Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najveći od najvećih

Najveći nogometaši Walesa: Ian Rush - nenadmašni golgeter Liverpoola

Iako je geografski i populacijski malen, Wales je dao nekoliko svjetski poznatih nogometaša, a najveći su Gareth Bale, Ryan Giggs, Ian Rush i Joh Charles…

Ian Rush (Foto: Afp)

Hrvatska i Wales ponovo se sastaju u borbi za Euro ove nedjelje u Cardiffu.

Hrvatska i Wales sastajali su se sedam puta, u dvije prijateljske i pet kvalifikacijskih utakmica. Vatreni su puno uspješniji, imaju četiri pobjede i tri remija.

Prije poljudskog remija u ožujku, Hrvatska i Wales odigrali su u kvalifikacijama za Euro 2020. Vatreni su u Osijeku pobijedili 2:1, dok je u uzvratu u Cardiffu bilo 1:1.

U obje utakmice nastupio je daleko najpoznatiji velški nogometaš u posljednjih desetak godina – Gareth Bale (33). Kada bi uz Balea izabrali još dvojicu najslavnijih velških nogometaša, onako iz glave vjerojatno bi rekli Ryan Giggs (49) i Ian Rush (61). Stariji ljubitelji nogometa zacijelo bi dometnuli i Johna Charlesa, ali njega nismo gledali pa ćemo se zadržati samo "na viđenom".

Sva četvorica bili su velike zvijezde, svaki u svojoj eri.

Ian Rush – najbolji strijelac Liverpoola svih vremena

Ian Rush bio je ponajveća zvijezda Liverpoola i europskog nogometa 80-ih. Brkati napadač iz Sjeverne Walije, koji je rođen u drugom najmanje gradu Velike Britanije, St Asaphu, koji ne prelazi 4 tisuće žitelja, postao je ikona velškog nogometa i Liverpoola, iako je kao dječak navijao za Everton. Kao 18-godišnjak prešao je iz Chester Cityja u Liverpool za 300 tisuću funti, što je u to vrijeme bio rekord za jednog tinejdžera.

Mnogi ga smatraju za jednog od najvećih golgetera 80-ih, pa čak i 20. stoljeća. Debitirao je za seniorsku reprezentaciju Walesa s 18 godina i odmah je pokazao da zaslužuje povjerenje.

Ian Rush Ian Rush (Foto: Guliver Image)

Brzo je postao središnja napadačka figura Zmajeva i najbolji strijelac Walesa svih vremena. Držao je taj rekord do 2018., kada je Gareth Bale zabio hat-trick protiv Kine i nadmašio Rushov rekord. Rush je upisao 73 nastupa za Wales i postigao je 28 golova.

Poznato je da su 70-e i 80-e zlatna era Redsa, a Rush je s Liverpoolom u osamdesetima osvojio 5 naslova prvaka Engleske i 2 Kupa prvaka.

Nakratko se okušao i u Italiji, jednu sezonu proveo je u Juventusu, gdje se nije najbolje snašao, a zatim se vratio u Liverpool. Kakav je bio golgeter najbolje pokazuje podatak da je i dalje najbolji strijelac Redsa u povijesti.

Rush je postigao 346 gola u 660 nastupa za Liverpool i smatraju ga jednim od najboljih igrača Redsa svih vremena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider