Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
BIZARNA OPTUŽBA

Pojavila se šokantna vijest: Iranci osudili na smrt svog najboljeg nogometaša u povijesti!?

Sve više medija javlja strašne vijesti, o smrtnoj kazni za nogometnu legendu Alija Daeija.

Ali Daei (Foto: Afp)

Krajem prošlog mjeseca, svjetski mediji prenijeli su vijest kako su specijalne postrojbe iranske policije u njegovom domu uhitili Alija Daeija, legendarnog iranskog nogometaša i donedavno najboljeg strijelca u povijesti reprezentativnog nogometa.

Sad su se, krenuvši iz Azerbejdžana, odakle je njegovo porijeklo, pojavile puno strašnije vijesti. One govore da je Daei osuđen na smrt zajedno s još 15 tisuća ljudi. Isto nije potvrđeno iz Irana, koji je podosta zatvoren po pitanju svog pravosudnog sustava, no vijest, pozivajući se na Report, prenosi sve više globalnih medija.

Sudjelovao je u prosvjedima nakon smrti 22-godišnjakinje

Daei je uhićen nakon sudjelovanja u anti-državnim prosvjedima, povodom smrti 22-godišnje djevojke Mahse Amini, inače iz kurdske obitelji. Ona je sredinom rujna privedena zbog nenošenja hidžaba te je neko vrijeme provela u pritvoru, a onda je nakon puštanja preminula u teheranskoj bolnici, prema svemu sudeći od posljedica mučenja i batina.

Prosvjedi su organizirani u više gradova, a posljedice za sudionike postale su katastrofalne. Nažalost, s druge strane su organizirani i prosvjedi podrške režimu, odnosno pro-hidžab prosvjedi iranskih građana.

Prema informacijama Iran Human Righta i Amnesty Internationala, iranske specijalne postrojbe ubile su od početka studenog preko 300 ljudi, a veliki dio je uhićen, među njima i nogometni velikan. 

Prosjednik u Teheranu brije glavu Prosjednik u Teheranu brije glavu (Foto: Afp)

Inače, prosvjedi koji su krenuli sredinom listopada i dalje traju, ali tek neki mediji uspijevaju doći do informacija koje prije svega govore u smjeru žestokog kršenja ljudskih prava. 

Punopravni naziv nogometne legende

Ali Daei je donedavno bio najbolji strijelac reprezentativnog nogometa na svijetu, budući da je za Iran postigao 109 pogodaka u 149 nastupa, a imao je i sjajnu klupsku karijeru. Osim za iranske klubove, nastupao je nekoliko godina u Bundesligi, za Arminiju, Bayern i Herthu. 

Upravo su iz Bayerna uputili hitan apel iranskoj ambasadi u Njemačkoj te njemačkoj ambasadi u Iranu, s ciljem da saznaju informaciju o stanju svojim bivših nogometaša, Ali Karimija te Alija Daeija.

Ali Daei tijekom izvlačenja skupina za SP u Katru (travanj 2022.) Ali Daei tijekom izvlačenja skupina za SP u Katru (travanj 2022.) (Foto: Afp)

Više informacija od ovog za sada nije poznato, no takav je slučaj vrlo često kad je Iran u pitanju.

Podsjećamo, Iran je 2020. godine izvršio smrtnu kaznu nad 27-godišnnjim bivšim olimpijskim hrvačem Navidom Afkarijem, optuživši ga za ubojstvo tijekom anti-državnih prosvjeda 2018. godine. Prema svjedocima, osuđen je nakon politički režiranog procesa, a smrtna kazna je izvršena unatoč pokušajima reakcije iz cijelog svijeta.

Nadamo se da će se ovog puta ustanoviti kako prava istina ipak nije ovako brutalna i zapravo potpuno katastrofalna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider