Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Traju polemike

Treba li zabraniti igranje glavom? Legenda je možda bolovala od posljedica: ''Ta bolest oduzima sve osobine"

Legendarni engleski nogometaš, njegov brati i suigrači imali su su iste probleme nakon završetka karijere.

Četiri mjeseca nakon smrti legendarnog engleskog nogometaša Jackieja Chartlona, objavljene su potresne snimke njegove borbe s demencijom. Autor dokumentarnog filma sin je nogometaša koji je također bolovao od demencije. Taj film ponovno je potaknuo raspravu: je li za bolest odgovorno i udaranje lopte glavom?

Legendarni engleski nogometaš Jackie Charlton malo prije svoje smrti u 86. godini bolovao je od demencije.

"To je šteta jer imao je lijepa sjećanja."

Autor ovog dokumentarnog filma je Andy Townsend, kapetan reprezentacije Irske u vrijeme kad je Charlton bio njezin izbornik.

"Bolest oduzima sve osobine i svu tvoju nekadašnju osobnost. Kao da ti je oguljena koža, oduzeto ti je sve."

"'Veliki Jack' je na svojem vrhuncu bio pun samopouzdanja, znala bi mu uzavreti krv, znao je biti zabavan... A ta bolest oduzima ti sve te osobine i svu tvoju nekadašnju osobnost. Kao da ti je oguljena koža, oduzeto ti je sve."

Film postavlja pitanje: je li za demenciju krivo udaranje lopte glavom? Jer obolio je i Jackiejev brat Bobby, i brojni suigrači, kao i otac autora filma, koji je sinu pričao o nogometu 60-ih godina.

"Tadašnje nogometne lopte bile su poput 'medicinki'. Kad bi udarao loptu glavom, udario bi i u vezice, i u idućih 30 sekundi ne bi mogao jasno gledati. Doslovno, jedva bi mogao fokusirati pogled."

Tezu da je udaranje lopte glavom opasno podržavaju i neki neuroznanstvenici. Ali ipak: nemaju pravu potvrdu povezanosti s neurodegenerativnim bolestima.

"Ovdje vidim veliku sličnost sa starom raspravom o pušenju"

"Ne, nemamo uvjerljivu povezanost. Ali ovdje vidim veliku sličnost sa starom raspravom o pušenju. Godinama i godinama duhanske tvrtke govorile su da ne postoji izravna veza. Trebalo je mnogo godina da se pronađe ta izravna veza“, tvrdi neuroznanstvenik Michael Grey.

Doktor Grey zadovoljan što su neke zemlje djeci zabranile igranje glavom, ali misli da bi zabrana trebala biti i šira.

"U potpunosti priznajem da ima još posla prije nego što bismo mogli izaći s tvrdnjama tog tipa. Ali da, definitivno mi ne bi bilo žao da igranje glavom nestane."

Ali za tako fundamentalne promjene nogometne igre, kao i za bilo kakve zabrane općenito, treba imati jako dobar razlog. Stoga, zagovornici nužnim drže: kompletno znanstveno istraživanje, koje bi donijelo uvjerljive zaključke.

Hrvatski par za svjetski vrh tenisa


Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider