Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rat iza kulisa

Sukob velikih razmjera: Man City gubi Guardiolu i planira osvetu, Europa bi se mogla zatresti

Vijest o izbacivanju Manchester Cityja iz UEFA-nih natjecanja odjeknula je Europom…

Vijest je odjeknula iznenada: Manchester City izbačen je iz Europe na dvije godine! Odlučila je tako Uefa, nakon što je klub s Etihada ozbiljno kršio njezina pravila vezana uz licenciranje i financijski fair-play.

Kada je započela službena istraga, Pep Guardiola nije se činio pretjerano zabrinutim:

"Klub je otvoren za sve pa se nadam da se ovo može završiti što prije i da UEFA može donijeti svoju odluku. Rekao sam i prošle sezone, jako puno vjerujem klubu i svemu što radi, jer ih poznajem. Nadam se da to mogu riješiti što prije."

Nešto manje od godinu dana kasnije eto rješenja, nepovoljnog po City. Zabrana nastupanja u europskim natjecanjima iduće dvije sezone i 30 milijuna eura novčane kazne.

"Mogla bi se otvoriti Pandorina kutija"

"Manchester City je razočaran, ali nimalo iznenađen najavama Savjetodavnog vijeća UEFA-e. Klub je oduvijek ukazivao na krajnju potrebu traženja neovisnog tijela i procesa kako bi nepristrano i sveobuhvatno razmotrilo nepobitne dokaze. Mi smo se žalili CAS-u, ali ovo je slučaj kojeg je pokrenula UEFA, procesuirala UEFA i presudila UEFA. Baš zato ćemo od Sportskog arbitražnog suda tražiti nepristranu presudu najkraćem mogućem roku", stoji priopćenju Građana.

gol expired Hajduk u finišu promašio zicer, Slaven ga kaznio: Krstanović zabio golčinu za pobjedu! divider

Sportski novinar i kolumnist GOL.hr-a Ivica Medo smatra kako se City neće tek tako pomiriti ovom odlukom.

"Nisam siguran da će opstati ova odluka...", kaže Medo aludirajući na to da će se City žaliti Sportskom arbitražnom sudu u Lausanni.

"Mogla bi se otvoriti Pandorina kutija, jer znamo što se događalo s PSG-om i koliko je bilo problema oko Neymarovog transfera. Ali i nekih drugih slučajeva, kada su klubovi dobivali manje kazne. Ta priča još nije završena, a Manchester City neće sjediti skrštenih ruku. Može se pretpostaviti da će uzvratiti udarac", ističe Medo i upozorava:

"Iza kulisa vodi se rat informacijama"

"Zanimljivo je da iza Građana stoji moćna kraljevska dinastija Ujedinjenih Arapskih Emirata, a iza PSG kraljevska obitelj podjednako bogatog Katara. Te dvije financijski moćne države nisu u dobrim odnosima. Dakle, u cijeloj priči nazire se i politička pozadina. Jer ako City bude teško kažnjen, a PSG prođe neokrznut, može se pretpostaviti kako će Katarani reagirati. Već se spekulira da posjeduju neke kompromitirajuće informacije o ostalim klubovima koje bi mogli izvući na vidjelo. Zato kažem da bi se mogla otvoriti Pandorina kutija. Teško je predvidjeti kakve bi bile implikacije. Puno toga će se odigrati iza kulisa. Očito je da se u pozadini vodi pravi rat informacijama."

gol expired Kramarić zabio i asistirao, Brekalo slavio: Olmo asistirao u pobjedi Leipziga divider

No opstane li ipak odluka, postavlja se pitanje što će biti s najskupljom momčadi svijeta?

„Teško je očekivati neko veliko rasipanje, igrači imaju čvrste ugovore koje neće biti lako raskinuti, ali moguće je da dođe do nekih odlazaka“, kaže Medo i nastavlja:

"City bi mogao izgubiti velike novce"

„Problem je taj proračun, koji se mora puniti na vjerodostojan i transparentan način. Injekcije sa strane neće biti dozvoljene. Hoće li oni moći plaćati igrače kao dosad ako ne igraju Lige prvaka, jer tu gube na desetke milijuna eura?“ pita se Medo.

gol expired Barca teškom mukom slomila Getafe, sjajna asistencija Messija za Griezmanna divider

Uefina kazna neugodno je iznenadila navijače Manchester Cityja.

"Ostao sam šokiran, mislim da je cjelokupno ovo jako stroga presuda. Čini se da u ovom trenutku zaista postoji lov na vještice kada je City u pitanju. Najviše zabrinjava pomisao što će se dogoditi s igračima i momčadi", kaže jedan od navijača Cityja.

Guardiola na izlaznim vratima

Nije nemoguće da se dogode neki bitni odlasci, najprije Pepa Guardiole...

gol expired Bilić golčinom u nadoknadi ostao bez pobjede: Luda završnica utakmice s dva autogola divider

"Lako je moguće da on ode, možda će otići i da ne dođe do te kazne, jer davao je takve signale u zadnje vrijeme. Sam je rekao da će dobiti otkaz ako izgubi od Reala u Ligi prvaka. Ta kazna možda će biti dodatni razlog da napusti City. Osim toga, on ima ogromnu plaću, a ako City bude primoran rasteretiti proračun, možda će mu odgovarati da Guardiola napusti klub, pogotovo ako on doista želi otići", zaključio je Medo.

A konačnu odluku o kazni donijet će Sportski arbitražni sud, u čijim je sada rukama sudbina Manchester Cityja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider