Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
analizirali odluke

Sudačka komisija objavila presudu: Grubo oštećen Osijek, ali i Rijeka, suci teško kažnjeni!

Komisija nogometnih sudaca IO-a HNS-a objavila je analizu i pogreške s polufinala Kupa između Rijeke i Osijeka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Polufinale Kupa Hrvatske između Rijeke i Osijeka ostalo je u sjeni spornih sudačkih odluka Igora Pajača. Osječani su poludjeli na njegove odluke, smatraju da ih je koštao prolaska u finale: pri vodstvu 2:0 isključio im je igrača i dosudio penal, a Rijeka je to iskoristila i na kraju slavila s 3:2.

O svemu se oglasila i Komisija nogometnih sudaca IO-a HNS-a, koja je u priopćenju za javnost objavila analizu spornih odluka na Rujevici. Po njima, Osječani su se s pravom žalili na spomenute dvije odluke, ali oštećena je i Rijeka.

Glavni sudac Igor Pajač i pomoćni video sudac Fran Jović teško su kažnjeni – neće moći suditi do kraja ove sezone. Prvi pomoćni sudac Ivica Modrić kažnjen je s četiri utakmice bez suđenja.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nakon detaljne analize utakmice polufinala završnice Hrvatskog nogometnog kupa za sezonu 2019./2020. odigrane u Rijeci 31. svibnja 2020. između Rijeke i Osijeka, Komisija nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a izražava nezadovoljstvo suđenjem.

Analizom su utvrđene tri ključne pogreške, kako slijedi:

1) 4' - Sudac utakmice je propustio uočiti grubi prekršaj slijedom čega je sukladno PNI valjalo isključiti igrača br. 22 Osijeka. U istoj situaciji pomoćni video sudac (VAR) pogrešno nije intervenirao i nije preporučio sucu utakmice „pregled snimke na terenu za igru“ budući je riječ o „jasnoj i očiglednoj pogrešci“ („izravni crveni karton“).

2) 56' - Sudac utakmice je pogrešno procijenio start igrača Osijeka br. 5 kao prekršaj koji se kažnjava „opomenom“. Budući je tom igraču to bila druga opomena, sudac utakmice ga je isključio. Glede VAR tehnologije, KNS IO HNS daje pojašnjenje kako se u ovoj situaciji VAR sukladno Protokolu VAR ne smije uključiti, slijedom čega VAR u ovoj konkretnoj situaciji nije pogriješio.

3) 70' - Sudac utakmice je unutar kaznenog prostora Osijeka pogrešno procijenio fizički kontakt između braniča Osijeka i napadača Rijeke te je dosudio kazneni udarac za Rijeku.

Analizom komunikacije između prostorija za VAR (VOR) i suca utakmice, KNS IO HNS stava je kako se s obzirom na razloge koje je sudac utakmice naveo VAR-u za dosuđivanje kaznenog udarca (uporaba lakta) te sadržaja audio-vizualne snimke koju je VAR pregledavao, trebalo pokrenuti Protokol VAR i predložiti sucu utakmice „pregled snimke na terenu za igru“. Slijedom iznesenog KNS IO HNS smatra kako je VAR i u ovoj situaciji pogriješio.

Uzimajući u obzir ozbiljnost i broj pogrešaka te posljedice koje se reflektiraju na natjecanje u pitanju, KNS IO HNS odlučila je suca utakmice Igora Pajača i pomoćnog video suca (VAR) Frana Jovića uslijed očitog pomanjkanja forme ne koristiti do završetka natjecateljske sezone 2019./2020. Isto tako, i prvi pomoćni sudac Ivica Modrić, s utakmice u pitanju, kažnjen je s četiri utakmice nesuđenja."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider