Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
DANSKA RAZOČARALA, ON NIJE

Tko je stroj za golove koji je s pet pogodaka obilježio prošli tjedan? Prezime nije jedino što ima slično Haalandu!

20-godišnji nogometaš Atalante, Rasmus Højlund, vodeći je strijelac kvalifikacija s pet postignutih pogodaka.

Rasmus Højlund (Foto: Afp)

Nogometna reprezentacija Danske otvorila je kvalifikacije za Euro 2024. pobjedom protiv Finske rezultatom 3:1. Nakon toga su u Kazahstanu vodili 0:2, da bi u završnici doživjeli šokantan poraz 3:2.

Te dvije utakmice imaju nešto zajedničko. Podatak da je svih pet pogodaka za Dansku postigao isti nogometaš, onaj kojem je susret protiv Finske bio tek treći u nacionalnom dresu.

S razlogom ga zovu novim Haalandom

On se zove Rasmus Højlund i u veljači je navršio 20 godina. 17 godina i osam mjeseci imao je kad je debitirao za svoj matični Kopenhagen, a u siječnju prošle godine postao je članom austrijskog Sturma.

Nije se ni tamo dugo zadržao, budući da ga je u kolovozu prošle godine kupila Atalanta, gdje je brzo zapao za oko i nekih drugih, većih klubova. No, mnogi ga pratitelji nogometa nisu znali sve dok u prošlih desetak dana nije zabio pet komada.

Radi se o momku kojeg su prozvali novim Haalandom. Već sama činjenica da je netko tko ima 22 godine već počeo dobivati svoje nasljednike dovoljno govori koliko je Norvežanin u dresu Manchester Cityja oduševio cijeli nogometni svijet.

No, postavlja se pitanje što to Danac ima slično svom norveškom kolegi?

U prvom planu to je naravno vrlo slično prezime, čak ne toliko izgovorom koliko kad ga vidimo na papiru. Slična je i fizička konstitucija, obojica su vitki i visoki, Danac 191 centimetar, a Haaland ipak tri cm više od njega.

Najskuplji Sturmov izlazni transfer

Napadači su i to oni koji su kao klinci prvo otišli igrati u Austriju. Haaland je tamo ostavio nešto veći trag zbog pogodaka u Ligi prvaka, dok je Højlund ovu sezonu sjajno otvorio, s tri pogotka i dvije asistencije iz pet utakmica, no ponuda Atalante se nakon toga nije mogla odbiti. Na račun je 17.2 milijuna eura.

To je preko deset milijuna eura više nego njihov do sada najveći izlazni transfer (Kelvin Yeboah godinu dana ranije, u Genou za 6.5 milijuna), što zapravo nije uopće loše za igrača sedam mjeseci ranije plaćenog 1.8 milijuna. Igrača koji je u njihovom dresu odigrao tek 21 utakmicu (12 postignutih pogodaka).

U Atalanti trenutno pokazuje potencijal doći na jednu visoku razinu. U 25 nastupa postigao je osam pogodaka, ali u početku su to većinom bili ulasci s klupe. Trenutno je na šest pogodaka iz posljednjih 12 ligaških kola, čime je svakako svjetla točka Atalante, koja ove sezone igra nešto lošiju sezonu nego što su njihovi navijači u posljednje vrijeme navikli.

Novi klub možda već ovog ljeta

Visok je, snažan je, Transfermarkt ga vrednuje na 35 milijuna eura i ima sjajan osjećaj za gol, posebno po pitanju toga da se nađe na pravom mjestu. Još jedan stavka koja ga veže s brutalnim golgeterom uz kojeg ga sve više stavljaju.

Haalandove brojke mu ipak još uvijek nisu ni blizu, ali ne znači da neće biti, budući da je dvije i pol godine mlađi. Uostalom, ne prate ga svi najveći europski klubovi bez razloga, a posljednje informacije govore kako se u utrku za njega uključio i Arsenal, koji za iduću sezonu svakako želi jednog napadača jače konstitucije.

Može li ga Atalanta zadržati ili će Rasmus unutar godinu i pol dana završiti u već četvrtom klubu i to usponom prema sve višim stepenicama? Znati ćemo uskoro, ali nastavi li oduševljavati svojim partijama te ako dodatno poveća konto pogodaka, sve je moguće. Svakako ga vrijedi ispratiti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider