Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nogomet im je u krvi

Kakva obitelj: Ponajbolji igrač Bundeslige izlazi iz sjene slavnog brata i predvodi hit-momčad

Oni su trenutno vjerojatno najnogometnija europska obitelj - jedan je brat ponajbolji igrač Premierlige, a drugi ima sličan status u Bundesligi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogomet teče venama obitelji Hazard iz belgijskog gradića La Louviere. Otac Thierry i majka Carine igrali su nogomet, a njihov dom smješten je u neposrednoj blizini lokalnog stadiona; bilo je stoga logično da i njihova četiri sina nastave ''obiteljski posao''.

Najslavniji član obitelji zasigurno je Eden, zvijezda londonskog Chelseaja te po mnogima trenutno najbolji igrač engleske Premierlige. Međutim, ove sezone obitelj je dobila još jednog pripadnika koji se može pohvaliti sličnim statusom.

Edenov mlađi brat Thorgan (25) igra fantastično u Borussiji Mönchengladbach, koja je veliki hit njemačke Bundeslige. Nalaze se na drugom mjestu sa sedam bodova zaostatka za vodećim imenjakom iz Dortmunda; do prošlog kola i poraza od Leipziga, ozbiljno su im puhali za vratom.

Teško je ne primijetiti sličnost sa starijim bratom

Thorgan je prema Whoscoredu trenutno najbolji igrač Bundeslige s prosječnom ocjenom 7,81 u 13 nastupa. Dosad je u elitnom rangu njemačkog nogometa postigao osam golova i podijelio pet asistencija. I ranijih sezona igrao je na visokoj razini, ali ove radi konačni iskorak u elitu.

Pored fizičke sličnosti, teško je ne primijetiti i koliko Thorgan stilom igre nalikuje starijem bratu. S desetkom na leđima i loptom u nogama, bez problema bi mogli pomisliti da je Mönchengladbach izveo nekakvo nogometno čudo i doveo Edena Hazarda u svoje redove.

Thorgana Hazarda krase sjajan dribling, tehnika i brzina; konstantna je prijetnja za protivničke obrane, bilo kao egzekutor ili asistent.

Od tužnog proljeća do vesele jeseni

Zasluge za njegove sjajne igre ove sezone idu i treneru Dieteru Heckingu. Prošlu je sezonu završio na devetom mjestu, a nakon slabe forme u proljetnom dijelu sezone, ostali su bez nastupa u europskim natjecanjima.

Hecking je zaključio da je vrijeme za promjenu. Odustao je od svog tradicionalnog 4-4-2 sustava; njegova momčad ove sezone najčešće kreće u formaciji 4-3-3, koja je, u duhu modernih taktičkih trendova, tijekom utakmice podložna promjenama i transformacijama.

U takvom sustavu profitira i Hazard, koji počinje utakmicu na jednom od dva krila, a u igri se često kreće od sredine terena pa do skroz do aut linije, tražeći rupe u protivničkoj obrani i priliku da napadne driblingom i brzinom.

Naravno, nije samo Hazard zaslužan za sjajnu sezonu Borussije. Alassane Plea, 23 milijuna eura vrijedno pojačanje iz Nice, pokazao se sjajnom akvizicijom: dosad je zabio osam golova i uz Hazarda je prvi strijelac momčadi. Pet golova dodao je veznjak Jonas Hofman, a dobar posao radi i obrana: Mönchengladach je primio 16 golova, dva manje od ligaškog prosjeka.

Povratak "Borussije Barcelone"

Za Borussiju je ova sezona, na neki način, povratak na staze stare slave. Ne tako davno ovaj je klub bio hit pod vodstvom današnjeg trenera dortmundskog imenjaka Luciena Favrea, kojemu je bivši klub trenutno najveći konkurent na ljestvici.

Sa švicarskim trenerom na kormilu osvojili su dva četvrta, jedno treće, jedno peto i u najlošijoj sezoni osmo mjesto. O njihovu stilu igre tih godina najbolje govori nadimak "Borussia Barcelona", koji su zaradili u Favreovoj eri.

Upravo je u tom periodu stigao Thorgan Hazard, prvo na posudbu iz Chelseaja, pa kao stalni član kluba. Kada vide njegove igre ove sezone, londonski Plavci moraju se zapitati jesu li možda trebali na terenu upariti dva brata iz trenutno najnogometnije europske obitelji.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider