Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povratak u budućnost

Engleski klubovi pokreću velike promjene: Navijači jedva čekaju kraj ''kazališta''

Engleski nogomet priprema se za vraćanje stajaćih mjesta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedna od najpoznatijih nogometnih tragedija je ona na Hillsboroughu, stadionu Sheffield Wednesdaya na kojem je u stampedu 1989. poginulo 96 navijača Liverpoola. Ova tragedija označila je kraj tradicionalnih stajaćih mjesta na tribinama koja su označena kao glavni krivac za nesreću, a engleski klubovi morali su ih prekriti sjedalicama.

Obitelji poginulih za tragediju su krivili policiju, a nakon 27 godina borbe sud je potvrdio njihove tvrdnje – 2016. donesena presuda koja za nesreću krivi loše policijsko postupanje. Stajaća mjesta samim time su abolirana i stekli su se preduvjeti za njihov povratak, a prvi korak se očekuje već ove sezone u engleskoj trećoj ligi.

Tijelo nadležno za sigurnost na stadionima odobrilo je proces postavljanja sigurnog stajanja kakvo postoji na Celtic Parku (za Škotsku ne vrijede engleska pravila) i u Bundesligi, čije stadione Englezi često pohode u potrazi za pravom nogometnom atmosferom koju je danas na Otoku teško pronaći. Slična praksa postoji i u američkom MLS-u, a najpoznatiji je primjer Orlanda čiji navijači su na stadionu dobili i zonu u kojoj je dozvoljeno koristiti pirotehniku.

Prvi korak prema stajaćim mjestima u Premierligi

Sigurno stajanje prvo je uvedeno u Bundesligi, a sastoji se od ograda postavljenih između redova. Cilj ograda je spriječiti padove prilikom proslave i naguravanje previše navijača na mali prostor koje može dovesti do nesreća, a one sadrže i sklopive sjedalice koje brzo pretvaraju tribinu u sjedeću.

Engleski trećeligaš Shrewsbury Town postat će prvi klub koji će uvesti sigurno stajanje, a njima će se pridružiti i ligaški rival Northampton Town. Prema trenutnim pravilima, klub koji je proveo barem tri sezone u dva najviša ranga engleskog nogometa mora imati samo sjedeća mjesta. Na ova dva kluba se ne odnosi to pravilo i oni su to iskoristili za uvođenje nove prakse na engleskim stadionima.

Iako je u trećoj ligi stajanje već dozvoljeno, očekuje se da će uvođenje sigurnog stajanja biti početak velikih promjena koje bi trebale zahvatiti i Premierligu. Sigurno stajanje pokazuje se kao dobro rješenje nakon uspješne implementacije u Bundesligi i na Celtic Parku, a njihovo uvođenje u treću ligu je prvi korak prema stajaćim mjestima u Championshipu i Premierligi.

Navodno je barem pola klubova elitnog ranga engleskog nogometa zainteresirano za sigurno stajanje; Tottenham već planira takvu sekciju na novom White Hart Laneu, ideju javno podržava i WBA, a oko 90 posto navijača podržava uvođenje sigurnog stajanja. Premierliga je već počela razgovarati s klubovima oko ove ideje i čini se da nas uskoro čeka povratak stajaćih mjesta i navijačke atmosfere na engleske stadione.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider