Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Tresla se brda, rodio se Mirko Barišić: Igrokaz u Maksimiru, Dinamo nastavlja voditi ista klika

Posve je jasno da od istinske demokratizacije nema ništa jer kako je može biti ako će se Skupština izabirati na predloženi način...

Dinamova glavna loža u Maksimiru (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Kako se moglo i očekivati, a o čemu sam detaljno pisao nakon sjednice Izvršnog odbora krajem studenog - tresla su se brda, a rodio se Mirko Barišić. Kako stvari stoje nakon donesenih zaključaka na današnjoj sjednici Dinamova Izvršnog odbora, i nakon Barišića bit će Barišić i njegova klika.

Dominik Livaković i Edin Džeko Livakovićev dres iz Istanbula predvodi listu najboljih ulova na našoj aukciji divider

Kompromisni prijedlog o podijeli mjesta u Skupštini, što je u biti ključna točka cijele borbe za novi Statut, nedvojbeno ide u korist Barišiću, odnosno struji koju on predstavlja, a koja je zapravo vodila Dinamo u posljednja dva desetljeća.

Navijači opet popustili

Barišiću i njegovim jatacima pripast će 35 od ukupno 60 mjesta u Skupštini, a navijačima 25. To znači da su navijači, odnosno njihovi predstavnici opet popustili jer je prvobitni prijedlog radne skupine bio da navijači dobiju 28 mjesta, jednako kao i Barišićeva struja.

No kada uzmete u obzir da se u čitavu priču ušlo s parolom „jedan član, jedan glas“, te da se obećavala potpuna demokratizacija maksimirskog kluba, što znači da se svi članovi Skupštine biraju na slobodnim izborima po načelu „jedan član, jedan glas“, a da je na kraju ispalo da će Barišiću i njegovoj kliki ostati čak 35 mjesta od ukupno 60, onda je jasno tko je tu koga izigrao i u konačnici odnio pobjedu.

Mirko Barišić ulazi u Plave salone U Maksimiru pala povijesna odluka: Riješeno ključno pitanje Dinamove budućnosti divider

Posve je jasno da od istinske demokratizacije nema ništa jer kako je može biti ako će se Skupština izabirati na predloženi način. Utjecaj navijača samo će formalno biti veći, ali jasno je da će biti preglasani po svakom bitnijem pitanju. Uostalom, tko može jamčiti i da će svih 25 predstavnika ostati lojalni bazi!? Znate kako to ide kada se uđe u blještavu trgovinu prepunu izazovnih poklona i duda varalica. Dovoljno je pogledati saborske primjere.

Skupština mora usvojiti prijedlog novog Statuta

Dakako da priča nije gotova jer prijedlog Izvršnog odbora treba usvojiti Skupština, a onda će se održati 21. prosinca. Situacija je potpuno nejasna jer još uvijek nema odluke nadležnih institucija o legalnosti posljednje Skupštine, odnosno oko ključnog pitanja - kvoruma.

Jesu li povjerenici na ispravan način verificirani, pitanje je koje još uvijek lebdi u zraku. Podsjećam da je za kvorum potrebna 41 ruka. Kako god, Barišić i njegovi suradnici pripremaju prijedlog nadopune Skupštine s deset novih lica. Uopće ne treba dvojiti kome će biti odani i lojalni.

Naime, Skupština trenutačno ima 70 članova, 62 „Baršićeva pulena“ plus osam povjerenika, a maksimalan broj je 80. E, sad, očito je da Barišića ne brine pitanje o legalnosti prethodne Skupštine. Dakako da nadopunom Skupštine namjerava ojačati većinu i učvrstiti svoje pozicije.

Barišić i njegova klika osigurali održanje vlasti

Nje nemoguće da je osigurao dovoljan broj prebjega iz struje Damira Zorića, takozvanih „zorićevaca“, pa možda računa da će imati kvorum i bez osam povjerenika. Sve govori da će takva Skupština prihvatiti promjenu Statuta, pa će se na izbornu Skupštinu u ožujku iduće godine ići po pravilima novog Statuta. Ako, pak, Skupština ne prihvati prijedlog novog Stauta, na izbornu Skupštinu ići će se po starom.

Podvuče li se crta ispod cijelog igrokaza ostaje jasan zaključak da Barišićeva struja ne namjerava tako lako predati žezlo, čitaj ključeve Dinamove blagajne. Posve je nevažno hoće li Barišić ostati predsjednik ili će postaviti nekog drugog.

Važno je da su ovakvim raspletom osigurali većinu u Skupštini, a što je glavna pretpostavka obnašanju vlasti. Kada se vidi da će imati i debelu većinu u Izvršnom odboru, glavnom tijelu kluba nakon Skupštine, jasno je da će i dalje čvrsto nadzirati sve procese u maksimirskom klubu. Sve drugo su floskule i bacanje pijeska u oči.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider