Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"
Nogomet
velika čast za hrvatsku

Objavljena lista 50 najvećih trenera u povijesti: Na njoj je i naša legenda, pogledajte popis

Novo veliko priznanje dobio je hrvatski nogometni vizionar.

Tomislav Ivić kao trener belgijskog Standarda (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ugledni francuski nogometni magazin France Football objavio je listu 50 najvećih trenera u povijesti, a predstavnika ima i Hrvatska.

Na 43. mjestu nalazi se Tomislav Ivić, legendarni hrvatski trener, nogometni vizionar i taktičar ispred svog vremena. 

U bogatoj karijeri vodio je klubove u 14 različitih država i osvojio mnoge trofeje, između ostalih i naslove u pet različitih država - Jugoslaviji (Hajduk), Nizozemskoj (Ajax), Belgiji (Anderlecht), Portugalu (Porto) i Francuskoj (Marseille). S Portom je osvojio Interkontinentalni kup i europski Superkup, a s Atletico Madridom Kup kralja.

U Hrvatskoj je najpoznatiji kao trener moćnog Hajduka iz 70-ih, s kojim je osvojio tri naslova i tri kupa.

Pobjednik izbora France Footballa je Nizozemac Rinus Michels, tvorac totalnog nogometa i Ivićev suvremenik. Zanimljivo, Michels je upravo Ivića označio kao svog nasljednika, a hrvatski stručnjak naslijedio ga je na klupi Ajaxa 1976. i odmah osvojio naslov prvaka.

Kriteriji izbora France Footballa bili su broj trofeja, utjecaj na igru, osobnost i utjecaj na buduće generacije trenera.

Na drugom mjestu nalazi se Alex Ferguson, treći je Arrigo Sacchi, četvrti Johan Cruyff, a peti Pep Guardiola. Ukrajinac Valeri Lobanovski je šesti, Helenio Herrera sedmi, Carlo Ancelotti osmi, Ernst Happel deveti, a top 10 zatvara Bill Shankly.

Od aktivnih trenera na listu su osim Guardiole upali Jose Mourinho (13.), Zinedine Zidane (22.), Jürgen Klopp (27.), Diego Simeone (31.), Rafa Benitez (37.), Marcelo Bielsa (48.) i Antonio Conte (49.).

Mjesto iznad Ivića smjestio se Rumunj Mircea Lucescu, koji je nedavno vjerojatno završio karijeru nakon odlaska s klupe turske reprezentacije. Na 44. mjestu, jednom ispod Ivića, nalazi se još jedan Rumunj Stefan Kovacs, koji je također bio Michelsov nasljednik u Ajaxu, ali nakon prvog mandata koji je završio 1971.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider