Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dinamov suparnik

Dvoboj visokog rizika: Ukleti velikan, jaki srpski lobi, mladi Hrvat i ljubav s Hajdukom

Dinamo će u sljedećem kolu Europske lige igrati protiv najvećeg portugalskog kluba...

Galerija Momčad Benfice (Foto: AFP) Momčad Benfice (Foto: AFP) Haris Seferović (Foto: AFP) +1 Filip Krovinović (Foto: AFP)

Dinamo će u osmini finala Europske lige igrati protiv slavne Benfice. Dana 7. ožujka igra se prva utakmica Dinamo - Benfica u Zagrebu, uzvrat je na rasporedu tjedan dana kasnije u Lisabonu. Igrat će se na velebnom Luzu, koji je nekoć imao kapacitet i preko 120 tisuća, a sada je na 65 tisuća mjesta. Na Luzu su odigrane brojne velike utakmice, kao što su finale Europskog prvenstva i Lige prvaka.

U šesnaestini finala Europske lige Benfica je izbacila Galatasaray. U prvoj utakmici u Istanbulu bilo je 2:1 za Benficu, a u uzvratu na Luzu 0:0. Benfica se u drugi krug Europske lige plasirala igrajući u Ligi prvaka. Osvojila je treće mjesto u skupini s Bayernom, Ajaxom i grčkim AEK-om.

Benfica je najtrofejniji portugalski klub, osvojila je čak 36 prvenstva. Dva puta je bila prvak Europe, još pet puta igrala je u finalu. Jednom je igrala u finalu Kupa UEFA-e i dva puta u finalu Europske lige. Desetljećima se dičila s rekordnim brojem registriranih članova kluba. Orlove prati zla kob od 1963., kada su obranili titulu prvaka Europe, no otada su izgubili sva europska finala u kojima su nastupili, a nije ih bilo malo, ukupno čak osam.

Guttmanova kletva

Taj se nevjerojatan negativni niz u sportskoj literaturi naziva „Guttmanova kletva“ po mađarskom treneru Beli Guttmannu, koji je bio trener šampionske Benfice s početka 60-ih.

Legenda kaže da je tražio povišicu nakon što je osvojio drugi naslov prvaka Europe. Čelnici kluba su ga hladno odbili, a on im je navodno na odlasku poručio: „Zapamtite ovo, više nikada nećete biti prvaci Europe.“

Dinamo i Benfica dvaput su se sastali u europskim kupovima. U Dinamovoj kobnoj portugalskoj trilogiji s početka 80-ih prva je bila upravo Benfica.

Benfica je izbacila Dinamo u prvom kolu Kupa kupova 1981. U prvoj utakmici u Zagrebu bilo je 0:0, a u drugoj je Benfica slavila s 2:0. Sljedeći susret dogodio se 2004. u skupini Kupa UEFA-e. Po tadašnjem sustavu igrala se samo jedna utakmica, Benfica je pobijedila u Lisabonu 2:0.

Povijesno gledajući, Portugalci baš i ne pašu Dinamu. Benfica je daleko od najslavnijih dana, no još uvijek je iznimno respektabilan klub u europskim razmjerima. Posljednjih godina redoviti je sudionik Lige prvaka. Prije tri sezone igrala je u četvrtfinalu. Njezina momčad na Transfermarktu procijenjena je na 277, a Dinamova na 49 milijuna eura.

Hrvatski talent i srpski lobi

U Benfici nastupa i jedan hrvatski nogometaš, 23-godišnji Filip Krovinović, koji je u jesenskom dijelu prošle sezone bio jedan od najboljih igrača Orlova, a onda se teže ozlijedio. U međuvremenu se mladi i talentirani hrvatski veznjak oporavio, no još će trebati vremena za povratak u staru formu i ponovno kandidaturu za mjesto u hrvatskoj reprezentaciji. Izbornik Zlatko Dalić ga sigurno budno prati.

Posljednjih godina u Benfici je igralo puno srpskih nogometaša, toliko da su lisabonski klub neki iz šale nazivali „srpskom podružnicom“. Trenutačno su u prvoj momčadi trojica - Mile Svilar, Ljubomir Fejsa i Andrija Živković – a prije nekoliko godina bilo ih je i dvostruko više. Veze između Benfice i srpskih menadžera očito su vrlo jake.

Najvrjedniji igrači Benfice su stoper Ruben Dias i lijevi bek Alejandro Grimaldo. Obojica su procijenjeni na 28 milijuna eura. U prvenstvu je najbolji strijelac kluba Haris Seferović s 14 golova. Slijede Pizzi i Jonas s osam golova. Trener je 42-godišnji Portugalac Bruno Lage, koji je početkom godine na klupi Orlova zamijenio Ruija Vitoriaa.

Benfica ušla u formu, prijateljstvo s Torcidom

Nakon što je osvojila četiri titule portugalskog prvaka zaredom, Benfica je prošle sezona bila druga iza Porta. I ove sezone Porto i Benfica vode bitku za naslov prvaka. Benfica je trenutačno druga na ljestvici s bodom zaostatka za Portom. Donedavno je imala pet bodova manje. Benfica je u zadnje vrijeme u velikoj formi. U posljednjih sedam utakmica upisali su šest pobjeda i jedan remi.

Možda je zanimljiv detalj da su neke navijačke skupine Benfice i splitskog Hajduka u prijateljskim odnosima. Povezasnost Benficinih ultrasa i Torcide traje od 1994., kada su Hajduk i Benfica bili u istoj skupini Lige prvaka, a povezala ih je tragedija, prometna nesreća u kojoj su poginula tri navijača Benfice koji su se vraćali kući s gostovanja u Splitu.

Stoga se može očekivati da će na utakmicu u Zagrebu, a možda i u Lisabonu, doći popriličan broj članova Torcide. Možda je pretjerano reći da bi to mogla biti utakmica visokog rizika, ali to bi mogao biti određeni sigurnosni problem. Nadamo se da neće biti problema.

Je li Benfica dobar ždrijeb za Dinamo?

Ukupno glasova:


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider