Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najveći od najvećih

Najveći nogometaši Walesa: Gareth Bale za Velšane je najveći

Iako je geografski i populacijski malen, Wales je dao nekoliko svjetski poznatih nogometaša, a najveći su Gareth Bale, Ryan Giggs, Ian Rush i Joh Charles…

Galerija Reprezentacija Walesa s Garethom Baleom Gareth Bale u dresu Real Madrida

Hrvatska i Wales sastajali su se sedam puta, u dvije prijateljske i pet kvalifikacijskih utakmica. Vatreni su puno uspješniji, imaju četiri pobjede i tri remija.

Prije poljudskog remija u ožujku, Hrvatska i Wales odigrali su u kvalifikacijama za Euro 2020. Vatreni su u Osijeku pobijedili 2:1, dok je u uzvratu u Cardiffu bilo 1:1.

U obje utakmice nastupio je daleko najpoznatiji velški nogometaš u posljednjih desetak godina – Gareth Bale (33). 

Gareth Bale za Velšane je najveći

Balea mnogi smatraju najboljim velškim nogometašem. Pobijedio je u većini anketa. Zaključio je karijeru u Los Angeles FC-u početkom ove godine u 33. godini života.

Najplodniji dio karijeru svakako mu je bio u Real Madridu, gdje je devet godina igrao zajedno s hrvatskim kapetanom Lukom Modrićem, a prije Reala s Modrićem je igrao i u Tottenhamu, u koji je stigao iz Southamptona 2007.

Postigao je 106 golova za Real u 258 nastupa i pomogao je Kraljevskom klubu da osvoji tri naslova prvaka Španjolske i čak Lige prvaka, što ga čini jednim od najtrofejnijih europskih nogometaša. U finalima Lige prvaka postigao je tri gola, uključujući čuvene škarice u kijevskom finalu 2018. protiv Liverpoola.

Gareth Bale u dresu Real Madrida Gareth Bale u dresu Real Madrida (Foto: Afp)

Ono što ga među Velšanima učvršćuje na vrhu liste najboljih igrača Walesa svih vremena je njegova čista predanost igranja za Zmajeve. Zbog toga je omiljen kao malo tko prije njega kod velških navijača.

Uvijek je stavljao svoju zemlju iznad svega, čak i ispred tako velikog kluba kao što je Real Madrida, a kada bi igra sa Zmajem na prsima postajo je prava zvijer. Za Wales je odigrao 111 utakmica i postigao je 41 gol, po čemu je najbolji strijelac Zmajeva svih vremena. S Walesom je nastupio na Svjetskom prvenstvu 2022. u Katru, također i na Euru 2016. u Francuskoj, kada je odveo Wales do polufinala, te na Euru 2020. kada su Velšani prošli u drugi krug.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider