchester Unitedu, za koji je igrao od 1990. do 2014. i jedan je od natrofejnijih nogometaša u povijesti otočkog nogometa.

U legendarnoj 24-godišnjoj karijeri u Manchester Unitedu, osvojio je nevjerojatnih 13 naslova Premierlige, 2 Lige prvaka, 4 FA kupa i 4 Liga kupa.

Nogometno lukavstvo, hitrina po lijevoj strani i eksplozivan ulazak u sredinu, te njegova svestranost i prilagodljivost učinili su ga nezaobilazni prvotimcem Manchester Uniteda u više od 20 godina.

Postizao je barem jedan ligaški pogodak u čak u 21 uzastopnoj sezoni elitne lige, po čemu je rekorder Premierlige. Giggs je osvojio PFA nagradu za igrača godine 2009.

Drži mnoštvo rekorda u Premierligi i Manchester Unitedu, a njegov rekord po broju nastupa u elitnoj engleskoj ligi prije pet godina nadmašio je Gareth Barry. Giggs je upisao 632 nastupa u Premierligi, po čemu je rekorder Manchester Uniteda, za koji je u ukupno 963 nastupa postigao 168 golova.

Njegova karijera u dresu reprezentacije Walesa nije bila ni približno tako blistava. Velšani mu je zamjeraju da se nije toliko trudio za Wales kao za Manchester United. Giggs je upisao samo 64 nastupa za Wales u 17 godina međunarodne karijere.

Pojavio se u dresu Zmajeva u samo jednoj prijateljskoj utakmici između 1991. i 2000., propustivši 16 uzastopnih utakmica. To mu navijači Walesa nikada nisu zaboravili. Za razliku od Bale, ne može se reći da je posebno omiljen među Velšanima. Međutim, zbog njegovog ogromnog broja trofeja s Manchester Unitedom, ipak ga smatraju jednim od najvećih velških igrača. Bio je izbornik Walesa od 2018. do 2022., što mu je bio prvi samostalan posao u ulozi trenera.

Njegova ostavština djelomično je okaljana zbog afera u privatnom životu, no to nije tema ovog članka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider