Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrlo jasan stav Našeg Hajduka

Tri mjeseca potrage za novim predsjednikom: Navijački model je spasio Hajduk, ali...

Tri su mjeseca prošla otkako je Marin Brbić objavio da napušta predsjedničku funkciju Hajduka, no do danas nije pronađena njegova zamjena.

Od 20 prijavljenih kandidata za novog predsjednika Hajduka u uži krug izabrano ih je sedam, a onda je glavni favorit među njima - Oliver Kumrić - odustao. Službeno: zbog obiteljskih i osobnih razloga.

Iz Hajduka na ovu temu ne žele pričati. Predsjednika bira Nadzorni odbor kluba, kojeg pak svake četiri godine biraju članovi Hajduka. Iz udruge Naš Hajduk u odabir se ne miješaju, ali ipak napominju:

Iz Našeg Hajduka ističu: "Hajduk ima nikad veći budžet"

"Vidimo da izbor predsjednika Uprave traje dugo. Nadamo se da je uzrok tome i da je želja da se izabere što kvalitetnije rješenje. Predsjednik Uprave je najodgovornija funkcija u klubu i na njemu je odgovornost za sve rezultate u klubu", za Dnevnik Nove TV je izjavio Luka Domikulić, tajnik Našeg Hajduka.

A rezultati nisu dobri, iako Hajduk po mišljenju njegovih članova već neko vrijeme ima sve preduvjete za njih.

"Mi smo se doveli kao klub od situacije kluba koji je bio pred stečajem, gašenjem, koji je imao preko 100 milijuna kuna i preko 100 sudskih sporova, došli smo u situaciju da smo klub koji ima nikad veći budžet, koji ima nikad skuplju momčad, a opet ne prate ga sportski rezultati," naglašava Domikulić.

Torcida je spasila klub, ali do željenog iskoraka nije došlo

Navijački model nedvojbeno je spasio Hajduk u najtežim trenucima, prvenstveno u listopadu 2012. godine kada je burnim prosvjedom pred Banovinom Torcida pritisnula gradske vlasti da odobre klubu kredit koji ga je spasio od stečaja. Klub se potom stabilizirao, ali do svima željenog, onog istinskog iskoraka nije došlo. Dijelom i zbog brojnih promjena svih ovih godina na vodećim pozicijama...

Hajduk je tako od prosvjeda pred Banovinom promijenio već četiri predsjednika, od privremene predsjednice Marijane Bošnjak do odlazećeg predsjednika Marina Brbića... Pet sportskih direktora, od Šveđanina Jensa Andersona do aktualnog Ivana Kepčije... I ono što možda najviše ukazuje na nedostatak dugoročne strategije - čak 12 trenera od Igora Tudora u prvom mandatu do Harija Vukasa koji po drugi put sjedi na klupi.

Model stoga ima i svoje kritičare...

"Nema strategije, nema plana, nema odgovornosti... Jedino da se to nešto Grad... Mislim, vlasnička struktura da se promijeniti, jer ovako kako ide... Ulica praktički sve određuje", smatra Splićanin Romeo.

A među najglasnijim oponentima modela je i Igor Štimac koji se i ovih dana obrušio na Naš Hajduk. Oni mu ne žele odgovarati, no zato iz Grada - koji je većinski vlasnik Hajduka - jasno poručuju:

Gradonačelnik čvrsto stoji uz navijački model

"Osobno stojim iza modela, koliko god budu pritisaka imali prema meni da promijenim svoje stajalište o modelu, što me budu više pritiskali, ja ću čvršće stajati uz ovaj model", poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Aktualni Nadzorni odbor Hajduka čvrsto zagovara kontinuitet, premda su prošle zime smijenili trenera Burića iako je polusezonu završio na drugom mjestu. Došao je Igor Tudor, Hajduk je pod njime pao na petu poziciju, a taj je kontinuitet prekinula Tudorova odluka da Poljudu kaže zbogom i ode u Juventus. Momčad je preuzeo njegov dotadašnji pomoćnik Hari Vukas, no mučenje se nastavilo. Postavlja se pitanje imaju li vodeći ljudi Hajduka dugoročni plan ili je ovo tek kontinuitet radi kontinuiteta?

"Slažemo se i s time. Znači, nismo zadovoljni naravno s tom situacijom. Naš Hajduk opet vrlo jasno i argumentirano iskazuje svoj stav da je sportska strategija kluba nešto što je iznimno bitno. Također, druga stvar koju ističemo je jačanje Uprave, jer to je nešto što će onda konačno donijeti nekakav kontinuitet i rezultate koje očekujemo", upozorio je Domikulić.

Nakon posljednjeg poraza, na domaćem terenu od Šibenika, Torcida je uvredama zasula Hajdukove igrače. Premda i oni nose svoju odgovornost, čini se kako je stanje na terenu samo odraz stanja u poljudskim uredima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider