Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Poljaci izravno u rusiju

Slovenci rastužili Škotsku, Slovaci ih prestigli, Danci idu u play-off!

Odigrane su posljednje utakmice kvalifikacija u skupinama E i F.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Poljska je osvojila prvo mjesto u skupini E i pridružila se Engleskoj koja se također izravno plasirala na Svjetsko prvenstvo kao prva u skupini F. Iza Poljske druga je u cilj ušla Danska koja je osigurala dvije utakmice dodatnih kvalifikacija u studenom, a drugoplasirana reprezentacija skupine F je Slovačka koja je pobjedom nad Maltom preskočila Škotsku jer ovi nisu pobijedili u Sloveniji.

Idemo redom,  reprezentacija Poljske plasirala se na Svjetsko prvenstvo nakon što je susretu posljednjeg kola pobijedila Crnu Goru 4-2 i tako potvrdila prvo mjesto.

Poljska je uoči zadnjeg kola imala tri boda više od Danske i trebala je tek bod, no momčad Adam Nawalka je upisala pobjedu premda je u završnici utakmice umalo sve prosula.

Poljska je povela 2-0, Crna Gora je izjednačila i zakomplicirala situaciju, ali su domaćini s dva nova pogotka razriješili sve dvojbe.

Poljska je povela golovima Krzysztofa Maczynskog (6) i Kamila Grosickog (16), no gosti su izjednačili preko Stefana Mugoše (78) i Žarka Tomaševića (83). Da je Crna Gora zabila i treći pogodak, Danska bi izborila direktan plasman na SP, dok bi Poljska išla u baraž. Mir domaćinu vratio je Robert Lewandowski golom u 86. minuti, a Poljaci su pobjedu i plasman na World Cup potvrdili u 88. minuti autogolom Filipa Stojkovića.

Danska je u Kopenhagenu odigrala 1-1 protiv Rumunjske i tako sačuvala drugo mjesto. Christian Eriksen iz jedanaesterca u 60. minuti je doveo domaćine u vodstvo, a izjednačio je Ciprian Deac u 88. minuti. Kazahstan i Armenija su također odigrali 1-1.

Poljska je na koncu osvojila prvo mjesto sa 25 bodova, Danska je druga sa 20 bodova, treća je Crna Gora sa 16, Rumunjska ima 13, a a zadnja dva mjesta zauzimaju Armenija (7) i Kazahstan (3).

U skupini F Engleska je i prije zadnjeg kola osigurala prvo mjesto, a za drugu poziciju borile su se Škotska i Slovačka. Na koncu su slavili Slovaci kojima jer pomogla Slovenija odigravši 2-2 protiv Škotske.

Škoti su doputovali u Ljubljanu po pobjedu koja bi im osigurala 'dvojku', ali nisu uspjeli. Gosti su poveli u 32. minuti golom Leigha Griffithsa i s tim rezultatom imali su dodatne kvalifikacije. Škotski plan pokvario je Roman Bezjak izjednačivši u 52. minuti, a potpuni preokret dogodio se u 73. minuti kada je Bezjak zabio svoj drugi pogodak na utakmici. Robert Snodgrass je u 88. minuti zabio za 2-2 i pružio Škotima tračak nade, ali više nije bilo vremena za treći pogodak i pobjedu.

Slovačka je protiv Malte slavila 3-0 golovima Adama Nemeca (33, 62, 69) i potom priželjkivala remi u Ljubljani. To se i dogodilo, pa će Slovaci u dodatne kvalifikacije. Ovakav rasplet najmanje odgovara hrvatskoj reprezentaciji koja bi u slučaju remija u Kijevu ostala iza Slovačke u poretku drugoplasiranih ekipa.

Engleska je kvalifikacija zaključila pobjedom protiv Litve 1-0, a gol oduke zabio je Harry Kane iz kaznenog udarca u 27. minuti.

Englezi su osvojili prvo mjesto sa 26 bodova, Slovačka i Škotska su osvojile po 18 bodova, no Slovaci imaju bolju razliku pogodaka. Slovenija je četvrta sa 15 bodova, Litva ima šest, a Malta jedan bod.

 

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider