Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Mučka pobjeda'

TAKTIČKA ANALIZA: Kranjčar je miljenik sudaca, sreće i bogova

Do sada smo u hrvatskom nogometnom rječniku imali pojam 'mučko đubre', a od sraza Dinama i Salzburga možemo dodati novi - 'mučka pobjeda'.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Red Bull Salzburg je iz Zagreba donio solidan rezultat i gol u gostima. Ista momčad koja je istrčala u Zagrebu Modre je dočekala i u Salzburgu i, premda je mogao strpljivo čekati, Oscar Garcia odlučio se riješiti dvoboj napadačkim nogometom.

Dinamo daleko ispred Hajduka, Partizana i Zvezde, ali mora prestati prodavati najbolje igrače

S druge strane, Dinamo je morao po gol, ali kao i u dosadašnjim utakmicama, osim individualnih bljeskova nije ponudio plan igre sve do 87. minute. Zasluge za sve dobro i loše u ovoj utakmici možemo pripisati Zlatku Kranjčaru, 'mučkom' miljeniku sudaca, sreće i nogometnih bogova.

Oscar Garcia Dinamo je doživio najopasnijim kada mu se ostavi prostor te je odlučio zatvoriti protok lopte iz defenzivne zone u srednju trećinu terena.

Odličnim timskim presingom Garcia je ostvario svoj naum da gostima ne dozvoli protok lopte i mirnu organizaciju napada. Na gornjoj slici vidimo kako su domaćini i bez lopte kontrolirali igru ne dozvolivši Dinamu prolaz kroz sredinu.

Garcia zatvorio Antolića i Jonasa

Ukoliko Red Bull nije bio u stanju brzo krenuti u presing, blok je formiran na sredini terena, a lopta u nogama Antolića ili Jonasa, okidač za presing na igrača. Gore vidimo Antolića koji je imao zadatak iznositi loptu iz defenzivne zone u sredinu terena. Čim se našao s loptom u nogama Berisha je agresivno krenuo u zatvaranje što je znak njegovim suigračima da pokriju protivnika u svojoj zoni.

Zatvorivši Jonasa i Antolića Oscar Garcia u potpunosti je izveo plan da onemogući Dinamu bilo kakvu tranziciju prema ofenzivnoj zoni. Štoviše, gusti raspored Red Bulla dao je prednost domaćinu svaki puta kada bi netko od Dinamovih igrača pod pritiskom loše primio loptu ili dodao. Red Bull je tijekom utakmice uvijek bio brži i bliži odbijenim loptama.

Jednom kada bi pak osvojili loptu na sredini terena ona je uglavnom odlazila na lijevo brzom i spretnom dribleru Lazaru ili još spretnijem s loptom u nogama, Sorianu. U tri ili četiri dodavanja domaćini su dolazili u pregršt prilika pred Eduardom. Iz jedne takve na kraju su i poveli.

Iako se nakon primljenog pogotka činilo kako se Dinamo trgnuo, Plavi nisu stvorili prilike niti su izgledali kao da imaju suvislu ideju kako probiti blok Red Bulla. Visoki presing često je otvarao prostor Dinamu da brzim dodavanjima, posebno na lijevom krilu dođe u situaciju tri na dva, međutim Junior Fernandes imao je zadatak ulaziti u sredinu i krilo prepuštati Pivariću koji s Antolićem nije mogao probiti Wandersona i Schwenglera na boku.

Dobrodošla ozljeda Lazara

Drugo poluvrijeme ničim nije odudaralo od prvoga i bezidejni pokušaji Dinama da se približi suparničkom golu samo su se nastavljali. Prije svega zbog Juniora Fernandesa koji je očito imao zadatak da igra više u sredini nego na krilu. Teško je reći da li je dogovor u svlačionici bio da se namjerno ide grubo na Lazara, činjenica jest da je ovaj u 61. minuti morao napustiti teren zbog ozljede kao i Schwegler koji je ozlijeđen ostao već nakon prvog dijela.

Od tada Dinamo, a posebno Stojanović, dolazi do daha dok Kranjčar na lijevu stranu ubacuje Ćorića koji u nekoliko navrata dobro kombinira s Fernandesom i Antolićem, a posebno kasnije s Pavičićem na lijevoj strani. Međutim, ostaje dojam kako je Dinamo sve do 83. minute, i ulaska Gordona Schindelfelda, igrao bez ofenzivnog plana oslanjajući se tek na individualne akcije pojedinaca. Tada su krenule duge lopte koje je bek Dinama imao zadatak spuštati Soudaniju, Ćoriću i Fernandezu.

Schildenfeld kao grickalica za nokte

Ako je Zlatan Ibrahimović među napadačima tenk koji razvaljuje obrane iz svih pozicija, Jonathan Soriano mogao bi možda biti fino uglađeni bodež koji precizno reže. U ovom društvu Gordon Schildenfeld izgleda kao grickalica za nokte kojom je Zlatko Kranjčar u očajničkom pokušaju da okrene rezultat, napravio nemoguće. 'Mučki' se i okrutno pravio mrtav čitavu utakmicu da bi tri minute prije kraja grickalica Schindelfeld sjajno spustio loptu na Fernandesa koji uz pomoć Lainera zabija gol što Dinamo vraća iz mrtvih.

Ispuhani Red Bull bez najboljeg Lazara i sa Sorianom, koji nije imao snage ni da pljune na kraju regularnog dijela, nije se mogao nositi s Dinamom koji se posve preporodio te preko Soudanija u produžetku zadao i posljednji udarac domaćinu. Iako su imali plan kako zaustaviti Dinamo i točno znali kako mu zabiti, na kraju im je Kranjčar presudio 'mučkim' trikom koji prolazi jednom u dvije sezone. Posve nepripremljen za sudar s Austrijancima, Kranjčar je izveo potez ludog očajnika koji će ga zauvijek obilježiti kao jedinog trenera Dinama koji je klub dva puta odveo u Ligu prvaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider