Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sačuvali ponos

Talijanski Eurosport posvetio naslovnicu Hajdukovoj slavnoj povijesti: "Klub koji je znao reći 'Ne!'"

Tijekom svoje bogate prošlosti Hajduk je u dosta navrata vukao poteze koji su danas na ponos njemu i njegovim navijačima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Talijansko izdanje Eurosporta posvetilo je svoju naslovnicu Hajduku, koji opisuju kao "klub koji je znao reći ne!". Dotaknuli su se i splitskih sportaša koji su proslavili grad podno Marjana.

"Split je grad koji je dao najviše olimpijaca i osvajača olimpijskih medalja po glavi stanovnika, ukupno 74. Željko Jerkov, Duje Krstulović, Toni Kukoč, Dino Rađa, Goran Ivanišević, Mario Ančić, Blanka Vlašić, Vladimir Beara, beskrajan niz vaterpolista...", stoji u uvodu teksta.

"Legendarni Lav Jašin tijekom dodjele nagrade za najboljeg europskog vratara je rekao 'za mene je najbolji Beara'. Bio je Beara jedan od najboljih na svijetu, ali nije živio u eri televizije i njegovi su trikovi ušli prvo u priče, zatim i u legendu. Na slobodne udarce nije slagao živi zid jer je htio vidjeti suparnika. Kada je nakon tri osvojena prvenstva s Hajdukom prešao u beogradsku Crvenu zvezdu, mnogi su mu oduzeli riječ. Zašto? Zato što Hajduk nije bio samo nogometna momčad. Znamo da ste pročitali ovu frazu već dosta puta i pitate se zašto bi sad bilo drugačije."

"Najbliža simbioza kluba i grada u cijelom svijetu"

Eurosport dalje podsjeća na Hajdukovo osnivanje i činjenicu da ime koje je klub dobio nije odabrano slučajno jer hajduci su se borili protiv osmanlijske vojske na Balkanu i branili stanovništvo od Turaka.

"Mnogi kažu da je sjedinjenost između Hajduka i Splita najbliža simbioza ekipe i grada koja postoji u cijelom svijetu. Na svakom se uglu nalaze grafiti, u gotovo svakom automobilu postoje zastavice, a dušu samog grada utjelovljuju Bili, kako glasi nadimak Hajduka", ističu Talijani i onda podsjećaju na one najslavnije trenutke Hajdukove prošlosti koji su se zbili izvan nogometnog travnjaka:

Rekli "ne" Talijanima i Titu, odbili i Pavelića

"Klub koji je osnovan u najanarhičnijem gradu na hrvatskoj obali nije se mogao prikloniti volji režima i stoga su tijekom Drugog svjetskog rata iz Hajduka stigla dva "ne" koja su odjeknula senzacionalno. Nakon što su fašisti okupirali Dalmaciju, Talijanski nogometni savez (FIGC) htio je da Hajduk igra u prvenstvu Italije, ali igrači i uprava to su odbili i otišli su na otok Vis, koji je bio pod kontrolom saveznika. Ubrzo nakon toga odbijen je i zahtjev ustaškog režima Ante Pavelića da se igra u tadašnjoj hrvatskoj ligi."

Poslije odbijanja Talijana ubrzo je isti odgovor dobio i Josip Broz Tito.

"Hajduk po završetku Drugog svjetskog rata više nije bio simbol grada, već simbol cijele države, pa ga je maršal Tito htio preseliti u Beograd s namjerom da Hajduk postane klub jugoslavenske vojske. Častan prijedlog, ali - napustiti Split? Postati simbol nekih drugih? Hajduk je rekao 'ne' i drugi put te nastavio rasti i graditi svoj mit."

"Hajduk se ne prodaje!"

Eurosport piše o tome kako su veliki rivali Hajduka zagrebački Dinamo, Crvena zvezda i Partizan, o osnutku Torcide, o suparništvu navijača s Bad Blue Boysima, o brojnim klasnim igračima koji su proizašli iz Hajdukove škole nogometa, ali i o trenutku koji se dogodio prije desetak godina.

"Došao je trenutak za veliku odluku - prodati klub stranim investitorima ili ostati svoj? Društvo, grad i navijači nisu imali nikakvu dilemu: Hajduk se ne prodaje! Na taj način stigao je treći veliki Hajdukov 'ne', onaj usmjeren prema stranom novcu. Navijači su svjesni da se zbog toga neće moći izboriti za važno mjesto u Europi, da će biti teško čak i u prvenstvu protiv Dinama, ali sačuvan je ponos", zaključuje Eurosport.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider