Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Država ili odljev zvijezda

Sudbinska odluka Barce: Koju će ligu igrati i je li ovo posljednji "El Clásico"?

Katalonski referendum za samostalnost mogao bi izazvati tektonske promjene u španjolskom nogometu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Opasno se zakuhava u Španjolskoj, i na političkoj i na sportskoj razini. Nedjelja je „dan D“ za Kataloniju, ali i nogometni klub Barcelonu. Jasno, ne zbog ligaške utakmice s Las Palmasom, nego zbog referenduma.

Usprkos protivljenju centrale u Madridu i represivnih mjera španjolske vlade, izvjesno je da će milijuni Katalonaca izaći na referendum o samoodređenju. Policija je već danima na ulicama Barcelone, zapljenjuju se glasački listići, katalonskim dužnosnicima prijete sudski procesi i drakonske novčane kazne, no čini se da Katalonci neće odustati.

Pique "zapalio" Španjolsku

„Izađite i izrazite svoje mišljenje. Budite miroljubivi, ne dajte im povod i izliku, oni upravo to žele. Nek' se čuje, glasujte odlučno“, napisao je Gerard Pique na Twitteru i pokrenuo lavinu ogorčenih polemika u Španjolskoj.

Reakcije su podijeljene. Oni koji podržavaju referendum odobravaju Piqueov potez. Ističu da u svojoj poruci nije izrijekom pozvao Katalonce da glasuju za izlazak iz Španjolske, nije im nametao svoje mišljenje, nego ih je samo pozvao da izađu na referendum i izraze demokratsku volju katalonskog naroda. Oni koji su protiv referenduma i katalonske samostalnosti oštro su osudili Piquea. Mnogi su navijači u Španjolskoj pozvali na njegovo izbacivanje iz španjolske reprezentacije.

Oštro je reagirao i kapetan La Roje Sergio Ramos, stoper Real Madrida, veliki Piqueov rival i očiti politički neistomišljenik. Njih dvojica često su se u prošlosti sukobljavali oko različitih pitanja.
„Piqueov komentar nije baš najbolja stvar ako ne želite biti kažnjeni“, kazao je Ramos valjda aludiravši na kazne kojima prijeti španjolska vlada koja i dalje referendum označuje neustavnim i protuzakonitim.

„Možda njegov komentar nije dobar za momčad, ali svatko ima pravo na svoje mišljenje“, dodao je Ramos misleći na predstojeće okupljanje španjolske reprezentacije koju očekuju kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Što će biti s Barcelonom ako Katalonija izglasa neovisnost?

Što će se dogoditi na dan referenduma? Hoće li španjolska vlada povući neke teže mjere, tek ćemo vidjeti, ali nema sumnje da će ishod utjecati na budućnost i Katalonije i Španjolske. Jasno je da o političkom raspletu ovisi i sportska dimenzija cijele priče. Glavno je pitanje što će biti s nogometnim klubom Barcelonom? Postoji nekoliko scenarija. Čelni čovjek La Lige Javier Tebas stalno podcrtava da Barcelona neće moći ostati u španjolskoj ligi ako se Katalonija odcijepi od Španjolske.

„Ako Barcelona bude igrala katalonsku ligu, nema više velike Barcelone“, neprestano ponavlja Tebas.

U Kataloniji mnogi njegove riječi tumače kao očiti pokušaj pritiska i zastrašivanja katalonskih glasača. Ističu da je jasno kako Tebas, kojeg Katalonci doživljavaju kao eksponenta madridskih centara moći, igra na kartu katalonskog sentimenta prema Barceloni, koja se kao klub jasno i glasno odredila prema referendumu.

Simptomatičan je odgovor i razmišljanje Gerarda Figuerasa, ministra sporta u katalonskoj vladi.
„Tebas nije jedini koji će o tome odlučivati. Njega će se najmanje pitati. Puno je tu interesa isprepleteno, i sportskih i ekonomskih. Nije tu u pitanju samo interes Barcelone. Ona je uz Real najatraktivniji izlog lige i donosi joj puno novca. Dakle, interes je obostran. Situacija nije ni crna ni bijela, otvoreno je nekoliko scenarija, a svemu će prethoditi pregovori“, kazao je Figueras u razgovoru za Gazzettu dello Sport.

Koju će ligu Barca izabrati?

Ističe da nitko ne kaže da će Barcelona ili neki drugi katalonski klub izabrati baš španjolsku ligu.
„Ako Katalonija izglasa neovisnost, katalonski klubovi dobit će pravo da biraju u kojoj se ligi žele natjecati – španjolskoj ili možda francuskoj, talijanskoj ili engleskoj. Kada se klubovi odrede, uslijedit će pregovori s nogometnim savezima dotičnih zemalja. Ako se oni slože, primit će ih u ligu. Ako ne, uvijek im ostaje katalonska liga“, kaže Figueras i podsjeća da ima dosta sličnih primjera u Europi.

„Ne igraju li andorski klubovi u španjolskoj ligi, velški u engleskoj? Ne igra li Monaco u francuskoj ligi? Mislim da UEFA neće imati ništa protiv toga da katalonski klubovi igraju u drugim ligama.“

Na pitanje jesu li razgovarali s katalonskim klubovima o toj temi, Figueras odgovara:
„Da, ali s velikim oprezom. Oni znaju da pripremamo teren za sve opcije, ali uvijek uz veliki respekt prema klubovima i njihovoj volji. Oni će odlučiti što žele. S UEFA-om i FIFA-om još nismo razgovarali, to je još preuranjeno.“

Figueras podcrtava da će sličan recept biti primijenjen i na katalonsku reprezentaciju.
„Bit će po volji nogometaša i općenito sportaša. Oni će sami odlučiti za koga žele nastupati, nikoga nećemo prisiljavati, bit će to njihov osobni izbor. Ako žele i dalje nastupati za španjolsku reprezentaciju, nemamo ništa protiv. Za sve koji to žele, ostavit ćemo mogućnost dvostrukog državljanstva“, zaključio je Figueras.

Posljednji "El Clásico" i čeka li Messi rasplet priče?

Dakle, sve su opcije otvorene, moguće je da Barcelona ostane u La Ligi, ali moguće je i da gledamo posljednju sezonu španjolske lige s Barcelonom u njezinom sastavu. Tko zna, možda i posljednji ligaški „El Clásico“. Naravno, ako Katalonija proglasi neovisnost. Daleko smo još od raspleta političke priče, tko zna što će se još sve dogoditi, kako će reagirati Madrid... Puno je tu još otvorenih pitanja, no jasno je da se zajedno s političkom pričom lomi i sudbina Barcelone.

Neki analitičari u Španjolskoj tvrde da Lionel Messi upravo stoga uporno odbija staviti potpis na novi ugovor. Navodno i Messi čeka rasplet priče. Ako Barca bude morala igrati samo katalonsku ligu, logično je zaključiti da će se dogoditi odljev inozemnih zvijezda, čak i ako Barcelona ostane podjednako financijski moćna, a to će se teško dogoditi. Gorljivi zagovornici katalonske nezavisnosti upozoravaju da je to cijena koja se mora platiti ako se želi imati državu.

Kažu da će Katalonija možda izgubiti internacionalno moćnu Barcelonu, ali dobit će svoju reprezentaciju. Upozoravaju da je najveća Barcelona u povijesti izrasla na domaćim temeljima, iz La Masije, tako da nije isključeno kako će Barcelona ostati važan europski faktor i bez inozemaca. Na kraju krajeva, ističu, ponosni narodi zbog nogometa tako i tako ne žrtvuju ideale i državu. Referendum će reći kako diše Katalonija - je li za neovisnu državu ili nije. Sami Katalonci će odlučiti o svojoj sudbini.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider