Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ćorić preskočio Franka i Pašalića

Vrijeme je za promjenu u napadu: Uvjerite se sami, brojke ne lažu

Već gotovo godinu dana slušamo priču kako je možda stiglo vrijeme za promjenu u napadu hrvatske nogometne reprezentacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je u petak Ukrajinu i učvrstila vodeće mjesto u kvalifikacijskoj skupini za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiju iduće godine. Pogodak vrijedan tri boda postigao je napadač Fioretine Nikola Kalinić, koji je opravdao povjerenje izbornika Ante Čačića nakon što ga je ovaj uvrstio u početni sastav.

Nikola Kalinić sjajnim je pogotkom potvrdio visoku klasu i zaoštrio pitanje: treba li dobiti prednost u odnosu na Marija Mandžukića, u situaciji kada mjesta bude samo za jednog od njih dvojice? Kao prilog raspravi, usporedimo njihovu efikasnost posljednjih sezona.

Kalinić osjetno efikasniji

Prije tri godine, Mandžukić je bio daleko ispred Kalinića. Igrajući za Bayern, te sezone je postigao čak 26 golova u svim natjecanjima! Kalinić je za ukrajinski Dnjipro zabio samo sedam. Ali već iduće sezone, sasvim drugačija situacija.

Kalinić se po efikasnosti sasvim približio Mandžukiću. Mario je za Atletico Madrid postigao 20 pogodaka, a Nikola za Dnjipro - 19. Ipak, ovdje treba uzeti u obzir da golovi u Španjolskoj vrijede više nego u ukrajinskoj ligi.

Međutim, od prošle sezone obojica igraju u Italiji, a trend je nastavljen: Mandžukić je u padu, a Kalinić raste! Tako je prošle sezone Mandžukić za Juventus postigao 13 pogodaka, a Kalinić za Fiorentinu 16. Ipak, Mario je na temelju statusa ostao prva špica reprezentacije.

No pogledajte aktualnu sezonu, u kojoj je trend opet nastavljen! Nakon tri četvrtine odigrane sezone, Mandžukić je postigao samo sedam golova, a Kalinić: čak 19! Za ulogu glavnog napadača, a to u reprezentaciji tražimo, velika razlika! I velika dvojba za izbornika: što učiniti idući put s mjestima u napadu? Međutim, nije to jedina stvar u kojoj su aktualne izbornikove odluke pod povećalom.

Zašto nisu pozvani Andrijašević i Pašalić?

Reprezentacija u utorak igra prijateljsku utakmicu protiv Estonije, a izbornik je te obaveze oslobodio petoricu: veznjake Modrića i Rakitića, napadače Mandžukića i Kalinića, te vratara Subašića. A da ih nadomjesti, pozvao je jednog igrača: mladog Antu Ćorića iz Dinama. Za ovakvu utakmicu - dovoljno! Međutim, čudno je ipak to što je Ćorić pozvan na neki način "preko reda"!

Naime, izbornik je već ranije na širi spisak igrača uvrstio trojicu igrača, među kojima su dvojica klasnih veznjaka: Andrijašević iz Rijeke i Pašalić iz Milana. Da bi potom odlučio obojicu preskočiti, i u Estoniju povesti Ćorića! Zašto je to napravio, ostaje pitanje! A s izbornikom ćemo ponovno razgovarati sutra, u Zračnoj luci.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider