Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
za koga ste vi?

Treba li večeras Hrvatska ustvari navijati za Srbiju? Ovo su razlozi ZA i PROTIV

Večeras ćemo budno pratiti utakmicu Srbija – Škotska.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska reprezentacija večeras će saznati i posljednjeg suparnika u skupini D odgođenog Eura 2020. Tko će u lipnju sljedeće godine osim Engleske, Hrvatske i Češke igrati u ovoj skupini, večeras od 20:45 u Beogradu odlučuju Srbija i Škotska.

Podsjetimo, Srbi i Škoti osigurali su mjesto na završnom turniru kvalifikacija kroz Ligu nacija. Srbija je slavila u jednoj utakmici u Norveškoj, dok su Škoti bili bolji na domećem terenu od Izraela i tako izborili finalnu utakmicu koja se igra u Beogradu.

Koga bi željeli Hrvati, Česi i Englezi u svojoj grupi na Euru?

Utakmice ove skupine igraju se na londonskom Wembleyju i Hampden Parku u Glasgowu pa ako Škoti prođu, skupina će dobiti i drugog domaćina koji će dvije utakmice igrati na u svom dvorištu.

Englezi i Česi bi zbog toga možda rado izbjegli Škote, a možda i Hrvati iako je mnogima čudno da bi kod nas zbog toga mogli navijati za Srbiju u večerašnjem dvoboju. No nije samo to razlog zašto mogli ili trebali navijati za Srbiju.

Domaćin Škotska ''crna mačka'' za Vatrene

Reprezentacija Škotske, koja bi u toj skupini na svom kultnom stadionu ugostila Hrvatsku u posljednjem, možda i odlučujućem kolu, nikad u svojoj povijesti nije izgubila od Vatrenih i jedna je od rijetkih u Europi po tom pitanju. Još samo Portugal i Francuska mogu se pohvaliti time.

Hrvatska je igrala pet puta sa Škotskom te upisala dva poraza i tri remija. U kvalifikacijama za SP u Brazilu Hrvatska je čak dva puta izgubila od Škota, i to u grupi u kojoj je bila i Srbija, koju je Hrvatska tada pobijedila na Maksimiru. Nakon poraza u Škotskoj otkaz je na klupi reprezentacije dobio i Igor Štimac, dok je nakon remija sa Škotima klupu početkom stoljeća napustio Ćiro Blažević.

Nikad nismo izgubili od Srba

Što se tiče Srbije i nekadašnje SR Jugoslavije, Hrvatska je protiv te reprezentacije igrala četiri puta i niti jednom nije poražena. Ipak, maksimirski remi 1999. pao nam je i gore od mnogih poraza jer se Vatreni tada nakon svjetske bronce nisu uspjeli plasirati na Euro 2000. godine.

No brojke govore kako Škotsku nikad nismo pobijedili, dok od Srbije nikad nismo izgubili i to je za neke, uz škotsko domaćinstvo na Euru, dovoljan razlog zašto bi nam možda bilo bolje da igramo s našim istočnim susjedima.

Mnogi ipak ne bi htjeli Srbiju

Ipak, mnogo je onih koji ne mogu prijeći preko sportskog rivalstva i jednostavno ne mogu navijati za Srbiju zbog svega što se događalo između dviju nacija u prošlosti.

Također, srpska reprezentacija puna je velikih imena koja u njihovu slučaju nikad nisu značila da imaju snažnu reprezentaciju. Ali bio bi to njihov prvi Euro pod imenom Srbija i jednom bi te velike zvijezde, koje po Transfermarktu vrijede više od hrvatskih, morale proigrati.

Naravno tu je i situacija s navijačima. Ako na Euru budu dopušteni gledatelji, strahovat ćemo od mogućih sukoba u Glasgowu i medijski će prostor tih dana biti ''zatrovan'' nepotrebnim pričama o mogućem nasilju i mržnji.

Koga biste željeli više u skupini na Euru, možete odgovoriti u našoj anketi.

Koga bi radije na Euru?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider