Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
paradama izludio modre

Tko je hrvatski vratarski wunderkind koji je izbacio Dinamo? S 13 godina otišao u Chelsea i oduševio

Nije završio ni osnovnu školu kada je postao članom Chelseaja, a četiri godine kasnije srušio je snove talentirane Dinamove generacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamovi juniori nisu uspjeli izboriti polufinale omladinske Lige prvaka – u Londonu su imali 2:0 protiv Chelseaja, ali Bluesi su okrenuli Modre i nakon penala prošli na final four.

Dinamo je prethodna dva suparnika – moskovski Lokomotiv i Liverpool – izbacio nakon penala ponajviše na krilima sjajnih obrana Dinka Horkaša. U londonskom raspucavanju nije zaustavio nijedan udarac, ali, zanimljivo, heroj penala opet je bio Hrvat – njegov kolega u redovima Chelseaja Karlo Žiger, koji je obranio dva penala.

Ne može se pritom reći da su Dinamovi igrači loše pucali; naprotiv, oba udarca bila su prilično jaka i precizna, ali Žiger je dvaput poletio zrakom i atraktivnim paradama spasio svoju mrežu.

Tko je 17-godišnji hrvatski vratarski wunderkind koji je srušio snove talentirane Dinamove generacije?

Žiger je prve nogometne korake napravio u NK-u Zagreb, a već kao 13-godišnjak postao je članom Chelseaja. Skauti engleskog teškaša primijetili su ga na nekoliko omladinskih turnira i kampova te požurili osigurati njegove usluge.

Usporedba s Matejom Delačem, koji je također kao mlad i perspektivan vratar otišao u Chelsea, čini se logičnom, ali samo na prvi pogled. Delač je potpisao za Chelsea kao 18-godišnjak i već prilično etabiliran vratar, koji je još kao maloljetnik obranio penal Dinamu, i to kultnom HNL-ovu topniku Davoru Vugrincu.

S druge strane, Žiger nije bio ni u srednjoškolskoj dobi kada je postao članom Chelseaja. Struka engleskog kluba, po riječima njegova oca za Večernji list, u praksi rijetko dovodi igrače mlađe od 14 godina, dok su njegova sina doveli s nepunih 13. Koliko su strogi, najbolje govori podatak da su odbili 13-godišnjeg Kyliana Mbappea jer nisu bili zadovoljni njegovim doprinosom u obrani i kretanjem bez lopte, što je otkrio bivši skaut Bluesa Daniel Boga.

"Preživio" u jakoj konkurenciji daleko od kuće

U Žigeru su očito primijetili nešto posebno, i u atletskom potencijalu i u mentalnim kvalitetama. Uostalom, o njegovu razvoju najbolje govori podatak da je u osjetljivoj dobi i jakoj konkurenciji ''preživio'' daleko od kuće i potpisao profesionalni ugovor s Chelseajem do 2021. godine.

Prošle je sezone Žiger odigrao 12 prvenstvenih utakmica za U18 momčad Chelseaja i osam puta sačuvao mrežu, a sudjelovao je i u osvajanju omladinskog Fa Cupa, igrajući s već dobro poznatim imenima poput Calluma Hudsona-Odoija, mladića koji kotira kao veliki talent i već je član prve momčadi.

Žiger redovito nastupa i ove sezone, a osjetio je dašak seniorskog nogometa na posudbi u petoligašu Sutton Unitedu. Nakon tog prelaska dobio je i djelić internetske slave jer je zamijenio Waynea Shawa, vratara koji je svojevremeno postao pravi viralni hit. Ako se ne sjećate, to je onaj simpatični debeljko koji je uživao u hrani na klupi za vrijeme utakmice…

Sljedeći izazov – Barcelona

Žiger se iz Suttona ipak vratio među omladince Chelseaja, a utakmica protiv Dinama šlag je na torti njegove sezone. Iako je možda mogao bolje reagirati kod prvog gola Antonija Marina, sve je popravio sjajnim obranama jedanaesteraca.

Žiger uz nastupe za Chelsea brani i za hrvatsku U17 reprezentaciju. Potencijal je očigledno prisutan, a nastavi li se dobro razvijati, hrvatski bi nogomet mogao dobiti još jednu kvalitetnu vratarsku opciju za budućnost.

Da mu zasad dobro ide, govori i podatak da su u prvih 11 Chelseaja protiv Dinama samo dva igrača bila mlađa od Žigera. Sljedeći je izazov za Žigera i Chelsea u omladinskoj Ligi prvaka Barcelona - bit će to repriza prošlosezonskog finala u kojem su s 3:0 bili bolji Katalonci.

Žiger nije bio u sastavu Chelseaja za tu utakmicu, ali ove sezone konkurira za nastup protiv dvije godine starijeg suigrača Jamieja Cummingsa. Kad je već izbacio hrvatskog predstavnika, neka ponovi takve obrane i protiv čuvene Barcelone ako ga trener odluči postaviti među vratnice.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider