Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Evo što ih čeka do kraja

Sanjaju ludnicu kakva se ne pamti od Maradone i ne boje se nikoga: "Sve je u našim rukama"

Napoli je trenutno u vodstvu, ali još je dug put do naslova. Što ih sve čeka na tom trnovitom putu?

Slavlje Napolija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

''Ne znate što ste propustili'', legendarni je natpis koji je osvanuo na napuljskom groblju nakon što je Napoli 1987. godine osvojio prvi naslov prvaka Italije. Tog je dana u gradu podno Vezuva vladala nezapamćena ludnica, po mnogima najveća u povijesti tog ionako ludog grada.

21 godinu kasnije nove generacije Napolijevih navijača, ali i one starije koje pamte povijesni 10. svibanj, sanjaju ponavljanje velikog uspjeha koji je stigao na pogon neponovljivog Diega Armanda Maradone.

Današnji heroji Napolija možda nisu imena u rangu ''Malog Zelenog'', ali pod vodstvom Maurizija Sarrija igraju vjerojatno najljepši nogomet u Italiji, pa i šire. Što je najvažnije, taj nogomet nije samo estetski dopadljiv, nego i efikasan – trenutno su vodeći na ljestvici s četiri boda prednosti nad Juventusom koji ima i utakmicu manje. Prema riječima jednog od heroja današnjeg Napolija Lorenza Insignea, sve je sada u njihovim rukama.

Računica je jednostavna, ali dug je put do konačnog uspjeha

''Na vrhu smo i sve je u našim rukama. Moramo pobijediti u svim preostalim utakmicama. Juve neće odustati, ali dokazali smo da imamo karakter i veliko srce. Ne stvaramo pritisak, samo ulazimo u svaku utakmicu kao da je finale. Nadam se da ćemo na kraju biti nagrađeni'', rekao je Insigne nakon uvjerljive pobjede nad Cagliarijem, u kojoj je bio jedan od pet strijelaca.

Lorenzo Insigne (Foto: AFP) Lorenzo Insigne (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Napoliju bi eventualno osvajanje Scudetta donijelo treći naslov prvaka Italije u povijesti i prvi nakon 1990. godine. Bio bi to i prekid dominacije Juventusa koji je osvojio šest uzastopnih naslova.

Napoli je dobio svojevrsnu pomoć ispadanjem iz Europske lige od RB Leipziga, a budući da su se oprostili i od Kupa, prvenstvo ostaje jedini front kluba s juga Italije. No i Juventus u europskim natjecanjima opasno ''visi'' – u prvoj utakmici odigrali su 2:2 s Tottenhamom u Torinu, a uspije li londonski klub u uzvratu kapitalizirati povoljan rezultat, Juve će sasvim sigurno upregnuti sve snage kako bi spasio sezonu osvajanjem sedme uzastopne domaće titule.

Što čeka Napoli na putu prema tituli?

Do kraja prvenstva ostalo je još 12 utakmica (13 za Juve), a Napoli prvo mora proći vrlo teške izazove. U sljedećem kolu dočekuju Romu, a nakon toga putuju u goste uzdrmanom Interu. Stara izreka kaže da je ranjena zvijer najopasnija: Inter je u borbi za Ligu prvaka i svakako neće olako prepustiti bodove favoriziranom Napoliju.

Šampionske sezone 1986./1987. Napoli je dva puta pobijedio Juventus, a ti su se bodovi kasnije pokazali ključnima. No taj je vlak ove sezone prošao – u prvoj utakmici Juve je pobijedio u Napulju i Napoli će to morati nadoknaditi u uzvratu. Susret koji bi mogao odlučiti prvenstvo na rasporedu je u 34. kolu, četiri kola prije kraja.

Slavlje Higuaina i suigrača (Foto: AFP) Slavlje Higuaina i suigrača (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dva kola ranije Napoli ide u goste zahuktalom Milanu koji se diže nakon krize i juri prema Europi. Težak izazov Napoli čeka i u predzadnjem kolu kada gostuju kod Sampdorije, još jednog kluba koji se bori za nastup u europskim natjecanjima. Budu li u prednosti u zadnjem kolu, imat će priliku potvrditi naslov pred svojim navijačima protiv slabašnog Crotonea.

Juve još uvijek ''ratuje'' na tri fronta

Juventus s druge strane čeka vrlo zgusnut raspored s tri utakmice u osam dana. Nakon druge utakmice polufinala Kupa u srijedu protiv Atalante, idu u goste Laziju, pa Tottenhamu. U 29. kolu u goste im dolazi Milan, dok dva kola kasnije putuje kod Sampdorije.

Vrlo težak raspored čeka ih pred sam kraj prvenstva – u 34. kolu stiže im Napoli, kolo nakon toga idu u goste Interu, dok kolo prije kraja putuju u Rim na gostovanje kod Rome. Još nije poznato gdje će se ugurati zaostala utakmica protiv Atalante, dok u zadnjem kolu, kao i Napoli, imaju lakog protivnika u još jednom davljeniku Veroni.

Insigneova računica je jednostavna, ali točna, no do kraja prvenstva je preostalo puno utakmica i svašta se može dogoditi. Obje momčadi čekaju teški izazovi, a ne treba zanemariti ni male utakmice na kojima se, prema staroj nogometnoj mudrosti, osvaja prvenstvo. U svakom slučaju, očekuje nas napeta završnica talijanskog prvenstva, a nakon dugo vremena će oči cijele nogometne Europe iz tjedna u tjedan biti uprte u ''Čizmu''.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider