Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
VAR se uključio

Sporna situacija u Osijeku diže buru: Je li sudac dobro procijenio ili su Lokosi oštećeni?

Osijek i Lokomotiva odigrali su 1:1, a izjednačujući gol Osijeka, odnosno akcija koja je prethodila golu, puno se komentira na društvenim mrežama...

Osijek - Lokomotiva (Foto: Ivan Peric / CROPIX)

Osijek i Lokomotiva odigrali su 1:1 u 15. kolu SuperSport HNL-a. Lokomotiva je povela ranim pogotkom Indrita Tucija u 11. minuti, a Osijek je izjednačio tek u 87. minuti. Gostujuću mrežu pogodio je Ivan Fiolić.

Zacijelo će se puno pričati o tom pogotku domaće momčadi, odnosno akciji koja je prethodila pogotku. U duelu su bili Tuci i Andre Duarte. Duarte je uklizao na lijevi bok, lopta mu se odbila od trbuha i desnom rukom ju je poklopio u trenutku dok je prelazila preko tijela.

Dakle, lijeva ruka mu je bila potporna, a desna gornja. Desetak sekundi poslije Fiolić je postigao pogodak. U međuvremenu Lokomotivini igrači dvaput su dirali loptu, ali to su bili odbijanci i nisu je imali pod kontrolom u smislu da su "stali na loptu" i mogli odigrati pas. 

Glavnom sucu Mateu Ercegu uslijedio je poziv VAR sobe u kojoj su sjedili Igor Pajač i Ivan Mihalj. Erceg je otišao pogledati spornu situaciju i naposljetku je procijenio da je gol regularan. E, sad, pitanje je što je procijenio Erceg. Ne znamo što je uopće sve gledao na snimkama.

Spornu situaciju u Osijeku pogledajte OVDJE

Je li procijenio da to nije bila ruka ili je možda dokučio da je došlo do promjene posjeda, pa je to protumačio kao drugu akciju? Ako je druga akcija, VAR se ne bi trebao niti uključivati. Dakle, u VAR sobi su procijenili da to nije druga akcija jer zašto bi onda zvali suca? Ili su baš zbog toga zvali da on sam procijeni. Ako se to baš želi, tumačenje lopte pod kontrolom i promjene posjeda može se rastenguti poput žvakače gume.

Vidjet ćemo što će reći sudački eksperti, ali ova situacija izazvala je puno polemike na društvenim mrežama jer malo kome je više jasno što je kažnjivo, a što propisno u mnogim situacijama, posebno u opisanoj i općenito kod igranja rukom.

Svjedoci smo stalnih mijenjanja pravila i čestih dvostrukih sudačkih kriterija i razno-raznih kompezacija. Jedno kolo nekome se svira sporna ruka, prekršaj za jedanaesterac ili nešto treće, a već sljedeće u vrlo sličnim situacijama suci dosude posve nešto drugo. Dojam je da puno ovisi o tome tko igra i kome se sudi.

Kada sudački eksperti sporne situacije tumače na različite načine, kako da obični gledatelji sa sigurnošću nešto procjene. Dojam je da je uvođenjem VAR-a i dalje ostavljeno sasvim dovoljno prostora za manipulacije. To se jako dobro vidjelo i u nedavnom Dinamovu gostovanju u Plzenu.  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX