Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Kraljevi šoka"

U nekoliko mjeseci šokirali svjetske i europske prvake, a još ih zovu senzacijom i mnogi ih žele na ždrijebu

Švicarce će mnogi hrvatski navijači poželjeti u ždrijebu na SP-u, mnogi će reći da ih prolazimo, ali jesu li oni zapravo tako dobar ždrijeb?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Švicarska će za Balkance uvijek biti zemlja satova, sira i banaka, koja svoje sportske talente uvozi s ovih prostora, međutim poslije još jednog velikog "senzacionalnog" nogometnog rezultata, možda bi mogla postati i zemlja nogometa.

Iako će mnogi za jučerašnje izbacivanje Talijana u dodatne kvalifikacije za SP u Kataru nazvati senzacijom, Švicarci iz mjeseca u mjesec, iz velikog natjecanja u veliko natjecanje, dokazuju kako njihov nogometni rezultat više nije senzacija, nego konstanta.

Šokirali europske i svjetske prvake

Naime, samo nekoliko mjeseci po izbacivanju aktualnih svjetskih prvaka s Eura, sad su "šokirali“ i aktualnog europskog prvaka i pogurali ga u dodatne kvalifikacije, a sebi osigurali izravan plasman na svjetsku smotru.

gol expired Šok za europskog prvaka: Talijani u zadnjem kolu ispustili prvo mjesto i pridružili se Portugalu u dokvalifikacijama divider

Oba puta u tome je svoje prste imao bivši dinamovac Mario Gavranović, kojeg su u hrvatskoj metropoli ovo ljeto doživjeli kao višak i iskrcali u Tursku za nekoliko milijuna eura. On je prije nekoliko mjeseci bio katalizator povratka i izbacivanja Francuza u osmini finala Eura, a jučer je jedan namjestio i jedan su mu poništili u gaženju Bugara, koje ih je posljedično poguralo ispred Talijana.

Nisu više iznenađenje, nego konstanta

Mnogi domaći navijači poželjet će Švicarce u ždrijebu na SP-u u bilo kojoj fazi natjecanja i pomisliti "dobro smo prošli" jer su simpatični Švicarci uvijek među velikima, ali nikad veliki, međutim za razliku od Turaka, Grka, možda i Portugalaca prijašnjih godina, Švicarci su baš to – uvijek među velikima.

Mala europska država poznatija po svemu osim po nogometu ima kontinuitet dolazaka na velika natjecanja kojim se mogu pohvaliti samo najveće nogometne nacije. Hrvatska je mlada zemlja koja se može pohvaliti da je u svojoj povijesti bila na 12 od 14 mogućih velikih turnira, a Švicarci pak mogu reći da su ih oni propustili samo dva u tekućem stoljeću. Nije ih bilo na Mundijalu prije 20 godina i na Euru prije deset. Slično kao mi, Švicarci imaju, dakle, devet od 11.

Ono što nas razlikuje jest što su se Vatreni do ere Luke Modrića tresli oko prolaska skupine, a Švicarci ne samo da se na velikim turnirima pojavljuju, nego uglavnom prolaze skupine. Mogu se pohvaliti kako su od 2014. godine svaki put otišli barem do nokaut faze.

Poslije "jugića" stigao "Turčin"

Veliki dio tih uspjeha može se pripisati još jednom Balkancu, Vladimiru Petkoviću, koji ih je vodio do prošlog Eura, na kojem su bili korak do plasmana u polufinale, a kako bi nastavili nizati uspjehe, svoju su klupu u kolovozu dali još jednom Švicarcu internacionalnog podrijetla, Muratu Yakinu.

Nema sumnje kako ta zemlja ima odličnu podlogu za rezultat, no je li u Kataru konačno vrijeme da ga Švicarci i naprave? Nebo je svjedok da ova generacija ima prakse u izbacivanju velikih skalpova…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider