Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Videotehnologija? Teško...

Stručnjaci objašnjavaju: Zašto uvođenje VAR-a u hrvatsko suđenje nije realna opcija

Nakon još jedne užasne predstave sudaca u najvećem hrvatskom derbiju kao rješenje pojavila se i mogućnost uvođenja videotehnologije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon novog derbija ukaljanog sudačkim pogreškama šef sudačke komisije slavodobitno je najavio rješenje.

''Jedan dodatni sudac koji bi sjedio u reportažnim kolima sigurno bi mogao dobro procijeniti i danas ne bismo imali što imamo", rekao je Ante Kulušić.

No nogometna javnost nije oduševljena. Dapače, mnogi poput cijenjenog nogometnog kroničara Roberta Matteonija, smatraju da je ovo loša, a pritom i neizvediva ideja.

"Naravno da nije moguće. To je dosta površno izražena teza - uključivanje bilo kakve vrste VAR-a, zato što se te sve promjene moraju dešavati pod okriljem UEFA-e i FIFA-e i ne može nijedan Savez, pa tako ni hrvatski, mijenjati pravila bez tih dozvola. A da bi se te dozvole dobile, mora se proći određeni protokoli koji su dosta dugi i dosta skupi."

Mario Strahonja posljednji je naš sudac koji je sudio Ligu prvaka i on ne vidi razlog za ad hoc uvođenje videotehnologije

"Nisam siguran i sklon nekakvim improvizacijama u ovom trenutku. Znamo da ta VAR tehnologija puno košta. Mi te novce nemamo, nismo educirali suce za to, nismo educirali igrače, publiku. Tehnologija koju bi možda implementirali mi u taj sustav i metodologiju, komunikaciju, nisam siguran koliko je primjerena za ovaj nivo i bojim se da bi izgubili kredibilitet VAR tehnologije, da je sad na silu alibi upotrijebimo."

Kao iskusan stručnjak ističe da golemi dio problema leži u tome što hrvatski suci nisu profesionalni suci.

"Ako vi niste profesionalac, ne možete toliko biti involvirani. I sad, ako imate jednog Mađara profesionalca i kada se stavi na vagu, hoće li na Europsko prvenstvo poslati Mađara ili Hrvata, ipak se gleda onaj zadnji argument, pa će predsjednik sudaca na nivou UEFA-e reći: 'Ajmo stavit Mađara jer ako pogriješi Mađar, ja sam učinio sve, a dogodila se pogreška!' Ako stavimo Hrvata, a nije profesionalac, onda će njega netko pitati: 'Pa, čekaj, zašto si poslao na Europsko prvenstvo suca koji nije profesionalac i ne može maksimalno i stopostotno posvetiti suđenju?"'

I to je smjer u kojem treba rješavati problem suđenja u nogometu. Tehnologija može samo naknadno doći kao nadogradnja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider