Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nijemci zabijali golčine

Furiozni Elf i blijeda Engleska izborili Svjetsko prvenstvo u Rusiji!

Odigrane su prve utakmice pretposljednjeg kola europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, nakon kojih su Njemačka i Engleska novi sudionici Mundijala.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometne reprezentacije Njemačke i Engleske novi su sudionici Svjetskog prvenstva u Rusiji iduće godine, nakon što su u četvrtak ostvarili rezultate dostatne za matematičku potvrdu plasmana. Njemačka je "vizu" za Rusiju izvadila pobjedom u Sjevernoj Irskoj, dok je Engleska u sudačkoj nadoknadi susreta slomila Sloveniju i izborila plasman na Mundijal.

Njemačka je bez ikakvih problema, u izravnom duelu za prvo mjesto u skupini, slavila kod Sjeverne Irske s 3:1. Rudy i Wagner bili su strijelci dva prekrasna pogotka u prvom poluvremenu, u nastavku je Kimmich povisio na 3:0, a poraz je ublažio Magennis u sudačkoj nadoknadi utakmice.

Njemačka je u devet kola upisala devet pobjeda uz sjajnu razliku pogodaka 38-3 izborivši tako 19. nastup na World Cupu. Jedino nije sudjelovala na prvom SP-u u Urugvaju 1930. i na SP-u u Brazilu 1950. godine.

U susretu koji nije imao neku važnost Češka je u Bakuu pobijedila Azerbajdžan našeg Roberta Prosinečkog 2-1. Česi su poveli golom Jana Kopića u 35. minuti, izjednačio je Afran Ismailov iz kaznenog udarca u 55. minuti, da bi pobjedu gostima donio Antonin Barak u 66. minuti. Norveška je bez većih problema na gostovanju pobijedila San Marino 8-0

Engleska je uz blijedu partiju, ali uz pogodak Harryja Kanea u sudačkoj nadoknadi vremena, slavila s 1:0 protiv Slovenije pred svojim navijačima, ali joj je u prilog išao i rezultat iz Škotske. Tamo je gostovala Slovačka, a domaćin je slavio s minimalnih. Engleska uoči posljednjeg kola ima nedostižnih šest bodova prednosti.

Engleska se ovime po šesti put zaredom plasirala na Svjetsko prvenstvo, koje je prvi i jedini put osvojila 1966. godine.

 U drugom susretu Škotska je pobijedila Slovačku 1-0 ostavši u igri za drugo mjesto. Ključni trenutak utakmice dogodio se u 23. minuti kada su Slovaci ostali s igračem manje nakon što je isključen Robert Mak. U nastavku susreta Škotska je nizala prilike, no sve do same završnice Slovaci su držali važan bod. Domaćin je dva puta pogodio okvir gola, a vratar Martin Dubravka je 'skinuo' još tri zicera. Vratnicu je prvo pogodio Chris Martin u 64. minuti, a deset minuta kasnije i Leigh Griffiths. Kada se već činilo da će susret završiti bez pogodaka, Chris Martin je ugurao loptu iza leđa slovačkog vratara.

"Gordi Albion" uoči posljednjih 90 minuta u kvalifikacijama ima 23 boda, Škotska je druga sa 17 bodova, Slovačka ima 15, a Slovenija 14 bodova. Slijede Litva sa šest i Malta s jednim bodom. U posljednjem kolu Slovenija će dočekati Škotsku, dok će Slovačka kod kuće igrati protiv Malte. Bezbrižni Englezi putuju u Litvu.

Korak do plasmana u Rusiji je i Poljska koja kolo prije kraja vodi na ljestvici skupine E sa 22 boda, tri više od Danske, dok je Crnoj Gori ostala tek teorija u borbi za drugo mjesto.

Poljska je u dvoboju 9. kola na gostovanju deklasirala Armeniju 6-1. Junak utakmice bio je trostruki strijelac Robert Lewandowski (18, 25, 64), a među strijelce upisali su se i Kamil Grosicki (2), Jakub Blaszczykowski (58) i Rafal Wolski (89). Pogodak za domaći sastav zabio je Hovhannes Hambardzumyan (39).

Lewandowski je s tri nova pogotka došao do brojke od 50 golova u nacionalnim dresu čime je postao najbolji strijelac u povijesti reprezentacije. Do sada je vrh držao Wlodzimierz Lubanski koji je od 1963. do 1980. zabio 48 golova.

U sudaru koji je odlučivao tko će ostati u lovu na Poljake, Danska je u Podgorici pobijedila Crnu Goru 1-0, a pobjednika je odlučio gol Christiana Eriksena u 16. minuti. Rumunjska je bila bolja od Kazahstana 3-1.

Uoči zadnjeg kola Poljska ima 22 boda, Danska je druga sa 19 bodova, Crna Gora ima 16, Rumunjska 12, Armenija šest, a na začelju je Kazahstan s dva boda. U zadnjem kolu Crna Gora putuje u Poljsku, dok će Danska dočekati Rumunjsku.

Plasman na SP ranije su osigurali Brazil, Belgija, Meksiko, Iran, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija te naravno, domaćin Rusija.

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider