Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dobar posao, ima i upitnika

Tko je novi igrač Hajduka i može li biti pojačanje u borbi za naslov?

Aleksandar Trajkovski pred potpisom je za Hajduk.

Aleksandar Trajkovski (Foto: Afp)

Reprezentativac Sjeverne Makedonije Aleksandar Trajkovski uskoro bi trebao postati novi igrač Hajduka.

Trajkovski je sve dogovorio sa Splićanima, očekuju se još posljednje formalnosti, nakon čega će s Poljuda biti pušten bijeli dim o dolasku novog pojačanja za momčad Ivana Leke.

Je li Trajkovski taj igrač na kojeg je aludirao sportski direktor Mindaugas Nikoličius s nedavnom objavom na društvenim mrežama? To ćemo saznati u tjednima koji dolaze jer, premda je prijelazni rok za HNL klubove službeno zatvoren, i dalje je moguće dovesti igrače koji su trenutačno slobodni i čekaju na iduću destinaciju u karijeri.

Jedan od takvih (bio) je i Trajkovski, kojem je posljednji angažman bio u Saudijskoj Arabiji, klub se zvao Al-Fayha, a on je u 24 ligaška nastupa postigao četiri pogotka i upisao tri asistencije.

Što Trajkovski može donijeti Hajduku, pitanje je koje najviše intrigira navijače Majstora s mora u ovom trenutku, u iščekivanju nedjeljnog gostovanja u Velikoj Gorici.

Veliko iskustvo, polivalentnost i neplaćanje odštete

Nedvojbeno je da se radi o igraču s velikim iskustvom, s respektabilnom karijerom iza sebe. Kada je kao 18-godišnjak dolazio iz Cementarnice u Inter Zaprešić za odštetu od 50-ak tisuća eura, tražio je svoje mjesto pod suncem na velikoj pozornici i pronašao ga u obliku renomiranih liga i klubova čiji je dres naknadno nosio. Igrao je u Belgiji (Zulte Waregem, Mechelen), Italiji (Palermo), Španjolskoj (Mallorca), Danskoj (Aalborg) i naposljetku na Bliskom istoku.

Primarna mu je pozicija lijevo krilo, ali može igrati i na desnom te kao centralni ili povučeni napadač. Ta njegova ofenzivna polivalentnost nešto je što će Leko sigurno pozdraviti, jer i prije negoli je Hajduk prodao Jana Mlakara u Pisu bio je tanak s napadačkim opcijama, stoga je nužno bilo dovesti igrača ovakvog tipa.

Kad govorimo o plusovima ovog posla, u to svakako spada i činjenica da Trajkovski u Hajduk dolazi besplatno, bez plaćanja odštete. Time je sportski direktor Nikoličius nastavio dosadašnji trend jer u ovoj godini Hajduk je samo za dvojicu igrača platio odštete (Ferro 550.000, Mihael Žaper 1.000.000), dok su sva ostala pojačanja (Yassine Benrahou, Ivan Lučić, Zvonimir Šarlija, Leon Dajaku, Vadis Odjidja-Ofoe, Fahd Moufi, Ismael Diallo) došla igrati za plaću i za njih se nije moralo nikome plaćati.

Upitnik iznad trenutačne forme

Pored dobrih strana ovog transfera, postoje i one koje u ovom trenutku izazivaju određenu skepsu, s upitnicima koje otkloniti može jedino Trajkovski svojim igrama u bijelom dresu.

U ovakvim slučajevima, kad igrač dolazi sa slobodnim papirima, sasvim je logično postaviti pitanje forme jer ipak se radi o nogometašu koji mjesecima nije odigrao nijednu utakmicu. Konkretno, posljednji nastup imao je 31. svibnja. S prvim danom srpnja istekao mu je ugovor i otad je vagao ponude i čekao novi angažman, te ga dočekao u Hajduku.

Trajkovski je nedavno pozvan za reprezentativnu akciju Sjeverne Makedonije (za koju ima čak 83 nastupa i 21 pogodak), ali je ostao na klupi u obje utakmice - u remiju s Italijom i u pobjedi na Malti.

Nije Trajkovski nekakav rasni golgeter, nigdje nije zabijao u serijama (najbolja sezona u karijeri mu je 2018./2019. kada je za Palermo u Serie B postigao osam pogodaka i upisao 11 asistencija), što ne bi trebao biti preveliki problem ako ga Leko bude koristio na krilu, a po svemu sudeći hoće. Zna se tko je u Hajduku zadužen za golove.

Što se Trajkovskog i njegove avanture na Poljudu tiče, sve nedoumice - koliko dobar može biti i koliku otegotnu okolnost predstavlja nedavno neigranje - kao i uvijek, razriješit će vrijeme.

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider