Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Četvrta obljetnica

Šveđani odali počast Ivanu Turini: "Bio je sjajna osoba"

Na posljednje počivalište Ivana Turine danas su stigli posebni gosti iz Švedske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Devetorica Šveđana doputovala su u Hrvatsku kako bi odala počast Ivanu Turini, na četvrtu obljetnicu njegove tragične smrti.

Naravno, radi se o navijačima AIK-a, kluba u kojem je Ivan ostavio dubok trag. Nije im bio problem prijeći pola kontinenta, jer Turina ih je svojom ljudskom veličinom zauvijek zadužio.

Na posljednje počivalište Ivana Turine danas su stigli posebni gosti iz Švedske, navijači koji su ga bodrili s tribina. Kažu, put od 1500 kilometara nije im predstavljao nikakvu prepreku jer ih je Turina zadužio poštovanjem koje je im je iskazao, kao nijedan igrač prije njega.

"Za sve nas je jako važno doći i pokazati Ivanu, njegovoj obitelji i svim njegovim prijateljima da ga i dalje cijenimo zbog toga kakva je sjajna osoba bio. Za nas je bio kao navijač koji igra za naš klub i to nam je zorno pokazao u Švedskoj", kazao je Fredrik Ekstrom.

Jerko Leko zna sve o tom odnosu punog poštovanja između AIK-ovih navijača i Turine. Oduševio ih je jer je bio prvi nogometaš koji je navijače pozdravljao poslije utakmice, bez obzira pobjedili ili izgubili.

"Tu su ga oni zavolili, tu ih je on 'kupio', a poslije toga je to postalo običaj. Bez obzira na rezultat, oni se okrenu i pozdrave navijače, što prije nije bio običaj kod njih. I to je ono što je di je on napravio jedan dio kulture nogometne koju oni nisu imali", kaže Leko.

Fredrik se sjeća još jedne Turinine reakcije s terena.
"Prekinuli su meč zbog baklji i dima, a on je jedni želio igrati. Svima je govorio: 'Zašto se ne igra? I baklje su dio nogometa', dok su ostali igrači napustili travnjak."

I tako se iz tragične smrti rodio prijateljski odnos dviju navijačkih skupina.
"Pa je. Mislim da to pokazuje samo kakva je on veličina bio tamo i sad smo već evo četvrta godina, i to zajedništvo još uvijek traje između navijača AIK-a i Dinama", kaže Leko.

Ekstrom ističe:
"Jako cijenimo ljude iz Hrvatske i Zagreba, BBB navijače koji se brinu o nama dok smo ovdje i sigurno ćemo doći slijedeće godine. I godinu nakon te..."

A mjesto na kojem počiva veliki Dinamovac, stigla je i delegacija Modrog kluba s predstavnicima veterana, aktualnih igrača i Uprave. Dalibor Poldrugač s Turinom je bio cimer pune dvije sezone. I on ističe tu pozitivnu osobnost i osmjeh kojim je Turina oduševljavao.
"Da krenem pisat ne knjigu, neg knjige o anegdotama kolko smo proživjeli, mislim da ne bi stao ni na pet, šest knjiga", kaže Poldrugač.
I zato nikoga s kim je Turina bio blizak ni ne čudi ovakvo poštovanje koje je stekao od navijača s drugog kraja Europe..
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider