Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TEŠKO ĆE NAZAD

Raspadaju se ljubimci mnogih nogometnih romantičara: Donedavni Premierligaš prodao i posljednjeg dragulja

Burnley će ove sezone igrati Championship, no većina njihovih donedavno glavnih igrača ostat će u Premier ligi.

Dwight McNeil i Oliver Skipp (Foto: Afp)

U dramatičnoj završnici prošle sezone Premier lige, Burnley je ostao bez statusa premierligaša, iako se samo koju utakmicu prije činilo da su uhvatili formu te da bi se ipak, čak i nakon smjene Seana Dychea, mogli zadržati u elitnom rangu engleskog nogometa.

Tako je Premier ligu napustio klub čiji su simpatizeri bili nogometni romantičari po cijelom svijetu. Burnley je njegovao neke stare običaje van terena, ali i na terenu. Igrali su čvrsti nogomet u formaciji 4-4-2, a na krilima im uglavnom nisu bili igrači "kontra noge". Nogomet im često nije bio lako gledljiv, ali romantika je svakako palila.

Surova realnost Championshipa

Burnley sad čeka surova sudbina Championshipa, no ne i njihove glavne igrače proteklih sezona. Naime, gotovo svi su ostali u Premier ligi, samo raseljeni po drugim klubovima. 

Nick Pope branit će od iduće sezone za Newcastle, James Tarkowski postao je stoper Evertona, a njegov vjerni partner Ben Mee igrat će za Brentford, dok je Nathan Collins novi član Wolvesa. 

Klub je napustio čak i rezervni vratar Wayne Hennesey, koji će Svjetsko prvenstvo čekati kao pričuva Nottingham Foresta, dok novi klub još nisu pronašli Erik Pieters, Dale Stephens i Aaron Lennon. Wout Weghorst je već pri dolasku u Burnley dogovorio da nema namjeru igrati drugi rang pa je posuđen u Besiktas.

Prodan je najveći dragulj Burnleya

Sad je prodan i posljednji dragulj među nogometašima koji su Burnley nosili te koji su bili proglašavani zvjezdama momčadi. To je Dwight McNeil, donedavno mladi reprezentativac Engleske, koji je bio tehnički najjači igrač te momčadi pa se po mnogima time niti nije najbolje uklapao.

Ovaj 22-godišnjak postat će novi član Evertona, u kojem je već odradio liječnički pregled, a vrijednost transfera je oko 20 milijuna funti. On je bio i po Transfermarktu najvrjedniji eksponat ove momčadi te im je od zvijezda preostao tek Maxwell Cornet, koji je stigao prošle sezone. No, činjenica je da se ni njemu ne igra Championship pa ćemo vidjeti hoće li ga Claretsi uspjeti zadržati.

Sve u svemu, Burnley je nešto na odlascima uspio i zaraditi, no nisu previše toga utrošili u momčad. Pitamo se kakve su njihove ambicije, jer s novom momčadi, koju tek treba uigrati, će teško napasti vrh po mnogima nikad jačeg i izjednačenijeg Championshipa. U ovoj sezoni bi im možda dovoljno bilo izbjeći borbu za ostanak u ligi, a onda od nagodinu krenuti s novom ekipom u lov na povratak.

Burnley je veliki klub, koji iza sebe ima naslove prvaka Engleske 1921. i 1960. godine te je veliki dio svoje povijesti proveo u najvišem rangu. Mnogi će se složiti kako im je tamo mjesto.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider