Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
agresivno širenje

La Liga napada Premierligu: Ambiciozan plan preuzimanja svjetske dominacije

Čelnici La Lige imaju velike planove i poduzimaju agresivne korake kako bi ih ostvarili.

Luis Suarez i Sergio Ramos (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Koja liga je trenutno najbolja u Europi? Pitanje je to oko kojeg se često lome koplja, a uglavnom se svodi na dva konkurenta – englesku Premierligu i španjolsku La Ligu.

Zagovornici španjolske La Lige na svojoj strani imaju dobar, vrlo objektivan argument izražen brojkama i statistikama.

Španjolci su posljednjih godina puno uspješniji od Engleza na europskoj razini. Od posljednjih 10 izdanja Lige prvaka, španjolski klubovi osvojili su ih sedam, a još dva puta bili su na poraženoj strani u finalima. Situacija je slična i u Europskoj ligi, u kojoj su španjolski klubovi osvojili šest od 10 posljednjih naslova.

Momčad Reala slavi naslov prvaka Europe (Foto: AFP) Momčad Reala slavi naslov prvaka Europe (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Španjolska uvjerljivo vodi i po UEFA-inom koeficijentu: na prvom su mjestu sa 106.998 bodova, osjetno više od Engleske koja je druga sa 79.605. Na trećem je mjestu trenutno Italija, koja je sa 76.249 bodova puno bliže drugom mjestu nego što je Engleska blizu prvom.

Po prihodima se nitko ne može mjeriti s Premierligom

Ipak, kada se radi o popularnosti i prihodima koji se stvaraju, nitko se ne može mjeriti s Englezima. Premierliga je po prihodima vodeća nogometna liga, a u svijetu sporta veći se novac vrti samo u američkim ligama – NFL-u, NBA-u i MLB-u. Treba napomenuti i da se Premierliga vrti otprilike u razinama NBA-a i da, uz konstantan rast, nije nemoguće da prestigne najjaču košarkašku ligu svijeta.

La Liga nije ni blizu Premierligi po toj kategoriji. Podaci za prošlu sezonu još nisu dostupni, ali oni za sezonu 2016./2017. otkrivaju kako se u Engleskoj vrti gotovo dvostruko veći novac. Prema godišnjem izvješću Deloittea, ukupni prihodi Premierlige iznosili su 5,6 milijardi eura, dok je La Liga ukupno uprihodila 3,6 milijardi. La Liga je tek treća u Europi - više je zaradila čak i Bundesliga s 3,7 milijardi eura. 

 

''Globalna izloženost engleskih klubova dovela je do toga da domaće i strane televizijske kuće plaćaju više za prikazivanje utakmica Premierlige. Premierliga ostaje dominantna izvan terena, čak i ako nije dominantna na terenu'', rekao je Rob Wilson, stručnjak za nogometne financije sa sveučilišta Sheffield.

Ambiciozan plan čelništva La Lige

Toga su svjesni i u vodstvu španjolske La Lige, koja je zacrtala jasan plan: izazvati Premierligu i pokušati postati najpopularnija nogometna liga na svijetu. Ove su sezone poduzeli velike korake: Primera će se prvi put igrati u SAD-u, dok se uz pomoć Facebooka žele proširiti na vrlo bitno azijsko tržište.

Utakmice La Lige emitirat će se besplatno na Facebooku u Indiji, Bangladešu, Pakistanu, Afganistanu, Maldivima, Nepalu, Butanu i Šri Lanci.

''La Liga je bolja od Premierlige, ali engleska liga je ovdje prisutna više od 20 godina. S druge strane, do prije šest godina bilo je nemoguće pogledati utakmicu La Lige'', rekao je Jose Antonio Cachaza, čelnik predstavništva La Lige u Indiji.

Čelnici La Lige nadaju se prvi put u povijesti ove sezone probiti granicu od četiri milijarde eura prihoda. Još je to daleko od Engleza koji uvjerljivo vode na financijskoj tablici, ali povećanje prihoda je neophodno ako Španjolci ne žele izgubiti primat na nogometnom terenu.

Čak i klubovi iz sredine Premierlige troše ogromna sredstva

Bogati engleski klubovi u svoje su redove proteklih godina privukli samu trenersku elitu, a sve je veći broj stranih igračkih pojačanja. Čak i klubovi iz sredine tablice dovoljno su bogati da privuku jaka pojačanja - razlog je i puno ravnomjernija podjela novca od televizijskih prava u odnosu na Španjolsku, u kojoj i dalje Real i Barcelona dobivaju uvjerljivo najveći postotak.

Detalj s utakmice Real - Barcelona (Foto: AFP) Detalj s utakmice Real - Barcelona (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Vrlo je slikovit komentar dao Jose Mourinho nakon prve utakmice sezone protiv Leicestera.

''Igrali smo protiv dobre momčadi koja je potrošila više od nas. Moramo se naviknuti na momčadi s igračima jednako kvalitetnim kao našima. Zaboravite ime, povijest i dres, svaka momčad je dobra i svaka utakmica je teška'', rekao je.

Zov funti polako pretvara Premierligu u nogometni NBA, a žele li ostati konkurentni, Španjolci moraju pratiti Engleze na financijskom planu. Ako to ne učine, nije nemoguće da engleski teškaši počnu privlačiti i najveće zvijezde španjolskih klubova u svoje redove. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider